Με παρέμβαση Κικίλια η εταιρία ΚΤΥΠ Α.Ε. αναλαμβάνει τις μελέτες και το διαγωνιστικό μέρος

"Πράσινο" φως για την αποκατάσταση του κτηρίου της Πυροσβεστικής

Μία μικρή αχτίδα φωτός διαφάνηκε στον ορίζοντα σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης του επικίνδυνου κτηρίου της Πυροσβεστικής στην παραλία της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, και μετά από συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, βρέθηκε λύση για να προχωρήσουν τόσο οι απαραίτητες μελέτες, όσο και το διαγωνιστικό μέρος για την αποκατάσταση του κτηρίου.

"Έγινε το πρώτο βήμα", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Ιωάννης Βουτσίνος.

Άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση των μελετών

Θετική έκβαση διαφαίνεται ότι έχει το πολύχρονο ζήτημα με την αποκατάσταση του επικίνδυνου πλέον κτηρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Σε ένα στάσιμο θέμα που σέρνεται από το 2016, ανάμεσα σε υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έρχεται με δέσμευσή του, να δώσει λύση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στην Αθήνα με τον υπουργό, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός και ο εντεταλμένος δημοτικός Σύμβουλος, Ιωάννης Βουτσίνος, παρουσία της βουλευτή Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, βρέθηκε λύση ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχει για την αποκατάστασή του δεσμευμένη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αυτή δεν είχε προχωρήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και αυξημένου όγκου εργασίας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για το κτήριο, όσο και για την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Ιωάννη Βουτσίνου, ο κ. Κικίλιας έδωσε εντολή οι προβλεπόμενες μελέτες, όπως και το διαγωνιστικό μέρος, να διενεργηθεί από τον ενιαίο κατασκευαστικό φορέα του Ελληνικού κράτους, ΚΤΥΠ Α.Ε.

"Ο υπουργός είχε όλη την καλή διάθεση και μας παρέπεμψε στις υπηρεσίες του, ώστε να υπάρξει μία λύση στην αποκατάσταση του κτηρίου. Το συγκεκριμένο αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια πολλά προβλήματα, τα οποία το έχουν καταστήσει έως και επικίνδυνο", σημείωσε ο κ. Βουτσίνος, υπογραμμίζοντας ότι "είχε γίνει μία προγραμματική σύμβαση για τη διενέργεια μελέτης για το κτηριακό πρόβλημα. Ωστόσο εφόσον ολοκληρώθηκε η μελέτη και βρέθηκε και η αναγκαία χρηματοδότηση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέκυψε ένα επιπλέον ζήτημα καθώς θα έπρεπε να διενεργηθεί και δεύτερη ξεχωριστή μηχανολογική μελέτη".

Ο εντεταλμένος σύμβουλος αναφέρθηκε στην αδυναμία τόσο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όσο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κατάρτιση της συγκεκριμένης μελέτης, σημειώνοντας ότι το "μπαλάκι" πέρασε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να βρει ενδιαφερόμενο μελετητή.

"Μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, βρέθηκε η λύση, η οποία θα έρθει μέσω της εταιρίας ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε), η οποία καταρτίζει μελέτες και αναλαμβάνει διαγωνισμούς για το δημόσιο", είπε, σημειώνοντας ότι "ο υπουργός έδωσε την εντολή να γίνουν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται, ώστε η συγκεκριμένη εταιρία να αναλάβει τη νέα απαραίτητη μελέτη που χρειάζεται ώστε μετά το τέλος αυτής, να αρχίσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την διενέργεια του διαγωνισμού. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΚΤΥΠ Α.Ε, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα, με την αυτοψία του κτηρίου από κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τη Σύρο".

Κλείνοντας ο κ. Βουτσίνος επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση των δύο μελετών είναι εξασφαλισμένη από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, υποστηρίζοντας ότι "επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι το εν λόγω κτήριο που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο λιμάνι της Ερμούπολης, να αποκατασταθεί και όχι να μπει και αυτό στη μακρά λίστα με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Σύρου. Εκτός αυτού θέλουμε να συνδράμουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω της αποκατάστασης του κτηρίου".

Πάγιο αίτημα η αποκατάσταση του κτηρίου

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παραμένει ως πάγιο το αίτημα για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Επί της ουσίας, η Πυροσβεστικής ζητά να γίνει η αποκατάσταση του κτηρίου στο ύψος της εισόδου του λιμανιού της Ερμούπολης και ειδικότερα να προχωρήσει η επισκευή του και όσα χρειάζονται για να μπορεί να φιλοξενήσει ξανά τις υπηρεσίες στους εσωτερικούς χώρους του. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι χρειάζονται επισκευές και ενίσχυση στα δοκάρια, στις κολώνες του κτηρίου, καθώς και τσιμεντοενέσεις για να μετατραπεί σε ένα “ανθεκτικό” κτήριο.

Αναπάντητο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα εάν και εφόσον μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτηρίου, αυτό θα είναι ικανό να μπορεί να στεγάσει τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής. Υπάρχει μία σκέψη στο εν λόγω κτήριο να φιλοξενηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες και να παραμείνουν στο χώρο που στεγάζονται σήμερα, οι υπόλοιπες δυνάμεις και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Αίτημα για νέο υδροφόρο όχημα

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συνάντησης με τον υπουργό, τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και ο κ. Βουτσίνος αναφέρθηκαν και στο θέμα της ενίσχυσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός αιτήθηκε την προμήθεια ενός νέου υδροφόρου οχήματος, με τον κ. Κικίλια να τους ενημερώνει ότι επίκειται, μέσω του προγράμματος «Αίγις», η παραχώρηση πυροσβεστικών μέσων στους Δήμους της χώρας για την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.