Επιχειρησιακή ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος Σύρου και κάθε εμπλεκόμενης πλευράς στην αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών περιστατικών στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων

Αντανακλαστικά υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής

Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έκανε βουτιά θανάτου από το Blue Star Naxos το βράδυ της Τρίτης ανοικτά της Σύρου

Τραγική κατάληξη είχε ο άνδρας που πραγματοποίησε “βουτιά θανάτου” από το Blue Star Naxos το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Σύρου κατά το προγραμματισμένο δρομολόγιό του, καθώς ανασύρθηκε νεκρός, 4 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, κατόπιν μίας συντονισμένης επιχειρησιακής προσπάθειας που καταβλήθηκε από τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και του συνόλου των συμμετεχόντων στον αγώνα εντοπισμού του.

Το συμβάν που καταγράφηκε λίγο πριν τις 20.30, αυτομάτως έθεσε σε ενεργοποίηση το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του Λιμεναρχείου Σύρου, οι άνδρες του οποίου υπό την κατεύθυνση και του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος ενήργησαν άμεσα για την προσπάθεια αναζήτησης του ίδιου, επιδεικνύοντας επιχειρησιακή ετοιμότητα κι εντοπίζοντας τη σορό του, σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών.

Αν και ο άνδρας που πήδηξε στη θάλασσα, σκαρφαλώνοντας τα κάγκελα του δεύτερου καταστρώματος του Blue Stat Naxos και περνώντας στην εξωτερική πλευρά του πλοίου προς τη θέση της πρύμνης, έγινε στιγμιαία αντιληπτός από γυναίκα αυτόπτη μάρτυρα που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτή η αποτροπή της πράξης του, με τη σορό του να μεταφέρεται αμέσως μετά τον εντοπισμό της, στο λιμάνι της Ερμούπολης, με πλωτό του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η αυξημένη δυσκολία που μοιραία κλήθηκε να υπερπηδήσει τόσο η λιμενική δύναμη, όσο όμως και το σύνολο των ανθρώπων που συνέδραμαν - των πληρωμάτων του Blue Star Naxos και των παραπλέοντων σε αυτό, πλοίων και σκαφών -, κατά την επιχείρησή τους, εξαιτίας της πρόκλησης του συμβάντος βραδινές ώρες, δεν επηρέασε το άμεσο των ενεργειών τους σε επίπεδο εντοπισμού της σορού, αποδεικνύοντας σε δεύτερο χρόνο την επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν όλες οι πλευρές.

Για το δυστυχές περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα το Λιμεναρχείο Σύρου, με τον Υπολιμενάρχη, Γιάννη Βαμβακούση μάλιστα να διακόπτει την άδειά του και να ανταποκρίνεται άμεσα στο καθήκον του, μεταβαίνοντας με σκάφος στο σημείο του συμβάντος για τον συντονισμό των προσπαθειών εντοπισμού του άνδρα.

Άψογος συντονισμός για άμεση επέμβαση στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος

Ειδικότερα, για το εν λόγω συμβάν της πτώσης του άνδρα από το πλοίο Blue Star Naxos ενημερώθηκε άμεσα η Λιμενική Αρχή Σύρου, όπως επίσης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από το πλοίο της Blue Star Ferries με το οποίο ταξίδευε ο ίδιος.

Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από Πειραιά για Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Κατάπολα, όταν ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Σύρου στο ύψος της νήσου Γυάρου καταγράφηκε το τραγικό γεγονός.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην εφημερίδα ο Υπολιμενάρχης Σύρου, κ. Βαμβακούσης “Σπεύσαμε άμεσα στο σημείο και ήμουν πεπεισμένος πως θα τον βρίσκαμε τον άνθρωπο ζωντανό. Δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε ζωντανό και αυτό είναι το λυπηρό γεγονός. Ωστόσο, όλο το πλέγμα των εμπλεκομένων αντέδρασε με αντανακλαστικά άμεσα” όταν ενημερώθηκαν για τη βουτιά θανάτου επιβάτη του πλοίου.

“Προσωπικά το πληροφορήθηκα γύρω στις 20.30 το βράδυ της Τρίτης από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου την κα Λαμπροπούλου, η οποία επέβαινε στο πλοίο. Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε η ίδια ότι έπεσε κάποιος στη θάλασσα, με κάλεσε. Με τη σειρά μου ως όφειλα, κινητοποίησα κι έθεσε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση περιστατικών, έρευνας και διάσωσης” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου “συνέδραμαν και ιδιωτικά σκάφη”, με το πρώτο σκάφος που απέπλευσε για τον τόπο του συμβάντος να μεταφέρει και τον ίδιο. “Σπεύσαμε άμεσα στην περιοχή και ακολούθως, ήρθαν με ενεργοποίηση από πλευράς Υπηρεσίας μας, άλλα δύο ταχύπλοα της WWF Ελλάς, που μας παραχώρησε και το φωτογραφικό υλικό, καθώς κι ακόμη ένα ιδιωτικό σκάφος με δύο Συριανούς επιβαίνοντες”. Άμεση υπήρξε εύλογα και η κινητοποίηση λιμενικής δύναμης από άλλα Κυκλαδονήσια, με δύο πλωτά σκάφη των Λιμεναρχείων Τήνου και Νάξου να προσεγγίσουν στο σημείο που είχε υποδειχθεί από το Blue Star Naxos ενώ όπως πρόσθεσε εν συνεχεία ο κ. Βαμβακούσης, συνέδραμε στις προσπάθειες εντοπισμού του άνδρα, ένα ακόμη ρυμουλκό από τη Σύρο κι ένα ένα επιπλέον πλοίο, το ΕΚΟ1.

“Εμείς φύγαμε από τη Σύρο 21.15 και 21.35 ήμασταν στον τόπο του συμβάντος. Ευτυχώς συνέδραμαν τα μεγάλα πλοία, τα οποία φώτιζαν με τους προβολείς και συγκεκριμένα το Blue Star Delos και το Blue Star Naxos κυρίως, ενώ πέταξε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για να πραγματοποιήσει από αέρα την έρευνά του”.

Όπως προσθέτει ο Υπολιμενάρχης που συντόνισε την προσπάθεια έχοντας φυσική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή, “μετά από μίαμιση ώρα έρευνας, από τις 21.35 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια εντοπισμού, τον βρήκαμε στις 23.05”.

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο Γ.Ν. Σύρου

Όπως έγινε από το βράδυ της Τρίτης γνωστό, ο άνδρας ανασύρθηκε νεκρός και ακολούθησαν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Λιμενικής Αρχής Σύρου προκειμένου να μεταφερθεί στο λιμάνι της Ερμούπολης. “Δυστυχώς δεν τον βρήκαμε εν ζωή, αλλά δεν ξέρω αν ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό ή από την πτώση του” δήλωσε ο Υπολιμενάρχης, λέγοντας αυστηρά σε επίπεδο εκτίμησης πως η πτώση ενός επιβάτη από τόσο υψηλό σημείο στη θάλασσα, σαφώς θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατό του. Προσδιορίζοντας το σημείο από το οποίο “πήδηξε” στη θάλασσα ο άνδρας, τόνισε μάλιστα πως, “Έπεσε από την αριστερή πλευρά του πλοίου και προς την πρύμνη του, περίπου στο ύψος που καταγράφεται το όνομα του πλοίου. Το ύψος από το οποίο έπεσε ήταν 17 μέτρα και είναι σαν να μιλάμε για πτώση από μία 6οροφη πολυκατοικία”.

Σημείωσε δε πως, “Μπορεί να έπεσε στη θάλασσα, όμως από την ορμή της πτώσης δεν είναι εύκολο να επιζήσεις”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, δεν αποκλείεται κατά την πτώση του να χτύπησε και στο πλοίο. “Στο πρόσωπο είχε αίμα και δεν αποκλείεται να χτύπησε και σε κάποιο σημείο του πλοίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας όμως πως, “όλα αυτά είναι εικασίες”, αφού όπως κατηγορηματικά υποστήριξε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής θα προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου του. Πρέπει να σημειωθεί πως, η σορός του άνδρα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σύρου με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Τήνου, την οποία και παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ ώστε να ακολουθήσει ο ιατρικός έλεγχος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου κι επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Νεκροψία – νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά

Δεδομένης της έλλειψης νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σύρου, από τη Λιμενική Αστυνομία παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, όπου και χθες επρόκειτο να μεταφερθεί η σορός.

“Σήμερα (σσ. χθες) θα μεταφερθεί η σορός στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πειραιά προκειμένου να γίνει νεκροψία – νεκροτομή και να διαπιστώσουμε τα αίτια του θανάτου του” ανέφερε παρακάτω ο κ. Βαμβακούσης, εξηγώντας πως, “Δυστυχώς στη Σύρο δεν έχουμε νεκροτόμο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία κι ελλείψει αυτού, αναγκαζόμαστε να απευθυνόμαστε στον Πειραιά”.

Όπως πρόσθεσε μάλιστα είναι ένα κενό που χρήσιμο είναι να καλυφθεί από την Ελληνική Πολιτεία άμεσα, αφού σχεδόν ενάμιση χρόνο η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σύρου δεν μπορεί να παράξει το απαιτούμενο έργο.

Κανένας δεν έχει αναζητήσει το νεκρό άνδρα. Δυσκολία στην ταυτοποίηση των στοιχείων του

Αναφορικά με το συμβάν, πρέπει να αναφερθεί πως καταγράφεται αυξημένη δυσκολία στην ταυτοποίηση των στοιχείων του άνδρα, αφού εκτός του ότι κανένας δεν έχει αναζητήσει τον ίδιο και δεν έχει προκληθεί όχληση από συγγενικό πρόσωπό του προς καμία Υπηρεσία είτε του Λιμενικού, είτε της Αστυνομίας, ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφές αν το επώνυμό του είναι με ασφάλεια αυτό που αναγράφεται στα διαθέσιμα στοιχεία της ακτοπλοϊκής εταιρείας και άρα στο εισιτήριο με το οποίο επιβιβάστηκε στο πλοίο.

“Γίνονται έρευνες. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εντοπίσουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς του και παρ΄ όλη τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο συγγενικό πρόσωπό του” δήλωσε αρχικά ο Υπολιμενάρχης με φόντο τις ενέργειες της Λιμενικής Αστυνομίας, εξηγώντας ακόμη πως υπάρχουν ατεκμηρίωτα στοιχεία για την ταυτότητά του, με φόντο και τις προσπάθειες που ανέπτυξαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Naxos και το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια που ήταν σε εξέλιξη η αναζήτηση του ίδιου το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίου ανέπτυξε όλες τις ενέργειες που προσδιορίζονται από τα σχετικά εγχειρίδια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης στη θάλασσα, ενώ επιπλέον κάλεσε τους επιβαίνοντες να δηλώσουν παρουσία προτού αποβιβαστούν για να προσεγγιστεί η ταυτότητα του νεκρού άνδρα.

Βάσει των όσων δήλωσε σχετικά ο Υπολιμενάρχης Σύρου “Έχουμε μία ένδειξη γιατί το πλοίο έκανε μία έρευνα εσωτερικά και καλούσε όλους τους επιβάτες να περνούν από το λογιστήριο για διασταύρωση των στοιχείων. Μόνον ένας επιβάτης δεν πέρασε και υπάρχουν εικασίες πως μπορεί να είναι αυτός”. Πρόσθεσε δε πως, “Εμείς έχουμε κάνει έρευνα με το ονοματεπώνυμο που μας είπαν και βέβαια από μία πρώτη έρευνα σε συνεργασία με την Αστυνομία που κρατά τα δελτία ταυτότητος που εκδίδει, ένα όνομα βγαίνει, προσώπου που όμως έχει πεθάνει εδώ και χρόνια”. Ως εκ τούτου, ο κ. Βαμβακούσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει προκύψει από σφάλμα αναγραμματισμός στην καταγραφή του επιθέτου κατά την έκδοση του εισιτηρίου, οπότε και οι σχετικές έρευνες πρέπει να συνεχιστούν παρά τις δυσκολίες. “Δεν αποκλείεται κατά την έκδοση του εισιτηρίου να έχει γίνει κατά λάθος αναγραμματισμός” δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως μέχρι και χθες, δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν συγγενή του προσώπου.

Ετοιμότητα και άμεσα αντανακλαστικά

Σε λιτό σχολιασμό προχώρησε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του και σε σταθερή επικοινωνία με τον Υπολιμενάρχη Σύρου για τον συντονισμό των ενεργειών και της προσπάθειας εντοπισμού του άνδρα το βράδυ της Τρίτης.

“Ήταν άμεση η αντιμετώπιση μόλις ενημερωθήκαμε και μέσα σε 20 λεπτά είχαν φύγει τρία σκάφη κι ένα ρυμουλκό και είχαν φθάσει στον τόπο του συμβάντος” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας πως παρά την αυξημένη δυσκολία της επιχείρησης της Λιμενικής δύναμης δεδομένου ότι το συμβάν προέκυψε βραδινές ώρες, ωστόσο, ο εντοπισμός της σορού επετεύχθη σε διάστημα συντομότερο των δύο ωρών.

“Αυτή είναι η δυσκολία. Είναι δύσκολος ο εντοπισμός το βράδυ. Στα φουσκωτά επέβαινε και ο υπολιμενάρχης για να συντονίζει τις έρευνες και είχαμε άμεση ενημέρωση καθώς βρισκόμουν στο γραφείο. Η δυσκολία εστιάστηκε στο ότι συνέβη βράδυ” δήλωσε ο κ. Γκύζης, αναφέροντας μάλιστα κατηγορηματικά πως, πολύτιμη υπήρξε η ετοιμότητα και ο συντονισμός – κεντρικά - της Υπηρεσίας.

Ο ίδιος δε αναφορικά με την αρχική σύγχυση που υπήρξε σχετικά με το φύλο του αγνοούμενου επιβάτη του πλοίου, διευκρίνισε σε νέο τηλεφώνημά του με την εφημερίδα πως, “Η πρώτη πληροφόρηση ήταν μέσα από το πλοίο κι εκεί μπορεί κάποιος να είπε ότι γυναίκα πληροφόρησε για την πτώση και να εκλήφθηκε ότι γυναίκα έπεσε στη θάλασσα. Εκείνες τις στιγμές επικρατεί μία αναστάτωση”. Υποστήριξε μάλιστα πως, αυτό είναι ένα ζήτημα “δευτερεύον”, προσθέτοντας επίσης, πως, “Εμάς αυτό που μας ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένας άνθρωπος στη θάλασσα”.

Εκ μέρους και των δύο προσώπων της Λιμενικής Αρχής, τόσο του Λιμενάρχη, όσο και του Υπολιμενάρχη εκφράστηκαν δημοσίως οι ευχαριστίες τους προς το σύνολο των προσώπων που συνέδραμαν στο έργο της Λιμενικής δύναμης.

“Η ετοιμότητα κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα ως οφείλαμε και αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο. Ευχαριστώ όλους για τη συνδρομή τους” σχολίασε ο κ. Βαμβακούσης, ενώ παρομοίως και ο κ. Γκύζης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Τα αντανακλαστικά όλων ήταν άψογα και του πληρώματος και της Υπηρεσίας. Το δυστυχές όμως είναι πως ένας άνθρωπος δεν εντοπίστηκε ζωντανός”.

Αναφορικά με το συμβάν εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση και η WWF HELLAS. Ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο αυτής:

«Το Blue Star Naxos πλέει μεταξύ Σύρου και Γυάρου, ο καιρός είναι άπνοια 1,2 Βf και επικρατεί πολύ καλή θάλασσα. Ξαφνικά το πλοίο κάνει απότομη στροφή 360 μοιρών αριστερα. Αρχικά ο κόσμος νομίζει ότι φτάνει Σύρο, αλλά το καράβι πάντα στρίβει δεξιά και όχι αριστερά. Έντρομοι οι επιβάτες ξεχύνονται στα καταστρώματα να δουν τι συμβαίνει. Σύντομα οι αυτόπτες μάρτυρες διαδίδουν το νέο ότι ένας άντρας μεταξύ 60-70 ετών πήδηξε από το δεύτερο deck του πλοιου από την αριστερή μεριά πλησίον της πρύμνης. Το πλήρωμα αστραπιαία πέταξε στη θάλασσα δύο σωσίβιες συσκευές με φώτα και καπνογόνα. Αμέσως κινητοποιείται συναργερμός στο πλήρωμα και το πλοίο γυρίζει πίσω και ερευνα το στίγμα. Μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά η ομάδα του WWF ενημερώνεται από το κεντρικό λιμεναρχείο Σύρου ότι υπάρχει αγνοούμενος. Το σκάφος του WWF από το 2014 είναι στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος για Έρευνα και Διάσωση (SAR). Μέσα σε λίγη ώρα, παρότι είναι αρκετά αργά, η ομάδα του WWF κινητοποιείται και πλέει από την Ποσειδωνία προς το σημείο που έπεσε ο άτυχος άνδρας. Παράλληλα στο χώρο πλέουν ήδη το Blue Star Δήλος και ένα πετρελαιοφόρο της EKO. Ενώ ταυτόχρονα στην περιοχή βρίσκονται άλλα 2 ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη, το περιπολικό 609 του ΛΣ και ένα ελικόπτερο. Η έρευνες διαρκούν ακριβώς 2 ώρες οπότε και το σκάφος ΓΙΟΥΡΑ ΤΣ 269 του WWF ΕΛΛΑΣ, με πλήρωμα την ομάδα επιτήρησης της Γυάρου, εντοπίζει το πτώμα του άτυχου άνδρα στην επιφάνεια περίπου στις 22.50. Αμέσως ειδοποιείται το περιπολικό σκάφος 609 του ΛΣ και γίνεται η περισυλλογή».