Γεωτρήσεις για την ανεύρεση νέων αποθεμάτων νερού στην Πάρο

  • Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023 - 06:16

Ένα ακόμα σημαντικό έργο για την ύδρευση της Πάρου, θα υλοποιηθεί με την κατασκευή δεκατριών νέων γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του νησιού που έχουν υποδειχθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων, με στόχο την ανεύρεση και νέων αποθεμάτων νερού. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πάρου προχώρησε στη λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση εκτέλεσης της πράξης για την «Διάνοιξη νέων υδρογεωτρήσεων Πάρου» στο Πρόγραμμα «ΤΠΑ Υπουργείο Εσωτερικών» στον άξονα προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων» με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας».

Η πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καλέσει Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι συνδέσμους ύδρευσης και αποχέτευσης να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Μελέτες, έργα ύδρευσης, (υποδομές συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού).

2) Προμήθεια υλικών, σωλήνων και λοιπού εξοπλισμού ύδρευσης.

3) Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος/ τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης

4) Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης.

5) Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.

6) Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης.

Επίσης, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εργασίες αρχαιολογίας ως ξεχωριστό υποέργο, συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, ως ξεχωριστό υποέργο και απόκτηση γης, ως ξεχωριστό υποέργο.

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή δεκατριών νέων γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του νησιού που έχουν υποδειχθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων, με στόχο την ανεύρεση και νέων αποθεμάτων νερού κατάλληλα για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του. Οι θέσεις των γεωτρήσεων βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά του νησιού, καθώς εκεί τοποθετούνται οι 9 από αυτές, ενώ οι 2 τοποθετούνται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού.

Χρονοδιάγραμμα και υπερψήφιση

Η υλοποίηση της επένδυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέχρι 31/01/2023. Προτάθηκε και εγκρίθηκε η ΔΕΥΑ Πάρου να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση με γενικό τίτλο: «Διάνοιξη νέων υδρογεωτρήσεων στην Πάρο», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο, η ΤΥ της ΔΕΥΑΠ έχει ολοκληρώσει πρόσφατα υδρογεωλογική μελέτη, έχει εκπονήσει Τεύχη Δημοπράτησης, ενώ έχει υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αδειοδότηση του από την Διεύθυνση Υδάτων.

Έτσι, είναι ένα ώριμο έργο, που πληροί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της συγκεκριμένης πρόσκλησης. Επίσης, προτάθηκε ως εκπρόσωπος της επιχείρησης για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Πάρου κος Πούλιος Γεώργιος.