«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

Στον… Χρυσοχοΐδη έφτασε η καταγγελία του ξυλοδαρμού

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣ ΟΤΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  • Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020 - 06:29

Σε άμεση επικοινωνία με τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βρίσκεται η οικογένεια του 38χρονου που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας από δύο δικυκλιστές αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ στον κεντρικό δρόμο της Αμμουδάρας ενώ επέστρεφε από τη δουλειά με το μηχανάκι του.

«Καμία ανοχή στην αστυνομική βία, η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος» ήταν τα λόγια του Υπουργού προς το δικηγόρο του 38χρονου, Νικόλαο Λιανάκη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση μαζί με τον πατέρα του, Μανόλη Λιανάκη.

Ο 38χρονος Γιώργος Παπαοικονόμου αναμένεται να εξεταστεί από ιατροδικαστή ενώ χθες συνοδευόμενος από τον συνήγορο του βρέθηκαν στο γραφείο της Εισαγγελέας Ηρακλείου  κ. Μαρίας Κοντόγγονα και στην συνέχεια στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου για την υποβολή μηνύσεως σε βάρος των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ, οι οποίοι φέρονται σύμφωνα με την καταγγελία να τον ξυλοκόπησαν αναίτια στη μέση του δρόμου.

Ο δικηγόρος Νικόλαος Λιανάκης

«Ο εντολέας μας είναι αποφασισμένος να κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να δικαιωθεί και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αστυνομικοί. Επιμένει με σθένος ότι τον χτύπησαν απρόκλητα ενώ επέστρεφε από το μεροκάματο και θέλει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές» τόνισαν οι κ. Μανόλης και Νικόλαος Λιανάκης, οι οποίοι χθες βρίσκονταν σε επαφή με το γραφείου του κ. Χρυσοχοϊδη, μεταφέροντας μας τα λόγια του Υπουργού.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο 38χρονος μαραγκός, πατέρας τριών παιδιών, επέστρεφε από το μεροκάματο στο σπίτι. Ενώ κινούνταν στην περιοχή της Αμμουδάρας με το μηχανάκι του άκουσε να φωνάζουν «Πακιστανέ σταμάτα». Δεν έδωσε σημασία, συνέχισε όταν αντιλήφθηκε μηχανές της ΔΙΑΣ να τον ακολουθούν.  Σταμάτησε και μόλις έβγαλε το κράνος, δέχθηκε, όπως υποστηρίζει, τη πρώτη μπουνιά. Την καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας το Candia Doc.

Ο κ. Λιανάκης επισήμανε ότι στον ξυλοδαρμό του εντολέα του συμμετείχαν και οι δύο αναβάτες της μιας μηχανής ενώ το πλήρωμα της έτερης μηχανής δεν συμμετείχε. Κατά την παραμονή κράτησης του στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου δεν υπήρξε κανένα θέμα από το εκεί προσωπικό. «Τον εντολέα μου δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω από την παραμόρφωση που είχε υποστεί. Οι αστυνομικοί στο Τμήμα ήταν άψογοι στην συμπεριφορά τους και προς εκείνον και προς εμένα».

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του 38χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διάφορα αδικήματα όπως για βία κατά υπαλλήλου, εξύβριση, απειλή, παράβαση του νόμου περί οπλοφορίας κλπ, παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και η υπόθεση αναβλήθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου. Ως προς το αδίκημα της οπλοφορίας, οι δικηγόροι τονίζουν ότι οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ψαλίδι κοπής υφασμάτων και δύο εξαρτήματα ηλεκτρικού εργαλείου (εργαλεία της δουλειάς) και τα «βάπτισαν» όπλα.

Τοπική ΕΛΑΣ: θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες

Από την τοπική ΕΛΑΣ διατάχθηκε ΕΔΕ ενώ αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη των πραγματικών περιστατικών χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως υπογραμμίζεται.

Θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία, καταθέσεις, μαρτυρίες, βιντεοληπτικό υλικό, ιατροδικαστική προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές πόρισμα.

Αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες. Πολλά καταστήματα της περιοχής παραμένουν κλειστά ενώ φέρεται να υπάρχει κάμερα που δείχνει κάποια στιγμιότυπα επιβίβασης του 38χρονου στο περιπολικό, όμως η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγω της παρεμβολής μιας ελιάς.

Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πάντως, οι οποίοι κατονομάζονται ως δράστες του ξυλοδαρμού, σκοπεύουν επίσης να κινηθούν νομικά και να υποβάλλουν μήνυση σε βάρος του 38χρονου. Υποστηρίζουν ότι δεν χτύπησαν τον καταγγέλλοντα, ζήτησαν να υποβληθεί σε έλεγχο και εκείνος αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους.

Για το πώς προκλήθηκαν οι εκδορές και οι μώλωπες, δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση, εμμένοντας ότι δεν τον γρονθοκόπησαν, όπως τους κατηγορεί. Μάλιστα σχολιάζουν ότι θα ήταν ανόητοι να ξυλοκοπήσουν έναν πολίτη απογευματινές ώρες σε έναν κεντρικό δρόμο με αυτόπτες μάρτυρες.