ΔΕΥΑ Πάρου: Παρελθόν για τους ελαττωματικούς αγωγούς από αμίαντο στην Αγκαιριά

Τέλος στις ανθυγιεινές συνέπειες του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, έρχεται με την αντικατάσταση των παλαιών ελαττωματικών αγωγών από αμίαντο, που βρίσκονται στην περιοχή της Αγκαιριάς Πάρου. Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε στις 24 Φεβρουαρίου, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πάρου, Γεώργιο Πούλιο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας «ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ», η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Αγκαιριάς». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.895.000€ και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2022» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τι αφορά το έργο

Το εν λόγω έργο, αφορά την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης που θα αντικαταστήσει τους παλαιούς ελαττωματικούς αγωγούς από αμίαντο, που βρίσκονται στην περιοχή της Αγκαιριάς Πάρου. Παράλληλα, θα γίνουν επεκτάσεις με τμήματα νέων αγωγών για την υδροδότηση περιοχών που δεν έχουν ακόμη νερό, όπως η Τρυπητή, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων ανεπάρκειας πίεσης που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της περιοχής, όπως ο Φάραγγας και η Μακριά Μύτη. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί νέα δεξαμενή αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 1.000 κυβικών για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων, καθώς και αγωγός υπό πίεση για την μεταφορά νερού από την γεώτρηση της Τρυπητής που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης είναι ένα από τα τελευταία στο νησί που αποτελείται από αγωγούς αμιάντου, κυρίως Φ140, ονομαστικής αντοχής 10 ατμοσφαιρών και έχει κατασκευαστεί πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια. Πλέον χρήζει αντικατάστασης, καθώς έχει συνεχώς βλάβες και σημαντικές διαρροές νερού, ενώ η διαδικασία επισκευής των βλαβών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τον αμίαντο.

Οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητο το έργο

Η κατασκευή αυτού του νέου δικτύου υδροδότησης κρίνεται απαραίτητη για πολλούς λόγους με τους σημαντικότερους να είναι:

• Ο υπάρχων αγωγός παρουσιάζει συνεχώς βλάβες λόγω παλαιότητας και εκτεταμένης έμφραξης από επικαθήσεις, που οφείλονται στη χημική σύσταση τον ύδατος. Οι ιδιαίτερα αυξημένες εμφράξεις οφείλονται στην σκληρότητα τον νερού, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ανθρακικού ασβεστίου, σε συνδυασμό με τον τρόπο μεταφοράς ταυ προς την κεντρική δεξαμενή, την μεσολάβηση πολλών αντλιοστασίων και την αυξημένη ταχύτητα του νερού στους αγωγούς. Οι επικαθίσεις είναι πια τόσο έντονες που ο αγωγός Φ160 σε πολλά σημεία είναι τελείως φραγμένος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα επάρκειας και χαμηλής πίεσης στους κατοίκους της περιοχής.

Λόγω παλαιότητας του αγωγού παρουσιάζονται συνεχώς βλάβες με θραύση σωλήνων και διαρροές, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού. Παράλληλα, η αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών έχει πολύ υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, καθώς απαιτεί πια πολλά υλικά, ανθρώπινους πόρους και μηχανήματα.

• Η συχνή παρουσία προσωπικού, οχημάτων και υλικών της Υπηρεσίας επί του συγκεκριμένου κεντρικού οδικού άξονα, δημιουργεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ενέχει κινδύνους για πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των αποκαταστάσεων.

• Η αποκατάσταση βλαβών σε αγωγούς αμιάντου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με το υλικό, κατά τη διάρκεια της επισκευής, όσα μέτρα ασφαλείας και αν ληφθούν.

• Η νέα δεξαμενή που θα τοποθετηθεί στην Τρυπητή, μαζί με τούς αντίστοιχους αγωγούς διανομής που θα κατασκευαστούν, θα δίνει τη δυνατότητα για επέκταση του δικτύου και ύδρευση περιοχών που μέχρι τώρα δεν είχαν νερό. Επίσης, θα καλύψει για αρκετά χρόνια τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι πολύ έντονη και με τις υφιστάμενες υποδομές είναι αδύνατο να καλυφθεί η ζήτηση κατά τούς θερινούς μήνες.

• Ο καταθλιπτικός αγωγός που θα τοποθετηθεί, μαζί με την νέα δεξαμενή, δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης μια νέας γεώτρησης, σε περιοχή που ο υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι επιβαρυμένος από ανεξέλεγκτη άντληση. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια για επάρκεια νερού στην ευρύτερη περιοχή Αλυκής-Αγκαιριάς, που μέχρι τώρα υδρεύονται αποκλειστικά από τρεις γεωτρήσεις, ευρισκόμενες στην ίδια περιοχή άντλησης.

Τα οφέλη από το νέο δίκτυο

Με την κατασκευή του νέου δικτύου υδροδότησης αναμένεται να διασφαλιστούν τα παρακάτω αποτελέσματα:

• Εξασφάλιση νερού σωστής ποιότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στα δίκτυα, με την απομάκρυνση των παλαιών αμιαντοσωλήνων.

• Μεγάλη μείωση των αφανών διαρροών καθώς ο υπάρχων αγωγός παρουσιάζει συνεχώς βλάβες λόγω παλαιότητας και εκτεταμένης έμφραξης από επικαθήσεις ανθρακικού ασβεστίου.

• Εξασφάλιση αποθεμάτων εφεδρείας με τη νέα δεξαμενή, για την ευρύτερη περιοχή της Αλυκής, καθώς μέχρι σήμερα υδρεύεται μόνο από τρεις γεωτρήσεις, στα ορεινά της περιοχής.

• Αξιοποίηση υπόγειου υδροφορέα σε περιοχές που έχει ακόμη αποθέματα, όπως η περιοχή της άνω Τρυπητής.

• Επίλυση των προβλημάτων ανεπάρκειας πίεσης που εμφανίζεται σε αρκετούς καταναλωτές, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και υπερβολικής πίεσης που υπάρχει σε άλλα σημεία, με την προσθήκη αυτόματων πιεζοθραυστικών βαλβίδων.

• Εξοικονόμηση πόρων για τη ΔΕΥΑΠ, καθώς πέραν του κόστους απώλειας νερού, η αποκατάσταση βλαβών έχει πολύ υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος και απαιτεί πολλά υλικά, ανθρώπινο προσωπικό και μηχανήματα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες. Η ΔΕΥΑΠ ζητά την κατανόηση των περιοίκων για τυχόν προβλήματα και οχλήσεις που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Το νερό θα φτάσει και σε άλλες περιοχές

Με το παρόν έργο θα κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο μεταφοράς νερού από την Κεντρική Δεξαμενή της Αγκαιριάς προς τις δεξαμενές αποθήκευσης και διανομής στο Καμπί, στην περιοχή Κατρή και στην νέα δεξαμενή στην Τρυπητή. Επίσης, θα αντικατασταθούν κάποια πεπαλαιωμένα και ελαττωματικά σημεία του δικτύου διανομής, θα επεκταθεί το δίκτυο προς περιοχές πού σήμερα δεν υδρεύονται, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένης δεξαμενής σε σημείο που υποδεικνύεται στα σχέδια και θα κατασκευαστεί δίκτυο καταθλιπτικού αγωγού από τη γεώτρηση της Τρυπητής προς την ομώνυμη δεξαμενή. Το νέο δίκτυο θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου από αγωγούς πολυαιθυλενίου.