Επεισόδιο, που κατέληξε σε ανταλλαγή σφοδρών χτυπημάτων και τραυματισμούς, μεταξύ δύο πολιτών της Μυκόνου και παρέας αστυνομικών έξω από μπαρ στην περιοχή της Μικρής Βενετίας

“Όχι στη συγκάλυψη”

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυκόνου προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων

Συμπλοκή, μεταξύ αστυνομικών εκτός υπηρεσίας και πολιτών, που κατέληξε σε σοβαρό τραυματισμό, αλλά και συλλήψεις, προκλήθηκε σε κεντρικό σημείο της Μυκόνου, τα ξημερώματα της Κυριακής, με τις Αρχές να ερευνούν τα αίτια του επεισοδίου και το Δήμαρχο Μυκόνου, να απαιτεί την παρέμβαση των αρμοδίων, για την επιβολή του νόμου και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στο νησί.

Σε ανταλλαγή φραστικών προσβολών, αλλά και σε πάλη, που κατέληξε σε τραυματισμούς και μία διακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενεπλάκησαν δύο κάτοικοι Μυκόνου και αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αποσπαστεί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο νησί και βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επεισόδιο ξεκίνησε στην περιοχή της Μικρής Βενετίας, κατά τη διεξαγωγή του τελευταίου πάρτι της σεζόν, σε γνωστό μπαρ της Μυκόνου, όταν η παρέα των δύο Μυκονιατών και εκείνη των αστυνομικών αντάλλαξαν φραστικές ύβρεις, με τους υπεύθυνους του μπαρ, να παρεμβαίνουν, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, παρ’ όλα αυτά μετά την αποχώρηση των δύο παρεών από το κέντρο, τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω, σε σημείο να ξεσπάσει άγριος καυγάς και ανταλλαγή σφοδρών χτυπημάτων.

Πρώτες πληροφορίες με αντικρουόμενα στοιχεία

Οι πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που υποστηρίζονται από τις δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου, έρχονται εν μέρει σε αντίθεση με τις πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά της αστυνομίας.

Όπως σημειώνεται από τους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., τα ξημερώματα της Κυριακής, 14 Οκτωβρίου και κατόπιν της πρόκλησης φραστικού επεισοδίου μεταξύ μίας παρέας τεσσάρων αστυνομικών, που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και των δύο πολιτών της Μυκόνου, οι αστυνομικοί που αποχώρησαν από το μπαρ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πολίτες, οι οποίοι τους ανέμεναν σε σημείο παραπλεύρως του καταστήματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκ νέου επεισόδιο, το οποίο αυτή τη φορά εξελίχθηκε σε συμπλοκή μεταξύ τους.

Στον αντίποδα, οι πρώτες πληροφορίες, που κάνουν και το γύρο του διαδικτύου, μιλούν για έξι αστυνομικούς – και όχι τέσσερις – που ήταν εκείνοι, σύμφωνα με τις καταθέσεις των πολιτών, οι οποίοι περίμεναν τους δύο Μυκονιάτες στην έξοδο του κέντρου.

Από την αιματηρή συμπλοκή, ένας εκ των πολιτών τραυματίστηκε βαριά, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου διεγνώσθη με κάταγμα στην κάτω γνάθο, αλλά και στα δόντια. Ο νεαρός φέρεται να διεκομίσθη σε νοσοκομείο των Αθηνών, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τραυματισμό δήλωσαν και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο επεισόδιο.

Τόσο οι πολίτες, όσο και οι αστυνομικοί υπέβαλαν εκατέρωθεν μηνύσεις, ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων και σχηματίστηκε δικογραφία. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας και αφέθησαν όλοι ελεύθεροι.

Αναφορικά με τα αίτια της συμπλοκής, όλα τα στοιχεία δείχνουν, πως πρόκειται για ασήμαντη αφορμή, καθώς οι αστυνομικοί ήταν πρόσφατα αποσπασμένοι στο νησί της Μυκόνου, στο πλαίσιο της ενισχυτικής δύναμης, που διατάχθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ επρόκειτο να αποχωρήσουν από το νησί λίαν συντόμως και ως εκ τούτου δεν φέρεται να διατηρούσαν προσωπικές διαφορές με κάποιον από τους πολίτες.

Όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπου υπάρχει εμπλοκή αστυνομικού/ών ή ζήτημα, που αφορά σε αστυνομικές υπηρεσίες, διατάσσεται διοικητική έρευνα. Στο ίδιο πλαίσιο και για το συγκεκριμένο περιστατικό διατάχθηκε διοικητική έρευνα, με τη μορφή της ΕΔΕ, σχετικά με την εμπλοκή των αστυνομικών, πέρα από το ποινικό κομμάτι της δικογραφίας.

Οργισμένη παρέμβαση του Δημάρχου Μυκόνου

Με αφορμή το νέο αυτό επεισόδιο ξυλοδαρμού που σημειώθηκε πριν λίγες ώρες στο νησί, με την εμπλοκή των αστυνομικών από το απεσταλμένο κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς επικοινώνησε προσωπικά, με τον νέο Αρχηγό της ΕΛΑΣ, κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ο κ. Κουκάς επικοινώνησε με τις οικογένειες των δύο Μυκονιατών εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε, πως “καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται και ζητούμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους”.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στην εμπλοκή οργάνων της τάξης στο επεισόδιο, τονίζοντας την αντίφαση που προκαλεί η ανάμειξή τους σε τέτοιου είδους επεισόδια με το ρόλο τους υπέρ της διατήρησης της ευνομίας, σε μία περίπτωση μάλιστα, που κλήθηκαν να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και ανομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “είναι αδιανόητο εν έτει 2018 να επιλέγεται η βία, ως μόνος τρόπος επίλυσης οποιοδήποτε ασήμαντων ή σημαντικών διαφορών, μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων. Είναι κάτι παραπάνω από αδιανόητο όμως, εκπρόσωποι του νόμου, αστυνομικοί δηλαδή που φιλοξενούνται μάλιστα από το Δήμο Μυκόνου και οι οποίοι έχουν σταλεί από την ΕΛΑΣ στη Μύκονο για να συνδράμουν στην πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας, να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αντίστοιχα συμβάντα”.

Παράλληλα, ο κ. Κουκάς υπογράμμισε, πως “πριν λίγες εβδομάδες ζήσαμε τον άγριο ξυλοδαρμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τώρα ζούμε ακόμα έναν άγριο ξυλοδαρμό δυο νεαρών Μυκονιατών από 4-6 αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, όπως έχουμε ενημερωθεί”, διαμηνύοντας, ότι “ως Δήμαρχος δε θα δείξω την παραμικρή ανοχή σε ανάλογες συμπεριφορές. Χωρίς ασφάλεια καταλύεται κάθε έννοια δημοκρατικής ελευθερίας”.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ο Δήμαρχος Μυκόνου κάλεσε τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στο νησί.

“Καλώ εκ νέου τη νέα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον νέο Αρχηγό της ΕΛΑΣ - τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για το άμεσο ενδιαφέρον και σε αυτή την υπόθεση - να παρέμβουν άμεσα και καταλυτικά, προκειμένου να επιτευχθεί η επιβολή του νόμου και να εδραιωθεί και πάλι το αίσθημα ασφάλειας στο νησί. Θέλω να ευχηθώ περαστικά στους δυο νεαρούς Μυκονιάτες και ως Δήμαρχος Μυκόνου και δικηγόρος δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθήσω στενά την υπόθεση, έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη”, επεσήμανε ο κ. Κουκάς, στην κατακλείδα της ανακοίνωσής του.

Ο Δήμος Μυκόνου στο πλευρό των δύο νεαρών

Εκτός από τις δηλώσεις του Δημάρχου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου καταδίκασε απερίφραστα τον ξυλοδαρμό νεαρών Μυκονιατών από αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση και σε θέμα προ ημερησίας διάταξης που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέληξε στην ομόφωνη λήψη απόφασης η οποία αναφέρει τα εξής:

«Α. Καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό σκληρής βίας εις βάρος των δύο νεαρών συντοπιτών μας. Καμία ανοχή σε ανάλογες συμπεριφορές.

Καλούμε άμεσα την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου να διερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση και να αποδώσουν τις ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, τιμωρώντας παραδειγματικά τους ενόχους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει την πρόθεσή του να συνδράμει τα θύματα με τη νομική υπηρεσία του Δήμου και με οικονομική βοήθεια αν χρειαστεί.

Όχι στη συγκάλυψη.

Αιτούμαστε απονομή δικαιοσύνης.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα θύματα και στις οικογένειες τους και ταχεία ανάρρωση.

Β. Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να παραβρεθούν σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης του νησιού.»