Έπειτα από ομόφωνη απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει η λειτουργία του στο ίδιο κτήριο

Αίσιο τέλος για το Δημοτικό Ωδείο Πάρου

Ένα θέμα που είχε απασχολήσει πολύ έντονα γονείς και σπουδαστές, μέσα στην περασμένη χρονιά, βρήκε οριστικά λύση. Αυτό αφορούσε την απόφαση που είχε παρθεί για μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, σε άλλο κτήριο, το οποίο είχαν καταγγείλει οι γονείς ότι ήταν επικίνδυνο λόγω του σημείου που βρίσκεται. Τότε οι αντιδράσεις ήταν έντονες, με τους γονείς να οδηγούνται ως τον Εισαγγελέα, ενώ η απάντηση που έφτανε από τον Δήμο ήταν ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη.

Οι ευχάριστες ειδήσεις όμως δεν άργησαν να έρθουν για γονείς και μαθητές, καθώς στο πρώτο θέμα, του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου της νέας Δημοτικής Αρχής, μαζί με το θέμα της Πολεοδομίας, συζητήθηκε και το θέμα του Δημοτικού Ωδείου, με την οριστική απόφαση να είναι ότι θα παραμείνει αμετακίνητο στο κτήριο που βρίσκεται, στην Αγία Άννα Παροικίας.

Ν. Καλαντζής: “Οι εξελίξεις είναι πολύ ευχάριστες πραγματικά”

Ο εκπρόσωπος του υπό σύσταση σώματος, «Γονέων Δημοτικού Ωδείου Πάρου», Νίκος Καλαντζής, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ευχάριστη είδηση που τους επιφύλασσε το νέο έτος, τονίζοντας, ότι, "οι εξελίξεις είναι πολύ ευχάριστες πραγματικά. Ουσιαστικά πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη και εκεί ξαναήρθε το θέμα στο Δ.Σ. από τη νέα Δημοτική Αρχή και μάλιστα μας ξάφνιασε ευχάριστα όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν και πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, το Δημοτικό Ωδείο, βεβαίως επειδή συνδυάζεται και με την Πολεοδομία. Μετά τη συζήτηση που έγινε, κλήθηκαν όλοι για νέα ψήφιση επί του θέματος, η οποία έβγαλε, με μεγάλη πλειοψηφία την παραμονή του Ωδείου στο χώρο του και την μεταφορά της Πολεοδομίας τελικά, στο κτήριο που ήθελε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να μεταφέρει το Ωδείο."

"Πέρα από το αποτέλεσμα το ίδιο, νιώσαμε και μία ηθική ικανοποίηση"

Για τη δικαίωση που αισθάνονται μετά από αυτή την απόφαση, μίλησε στη συνέχεια ο κ. Καλαντζής, λέγοντας, ότι, "είχαμε επενδύσει πολύ χρόνο σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά είχαμε φοβηθεί ότι όλα αυτά ήταν τσάμπα, αλλά ευτυχώς όλες αυτές οι προσπάθειες μας ευοδώθηκαν. Πέρα από το αποτέλεσμα το ίδιο, νιώσαμε και μία ηθική ικανοποίηση, καθώς έγινε και μία ειδική αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα από δύο δημοτικούς συμβούλους, της καινούργιας αρχής στην προσπάθεια των γονέων και ότι θα πρέπει γενικότερα οι πολίτες να είναι πιο δραστήριοι και να κυνηγούν τα κακώς κείμενα." Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε σε κάτι παράδοξο, που συνέβη μετά την ανακοίνωση για την παραμονή το Ωδείου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι "τώρα η Πολεοδομία που θα μεταφερθεί τελικά στο κτήριο αυτό, επισημαίνει τα περισσότερα προβλήματα που είχαμε αναφέρει εμείς τότε, ως προβλήματα που πλέον θα έχουν αυτοί πηγαίνοντας στο κτήριο. Δηλαδή για τα παιδάκια δεν μας πείραζε, αλλά για τις υπηρεσίες μας πειράζει. Όταν μιλάμε για παιδιά είναι ειδική περίπτωση, όταν είσαι ενήλικας αυτή η αλλαγή δεν αποτελεί το "τέλος του κόσμου"."

Κλείνοντας, μας είπε ότι αμέσως μόλις βγήκε η ανακοίνωση για την παραμονή του Ωδείου, στον φυσικό του χώρο, κοινοποιήθηκε το νέο στους γονείς, μέσω μίας ομάδας, που διατηρούν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από θερμές, με τους γονείς να μιλούν για δικαίωση.

Η καταγγελία των γονέων

Τον περασμένο Απρίλιο και βλέποντας οι γονείς των παιδιών που οδηγείται η υπόθεση της μετεγκατάστασης του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, είχαν προχωρήσει σε καταγγελία προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου με κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τον δήμο Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ και τα ΜΜΕ.

Αρχικά στην καταγγελία τους οι γονείς, είχαν αναφέρει ότι, “ο Δήμος Πάρου πήρε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση του Ωδείου από το χώρο που στεγάζεται από το 1984 σε κτήριο το οποίο βρήκε η ΚΔΕΠΑΠ. Οι γονείς, ενήλικες σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί του Ωδείου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή τη μετεγκατάσταση για την οποία ο Δήμος μας ενημέρωσε μέσω του δημάρχου πως έχει λάβει σχετική άδεια. Ως γονείς θεωρούμε πως ο χώρος είναι ακατάλληλος και η τοποθεσία του θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που θα μεταβαίνουν εκεί για τα μαθήματά τους. Πέρα από την ακαταλληλότητα του χώρου, στην οποία και αναφερόμαστε εκτενώς στην επισυναπτόμενη καταγγελία μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απευθυνόμαστε και σε εσάς καθώς αγωνιούμε αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών που θα μεταβαίνουν στο Δημοτικό Ωδείο.”

Οι δηλώσεις Κωβαίου που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις

Ο πρώην πλέον δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Kωβαίος, είχε δώσει τις δικές του απαντήσεις μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”. Οι τότε απαντήσεις του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αναφερόμενος στο ζήτημα του Δημοτικού Ωδείου είχε τονίσει, ότι, “η αναβάθμιση της Σχολής Μουσικής σε Ωδείο έγινε επί των ημερών μας. Εμείς πιστεύουμε, ότι πραγματικά πρέπει να υπάρχει ένα αναβαθμισμένο Δημοτικό Ωδείο και αυτός είναι ο στόχος μας. Το που θα στεγάζεται παίζει ένα ρόλο, αλλά δεν είναι ουσιαστικός. Αυτή τη στιγμή εμείς μετακινούμε το Ωδείο, σε έναν αναβαθμισμένο, μεγαλύτερο χώρο, με κανονική άδεια εκπαιδευτηρίου και όλες τις προδιαγραφές. Είναι σε ένα τέτοιο σημείο, που θα μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνο την πρωτεύουσα αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Πάρου. Υπήρχαν δυσλειτουργίες με το τωρινό κτίριο, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν, και πλέον θα εγκατασταθεί η υπηρεσία της Πολεοδομίας, σε αυτό.”

Εγώ θα διάλεγα την καλύτερη εκπαίδευση”

Μάλιστα σε ότι αφορά, την αγωνία των γονέων και αν αυτή είναι δικαιολογημένη, ο κ. Κωβαίος είχε τονίσει, ότι, “για την επικινδυνότητα του δρόμου θα ήθελα την ευαισθησία όλων των γονέων, γιατί έχουμε δύο Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο, σε κεντρικούς δρόμους, που έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία από αυτό. Έχει βγει η άδεια για το συγκεκριμένο Ωδείο, είναι ένα αδειοδοτημένο εκπαιδευτήριο, και θα γίνει σε αυτόν τον χώρο, οριστικά”, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε απέναντι στη σκέψη των γονιών για το αν θα σταματήσουν τα παιδιά τους από το Ωδείο, σε περίπτωση που αλλάξει ο χώρος. Ο κ. Κωβαίος, είχε αναφέρει κλείνοντας, ότι “είναι δικαίωμά του κάθε γονέα να επιλέξει για το τι θα κάνει. Εγώ ως γονέας, που έχω και εγγόνια, θα διάλεγα την καλύτερη εκπαίδευση και την ευθύνη για να πάει το παιδί ασφαλές σε έναν τέτοιο χώρο, θα έπρεπε να την έχει ο γονιός, ο οποίος θα μπορούσε να αφήσει κάπου το αυτοκίνητό του, και να πάει το παιδί με ασφάλεια στο Ωδείο.”