Νέα παρέμβαση προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης αστυνομικού έργου στον τουριστικό προορισμό της Σαντορίνης

“Στο κόκκινο” οι αντοχές των αστυνομικών

Ιδιαίτερα αυξημένο αστυνομικό έργο καλούνται να διεκπεραιώσουν και μάλιστα με επιτυχία οι διαθέσιμοι αστυνομικοί στον τουριστικό προορισμό της Σαντορίνης, με τις αντοχές τους να έχουν φθάσει “στο κόκκινο”, αφού καθημερινά οι ανάγκες παρουσιάζονται σε τέτοιο βαθμό, που απαιτούν από τους ίδιους “να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

Τα ανωτέρω επισημαίνουν με ειδικότερη αναφορά τους προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο η Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, όσο και η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας άμεσα να υπάρξει ανταπόκριση στο λογικό αίτημα στελέχωσης κι ενίσχυσης των υπηρεσιών της Σαντορίνης.

Κάνοντας μνεία με στοιχεία στο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι αστυνομικοί του νησιού, απαιτούν από το Αρχηγείο να πράξει το αυτονόητο, ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες και να διεκπεραιώνεται το έργο ασφάλειας κι ελέγχων, με φόντο το τεράστιο τουριστικό ρεύμα που εισέρχεται στο νησί μέσω της λειτουργίας του αεροδρομίου, καθημερινά.

Συνεχείς συλλήψεις και υπερβολικός όγκος καθηκόντων λόγω τουρισμού

Ειδικότερα, σε επιστολή της, η Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, υπενθυμίζει πως, “Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Χώρας με την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, ειδικά τους θερινούς μήνες” γνωρίζοντας ενδεικτικά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία  της  Fraport Greece, όπως αυτά είναι ανηρτημένα, “κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο του 2018 έχουν πραγματοποιεί  2.506 πτήσεις και έχουν μετακινηθεί 333.826 επιβάτες (μόνο στις πτήσεις εξωτερικού)”. Όπως σημειώνουν δε, “την ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση επιβατών, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφορα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, που σχεδόν καθημερινά προωθούν πλήθος αλλοδαπών, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να επιβιβαστούν σε πτήσεις του εξωτερικού”. Συνέπεια αυτού του γεγονός, εξηγούν πως προκύπτει ότι “μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περίπου 550 αλλοδαποί/μετανάστες στη Σαντορίνη και μόνο το διάστημα από 12-07-2018 έως 15-07-2018 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ογδόντα 80 ενήλικοι αλλοδαποί/μετανάστες και 17 ανήλικοι” βάσει των δελτίων της Αστυνομίας.

Ωστόσο, προσθέτουν ακόμη πως, “το κρατητήριο του Α.Τ Θήρας έχει χωρητικότητα για τέσσερα άτομα” υπογραμμίζοντας πως, “όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η φύλαξη όλων αυτών των ανθρώπων είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες που πληρούν στοιχειωδώς τους κανόνες ασφαλείας αλλά και αξιοπρεπούς διαμονής (πόσο μάλλον δε όταν μιλάμε και για ανήλικα τέκνα)”. Γνωστοποιούν δε, πως, “είναι πλέον παγιωμένο φαινόμενο οι κρατούμενοι να φυλάσσονται  σχεδόν στο σύνολο των γραφείων του Αστυνομικού καταστήματος (Γραμματεία - Γραφείο Ταυτοτήτων κοκ). Επομένως, σχεδόν ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο κρατητήριο”.

Στα ανωτέρω, τα μέλη της Ένωσης αναφέρουν επίσης πως, “Οι συνάδελφοι (από τον Διοικητή μέχρι και τον Δόκιμο Αστυφύλακα) καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθώντας από την μια πλευρά να κάνουν την δουλειά τους ώστε να μην εκτεθούν και βρεθούν κατηγορούμενοι και από την άλλη, να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους κρατούμενους”.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν πως, “το σύνολο της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Θήρας καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει το ανωτέρω φαινόμενο και να απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά μόνο με αυτό το αντικείμενο (φύλαξη κρατούμενων- σχηματισμό δικογραφίας- μεταγωγές κοκ) ενώ παράλληλα απαιτείται και η ενασχόλησή του με πλήθος άλλων καθηκόντων που προκύπτουν στην βάρδιά του (τροχαία ατυχήματα, παράπονα πολιτών, ναρκωτικά, παράνομες οικοδομές, κλοπές, διαβατηριακός έλεγχος στο αεροδρόμιο και στα κρουαζιερόπλοια κ.τ.λ.), πέραν των άλλων (έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών εργασίας κ.τ.λ.)”.

Έχουν φθάσει στα όριά τους”

Εκτός των ανωτέρω όμως, υπενθυμίζουν προς το Αρχηγείο πως, “η έλλειψη αστυνομικής δύναμης στο Α.Τ. Θήρας ανέρχεται στο ποσοστό του 22% και παρά τις προσπάθειες για την ανάδειξη του προβλήματος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αριθμητικά μειωμένη ενίσχυση της εν λόγω υπηρεσίας με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό αλλά και με Δόκιμους Αστυφύλακες (κι αυτοί μειωμένοι αριθμητικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές) δεν επαρκεί για να καλύψει πλέον τις ανάγκες της υπηρεσίας, οι οποίες κάθε χρόνο είναι αυξανόμενες”.

Επισημαίνοντας μάλιστα πως, κάθε άλλο παρά “φυγοπονούν” οι αστυνομικοί, καθιστούν σαφές πως, σήμερα, “η πραγματικότητα είναι πως έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους τόσο σωματικά όσο και πνευματικά-ψυχολογικά”.

Κατά συνέπεια, η Ένωση επαναλαμβάνει το άμεσο κι επιτακτικό αίτημά τους περί άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό.

“Κύριε Αρχηγέ, για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση, με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για την διεθνή εικόνα της Χώρας μας” τονίζουν καταλήγοντας στην επιστολή τους.

Ανακατανομή δυνάμεων και αποσπάσεις

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, η οποία μέσω επιστολής της προς το Αρχηγείο, γνωστοποιεί τα προβλήματα στους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και ζητά ενισχύσεις και ανακατανομή δυνάμεων. Αυτούσια η παρέμβασή τους έχει ως ακολούθως: “Η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου καλεί την Διοίκηση για ανακατανομή δυνάμεων με αποσπάσεις ή ότι άλλο κριθεί απαραίτητο και επιβεβλημμένο απ τις συνθήκες που επικρατούν στις Κυκλάδες και με βάση τα πραγματικά προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε νησί.

( Η Διοίκηση δεν πρέπει να επαφίεται στα συγχαρητήρια και μόνο ούτε στα ευχολόγια ασφαλώς. Οφείλει να δίνει πρώτα απ όλα λύσεις σύμφωνες και αντίστοιχες με τα πραγματικά προβλήματα έτσι όπως κάθε φορά διαμορφώνονται απ τις μεταβλητές  συνθήκες).  Η ηγεσία ομοίως παρακαλούμε  ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ενίσχυση έστω και τώρα εν μέσω θέρους και προβλημάτων που πηγάζουν από την λειψανδρία ιδίως στην Σαντορίνη και στην Μύκονο.

Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε όλοι μαζί έμπρακτα και υπεύθυνα στους Αστυνομικούς που Υπηρετούν εκεί ότι δεν είναι μόνοι απέναντι στην ευθύνη και στα προβλήματα. Με αυτή την λύση θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα ιδιαιτέρως αυξημένα καθήκοντά τους για το καλοκαίρι του 2018 που τείνει να αποδειχτεί το πλέον δύσκολο για τα νησιά αυτά και δυστυχώς προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο για τον μήνα Αύγουστο”.

Ετικέτες: