Αυξημένοι οι έλεγχοι των δικαιολογητικών εγγράφων μετακίνησης για την περίοδο του Πάσχα από τη Λιμενική Αρχή στην κεντρική πύλη εισόδου της Σύρου

Στο “μικροσκόπιο” οι βεβαιώσεις μετακίνησης

  • Τρίτη, 27 Απριλίου, 2021 - 06:19

Αυστηροποιούνται κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας οι έλεγχοι που διενεργούνται για τη διαπίστωση της αναγκαιότητας μετακίνησης των ταξιδιωτών από και προς τη Σύρο, με συνεχή παρουσία του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Ενόψει των εορταστικών ημερών και με αφορμή τις οδηγίες που δόθηκαν από την πολιτεία, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις πολιτών, σε υπερτοπικό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα διενεργεί αυστηρότατους ελέγχους στην κεντρική πύλη εισόδου του νησιού, στα απαιτούμενα έγγραφα μετακίνησης των ταξιδιωτών, τόσο από όσο και προς το λιμάνι της Σύρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ευθύνη ελέγχου των βεβαιώσεων μετακίνησης και των σχετικών εγγράφων, έχει η Λιμενική Αρχή του λιμένα αναχώρησης των πλοίων, ωστόσο, κατά περίπτωση και δειγματοληπτικά, έλεγχο μπορεί να διενεργεί και η Λιμενική Αρχή του λιμένα αποβίβασης.

Εντατικοποίηση ελέγχων λόγω Πάσχα

Η ώρα περίπου 15:30, την Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου, και τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύρου διενήργησαν εξονυχιστικούς ελέγχους στα έγγραφα των επιβατών που επιβιβάζονταν στο Blue Star Paros, που είχε μόλις αφιχθεί στο λιμάνι. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε, τόσο στα οχήματα Ι.Χ. που περίμεναν την επιβίβασή τους, όσο και σε βαρέα οχήματα. Η διαδικασία κύλησε ομαλότατα, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου, στις 16:00 να μην καθυστερήσει ούτε λεπτό.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διενέργειας των συγκεκριμένων ελέγχων, στέλεχος του Γραφείου Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Σύρου, Υποπλοίαρχο του Λ.Σ., κ. Τηλέμαχο Γαστεράτο, οι πολίτες είναι αρκετά ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με τη διαδικασία που ακολουθείται, εν μέσω πανδημίας και δεδομένων των περιορισμών, για τις υπερτοπικές μετακινήσεις και στην πλειοψηφία τους φτάνουν προετοιμασμένοι. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής συμμόρφωση με τους περιορισμούς, ενώ κατά την πρώτη μέρα αυστηροποίησης των ελέγχων ενόψει εορταστικών ημερών, δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «λόγω του περιοριστικού πλαισίου όσον αφορά στη μετακίνηση των επιβατών γενικότερα, για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και ειδικότερα για τις ημέρες των εορτών, έχουν βγει νομοθετήματα, τα οποία είναι ακόμη περισσότερο περιοριστικά και αφορούν μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, κι εμείς ως αστυνομική αρχή για το λιμάνι της Ερμούπολης, θα είμαστε παρόντες όλες τις ημέρες της περιόδου των πασχαλινών εορτών, από σήμερα [σ.σ. Μεγάλη Δευτέρα] και για όλο το χρονικό αυτό διάστημα, προκειμένου να διενεργούμε ελέγχους, ώστε να διαπιστώσουμε ότι οι ταξιδιώτες, τόσο από τη Σύρο προς άλλες περιοχές, όσο και αυτοί που έχουν ως προορισμό τη Σύρο, συμμορφώνονται με το περιοριστικό πλαίσιο, που έχει θεσπιστεί για τις μετακινήσεις, ως προς τον τρόπο μετακίνησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά κλπ».

Επεσήμανε μάλιστα, ότι «οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς σε όλους τους καταπόπλους των πλοίων και ειδικότερα στις ώρες αιχμής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτοί που μετακινούνται είναι εκείνοι, οι οποίοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των σχετικών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τις ημέρες αυτές που είναι περισσότερο περιοριστικές, απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα».

Ενημερωμένοι και συμμορφωμένοι οι πολίτες

Σχετικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν χτες, Μεγάλη Δευτέρα, στο λιμάνι της Ερμούπολης, ο κ. Γαστεράτος σημείωσε, ότι «ο κόσμος ήδη γνωρίζει το περιοριστικό πλαίσιο, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει άμεση πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση. Άρα βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι ενήμερος, όσον αφορά στα σχετικά έγγραφα που πρέπει να φέρει, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να τηρεί, προκειμένου να ταξιδέψει. Αυτό είναι υποβοηθητικό και για εμάς, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες σπανίως θα βρεθούν στο λιμάνι χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο μετακίνησης, από αυτούς που προβλέπονται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Κατ’ επέκταση, και σήμερα στο ξεκίνημα των εντατικότερων ελέγχων ενόψει εορτών, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα». Υπογράμμισε όμως, ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα είμαστε εδώ παρόντες, κάθε μέρα, σε όλες τις περιπτώσεις των αφιξοαναχωρήσεων, ώστε να ελέγχουμε τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες».

Αναφορικά με την παρουσία της Λιμενικής Αρχής, σε επίπεδο ελέγχων και το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Γαστεράτος ανέφερε, ότι «οι έλεγχοι του Λιμενικού δεν είναι σε καμία περίπτωση “χαλαροί”. Ενδεχομένως, κατά περιπτώσεις, να είναι πιο βοηθητικοί, υπό την έννοια να αποφεύγουμε τη βεβαίωση παράβασης και να κινούμαστε στο επίπεδο της σύστασης. Ωστόσο οι έλεγχοι ήταν και είναι καθημερινοί, σε όλους τους καταπόπλους και σε όλες τις ώρες. Πολλώ δε μάλλον τις ημέρες αυτές, που ελλοχεύουν περιπτώσεις ενδεχομένως, που κάποιες εξαιρέσεις θα προσπαθήσουν ίσως να “ξεγελάσουν” τις αρχές, προκειμένου να μετακινηθούν. Θα είμαστε εδώ, παρόντες, για τις προβλεπόμενες ενέργειες».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «σε ένα γενικό πλαίσιο και μία συντριπτική πλειοψηφία, ο κόσμος είναι απόλυτα συμμορφωμένος, είναι ενημερωμένος. Εμείς πράττουμε τα δέοντα καθημερινά, τόσο τις ημέρες των εορτών, όσο και προ των εορτών, αλλά και στη συνέχεια, όπως και σε όποιο επίπεδο απαιτηθεί».

Επισκέπτες εν μέσω… lockdown(;)

Παρ’ όλα αυτά και παρά τους εντατικούς ελέγχους, και παρά την ισχύ ακόμη του αυστηρού lockdown, αντιληπτή από μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας έχει γίνει η παρουσία επισκεπτών στο νησί.

Σχετικά με αυτό, ο Υποπλοίαρχος σχολίασε, ότι «υπάρχει πολύς κόσμος, που μετακινείται στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Είτε πρόκειται για επιβάτες που επιστρέφουν στη Σύρο, ή για όσους για κάποιο λόγο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στη Σύρο και επιστρέφουν στον τόπο κατοικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να ελέγξουμε ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά έγγραφα, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα Υπουργική Απόφαση».

Επισημαίνεται δε, για μία ακόμη φορά, ότι κυρίως ευθύνη για τον έλεγχο των δικαιολογητικών μετακίνησης φέρει η Λιμενική Αρχή στο λιμένα επιβίβασης, ενώ στο λιμένα αποβίβασης ενδεχομένως να γίνονται μερικοί έλεγχοι κατά την έξοδο από το πλοίο σε δειγματοληπτικό επίπεδο.