Συμβουλευτική υποστήριξη μέσω δωρεάν διαδικτυακών ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Το συμβουλευτικό κέντρο “Μαζί για το Παιδί” κοντά στους γονείς των Κυκλάδων

  • Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2024 - 06:15

Το συμβουλευτικό κέντρο του “Μαζί για το Παιδί” που δραστηριοποιείται εδώ και 27 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα, ανοίγει την “ομπρέλα” του, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχολογική στήριξη και στους γονείς.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει τον Φεβρουάριο, δωρεάν διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια στους γονείς των Κυκλάδων.

Να σημειωθεί ότι σειρά παρόμοιων διαδικτυακών συνεδριών, έχουν υλοποιηθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια με θέματα που έχουν άμεση αναφορά στα παιδιά και τα οποία επηρεάζουν το σύνολο της οικογένειας, αλλά και τη συμπεριφορά των μελών της.

Η θεματολογία των διαδικτυακών σεμιναρίων

Οι συνεργάτες του συμβουλευτικού κέντρου ανοίγει δύο κεφάλαια τα οποία καλούνται οι συμμετέχοντες γονείς να κουβεντιάσουν, αλλά και να ακούσουν τους ειδικούς.

Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, έχει ως θέμα την “Αδερφική αγάπη”.

Όπως αναφέρει το “Μαζί για το Παιδί”, οι γονείς ασκούν καταλυτική επίδραση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Ωστόσο, πέρα από τους γονείς, η παρουσία των αδερφών διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη δόμηση της προσωπικότητάς του. Πρόκειται για μια πολύτιμη αλλά συνάμα και δύσκολη σχέση. Ο αδερφός εκτός από “όμοιος” είναι και “άλλος”, εκτός από “φίλος”, “σύντροφος στο παιχνίδι” είναι και “ανταγωνιστής”, “πηγή ζήλιας”.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση της αδελφικής σχέσης και η αναγνώριση και διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων που μπορεί να διακινήσει η παρουσία ενός αδελφού στη ζωή του παιδιού. Θα αναπτυχθούν αποτελεσματικοί τρόποι γονικής παρέμβασης με στόχο την ενίσχυση του αδελφικού δεσμού.

Το δεύτερο κατά σειρά σεμινάριο με θέμα “Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη βρέφους και νηπίου”, θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα απαντηθούν μία σειρά από ερωτήματα όπως, ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού και πώς επιδρά το οικογενειακό περιβάλλον στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, με στόχο μέσα από τη συζήτηση να αναγνωρίσουν και να εστιάσουν οι γονείς στο πως μπορούν να ενισχύσουν τα παιδιά τους μέσα από την αλληλεπίδραση, ώστε να εξασφαλίσουν μια υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

“Οι σχέσεις που βιώνουν τα παιδιά με σημαντικούς ενήλικες αλλά και με συνομήλικους τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας όσο και εκτός αυτής, όπως σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, έχουν καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη”, αναφέρεται στην εισαγωγή του Κέντρου.

Δωρεάν σεμινάρια

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων απαιτείται εγγραφή για την κατοχύρωση της θέσης, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και δήλωση συμμετοχής να επικοινωνούν τηλεφωνική γραμμή 115 25 και στο email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Η γραμμή 115 25 και το συμβουλευτικό κέντρο του “Μαζί για το Παιδί”

Η συμβουλευτική γραμμή 115 25 του “Μαζί για το Παιδί” βρίσκεται από το 2009  δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Το όραμα του, πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική, όπως αναφέρεται, είναι  στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.

Η γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία, τηρείται το απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το συμβουλευτικό κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία, ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών, ομάδες στήριξης γονέων  και ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους.

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.

Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά, ενώ όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» του «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Το “Μαζί για το Παιδί”

Το “Μαζί για το Παιδί” δραστηριοποιείται επί 27 χρόνια στην  προστασία χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το έργο του “Μαζί για το Παιδί” επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Πρόκειται μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.