Επισημάνσεις από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων

Υποστελεχωμένα τα Α/Τ Κυκλάδων

Την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών των νησιών κατέδειξε με επιστολή της προς τον αρχηγό του σώματος η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, επισημαίνοντας τόσο την έλλειψη προσωπικού όσο και την αυξημένες ανάγκες ασφάλειας που προκύπτουν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Δεδομένης της έναρξης της τουριστικής περιόδου, το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών Κυκλάδων προτείνει την ενίσχυση, από την 1η Απριλίου, των αστυνομικών τμημάτων των ιδιαιτέρως ανεπτυγμένων τουριστικά νησιών, Μυκόνου και Σαντορίνης, που διαθέτουν διεθνείς αερολιμένες, ενώ των υπολοίπων νησιών από την 1η Ιουνίου.

Ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης λόγω τουριστικής κίνησης

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του φορέα, οι αστυνομικοί καλούνται να εκδηλώσουν την επιθυμία τους, προκείμενου να αποσπασθούν σε υπηρεσίες, που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, όπως είναι τα Α.Τ Μυκόνου, Α.Τ Θήρας, Α.Τ. Νάξου, Α.Τ. Πάρου, Α.Τ. Μήλου και Τ.Α. Σύρου Ερμούπολης, ενώ διευκρινίζεται ότι η διαδικασία δεν επιφέρει κρατική δαπάνη. Τα εν λόγω τμήματα υπάγονται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων, για την οποία δηλώνεται συγκεκριμένα ότι στην εδαφική της αρμοδιότητα έχει 24 κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν 10 Αστυνομικά Τμήματα, 1 Τμήμα Ασφαλείας και 12 Αστυνομικοί Σταθμοί.

Σημειώνεται δε ότι λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών δημιουργούνται ποικίλα και πολλαπλά προβλήματα, με σημαντικότερο την έλλειψη δυνατότητας για έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών σε τακτικά και έκτακτα περιστατικά, τα οποία σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά τους θερινούς μήνες, λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου τουριστών που δέχεται η περιοχή.

Οι ελλείψεις σε αριθμούς

Το ποσοστό έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν την τρέχουσα περίοδο οι αστυνομικές υπηρεσίες των νησιών παρουσιάζεται στην επιστολή και έχει ως εξής: Α.Τ Σύρου – Ερμούπολης 20%, Τ.Α Σύρου – Ερμούπολης 17%, Α.Τ Μήλου 60%, Α.Σ Σίφνου 63%, Α.Σ Κιμώλου 50%, Α.Σ Σερίφου 67%, Α.Τ Μυκόνου 41%, Α.Τ Κέας 58%, Α.Σ Κύθνου 42%, Α.Τ Τήνου 40%, Α.Τ Πάρου 20%, Α.Τ Νάξου 9%, Α.Σ Δρυμαλίας Νάξου 33%, Α.Τ Άνδρου 40%, Α.Σ Υδρούσσας 55%, Α.Σ Αμοργού 70%, Α.Σ Κουφονησίων 33%, Α.Τ Θήρας 20%, Α.Σ Ανάφης 66%, Α.Τ Ιητών 53%, Α.Σ Σικίνου 33% και συνολικά στη Δ.Α Κυκλάδων 32%.

Στα επίσημα στοιχεία των ελλείψεων των αστυνομικών υπηρεσιών των Κυκλάδων προστίθεται το γεγονός ότι 38 αστυνομικοί που κατέχουν οργανική θέση σε αυτά είναι αποσπασμένοι εκτός της Διεύθυνσης, σε αντίθεση με 18 οι οποίοι είναι προσωρινά μετακινούμενοι για την ενίσχυσή της, γεγονός το οποίο φέρει και πάλι αρνητικό ισοζύγιο -20 ανθρώπινων μονάδων.

Λυπηρή επιβεβαίωση αυτών αποτελεί η περίπτωση του αστυνομικού σταθμού της Νάουσας στην Πάρο, ο οποίος βρίσκεται σε “προσωρινή” αναστολή λειτουργίας από το 2014, με το σύνολο του νησιού να εξυπηρετείται από το ΑΤ Παροικιάς.

Να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά”

Τον τομέα της ασφάλειας, σαν παράγοντα στήριξης του τουρισμού και της ποιοτικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών, θέτει η Ένωση Αστυνομικών Κυκλάδων, χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό “βαριά βιομηχανία” της χώρας και καταδεικνύοντας τις Κυκλάδες σαν τον δυνατότερο προορισμό, με τα επίσημα προγνωστικά να μιλούν για αυξημένη κίνηση το 2018 κατά 20-30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Με τους δημοφιλείς προορισμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης να παρουσιάζουν αντιστοίχως του αριθμού επισκεπτών και αυξημένη ανάγκη αστυνόμευσης, επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης στελέχωσης με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού για τέσσερις μήνες, από την 01/04/2018 έως τις 31/10/2018, ώστε να καλυφθεί όλο το διάστημα τουριστικής κίνησης.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, προτείνεται η ενίσχυση των αστυνομικών μονάδων για δύο μήνες από την 01/06/2018 έως τις 31/08/2018. Όπως αναφέρεται στην επιστολή “Καλούμε να ενισχύσετε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των νησιών μας με ικανό αριθμό συναδέλφων εγκαίρως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν”.

Νέα κρούση και του Δημάρχου Μυκόνου αναφορικά με την έλλειψη αστυνόμευσης του νησιού

Στο ίδιο μήκος πλεύσης κινήθηκε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος με δική του επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, επισημαίνει την αδυναμία του σώματος, λόγω υποστελέχωσης, να επιτελέσει επαρκώς το έργο του, με τα αυξημένα περιστατικά κλοπών το φετινό χειμώνα να επιβεβαιώνουν τη γενικότερη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Κουκάς αναφέρεται ακόμη σε περιπτώσεις επαιτείας, παραεμπορίου και εκμετάλλευσης ανηλίκων, αλλά και προβλήματα ρύθμισης κυκλοφορίας, παράνομης στάθμευσης και μεταφοράς έργου, τα οποία αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς.

Τονίζει μάλιστα ότι προκειμένου να συνδράμει ο Δήμος στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, έχει προϋπολογίσει κονδύλι ώστε να εξασφαλίσει στους αστυνομικούς επίδομα σίτισης και διαμονής, ενώ δύναται να υπάρξει δημοτική μέριμνα για τη δωρεάν φιλοξενία τους, όπως έγινε και στα προηγούμενα χρόνια. Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο κ. Κουκάς υπήρξε ο πρώτος αιρετός ο οποίος ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα, καταθέτοντας σχετική πρόταση τροπολογίας, για παροχή κινήτρων σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε Δήμος θα είχε τη δυνατότητα να παρέχει επιδότηση σίτισης και στέγασης σε εργαζομένους σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια. Το αίτημα έγινε δεκτό από την κεντρική διοίκηση, οπότε μετά από τη σχετική τροπολογία η νομοθεσία προβλέπει ότι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, πλην των υπαλλήλων που εργάζονται στους οικείους Δήμους και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, στους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας δήλωσε: “Επικροτούμε σαν κίνηση αυτή του Δημάρχου Μυκόνου και μακάρι να βρει μιμητές σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων, ώστε αναλόγως με τα μεγέθη του καθενός, να μπορέσουν προσφέρουν επιδότηση σίτισης και διαμονής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μπορέσει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά”, επισημαίνοντας ότι το κόστος ενοικίασης σπιτιού στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι απλησίαστο για έναν αστυνομικό, ο οποίος υπόκειται διαρκώς σε μειώσεις μισθού.