Συγκινητική έναρξη για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Κυριακή, 14 Μαΐου, 2023 - 11:00

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η αρχή έγινε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποίησε ομιλία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», Νικόλαος Καρυοφυλλίδης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως "έχουμε δικαίωμα στην συγνώμη, δικαίωμα στην αποδοχή της αλήθειας. Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι αδιαπραγμάτευτη και επιβάλλεται και αποτελεί στόχο όλων μας. Θα κλείσω με μία υπόσχεση. Δεν ξεχνώ. Και με μία ευχή. Ποτέ ξανά".

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου από εκπροσώπους της πολιτείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και Συλλόγων.

Την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαΐου, που είναι και η επίσημη μέρα του εορτασμού, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.