Αναχώρησαν από το λιμάνι της Σύρου με προορισμό τον Πειραιά 2.600 επιβάτες, χθες, με τα προγραμματισμένα και έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα επιστροφής

Ετοιμότητα και αντανακλαστικά από τις δυνάμεις του Λιμεναρχείου Σύρου με φόντο και τον μεγάλο όγκο οχημάτων

Απρόσκοπτα εξυπηρετήθηκε το επιβατικό κοινό των πλοίων με προορισμό τον Πειραιά, χθες, από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ, οπότε και εκτελέστηκαν πέντε δρομολόγια από Σύρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μετακίνησης 2.600 ατόμων.

Ουσιαστικά, χθες καταγράφηκε το πρώτο μεγάλο κύμα επιστροφής από Σύρο για Πειραιά, με τη λιμενική δύναμη να ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη μετακίνηση εκδρομέων που επέλεξαν τη Σύρο και επέστρεψαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Για μία ακόμη φορά ο όγκος των οχημάτων διοχετεύθηκε μέσω του λιμένα της Ερμούπολης με ομαλό τρόπο, ενώ και ο αυξημένος αριθμός επιβατών που βρέθηκε στα στέγαστρα αναμονής, μπόρεσε να μεταβεί με ασφάλεια στα πλοία.

Σημειώνεται πως, χθες, υπήρξε ένα έκτακτο δρομολόγιο της Blue Star, ενώ όλες οι υπόλοιπες αναχωρήσεις ήταν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ακτοπλοϊκών προσεγγίσεων.

Τη διαδικασία επιβίβασης και εξυπηρέτησης του κόσμου επέβλεψε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης που ήταν στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Προγραμματισμένα και έκτακτα δρομολόγια

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Λιμενάρχης αναφέρθηκε στην αρχή της μεγάλης επιστροφής. “Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι μία μέρα κορύφωσης των αναχωρήσεων. Βέβαια αναχωρήσεις έχουμε σε καθημερινή βάση. Το ισοζύγιο αφίξεων και αναχωρήσεων έχει αλλάξει και κατά πολύ πλέον, υπερισχύει των αναχωρήσεων. Καθημερινά φεύγει κόσμος, αλλά βέβαια τις Κυριακές και ιδιαίτερα αυτήν την και επόμενη θα είναι ημέρες υψηλής αιχμής” ανέφερε σχετικά, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις .

“Την Κυριακή 21/8 αναχώρησαν περίπου 480 Ι.Χ. και 2.600 επιβάτες με όλα τα πλοία τα οποία κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σύρου με προορισμό τον Πειραιά” τόνισε, ενώ ακολούθως σημείωσε τα εξής: “Συγκεκριμένα τα δρομολόγια των αναχωρήσεων την Κυριακή (21/8) από Σύρο για Πειραιά εκτελέστηκαν ως ακολούθως: Στις 15.00 το WorldChampionJet, στις 16.00 το Blue Star Paros, το έκτακτο δρομολόγιο της Blue Star με το πλοίο ARIADNE στις 17.15, το THUNDER της FAST FERRIES στις 17.55 και το Blue Star Mykonos στις 21.15. Μπορούμε να προσθέσουμε και το Blue Star 2 τα ξημερώματα που θα πάρει κάποιους επιβάτες για Πειραιά”.

Σε εγρήγορση όλο το προσωπικό

Ερωτηθείς για τη διαχείριση του προσωπικού του Λιμεναρχείου Σύρου την τρέχουσα περίοδο και με φόντο την αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί, η αποτελεσματική διαχείριση της οποίας, “μετρά” σημαντικά στα μάτια των επισκεπτών, παρατήρησε τα εξής: “Είναι σε πλήρη εγρήγορση όλο το προσωπικό. Δεν χορηγούνται ακόμη και ρεπό, δεν συζητάμε για άδειες οι οποίες δεν δίδονται από 5 έως και 20 Αυγούστου. Αυτή την περίοδο όλοι είναι σε θέση μάχης και ενισχύονται όλα τα μέτρα τάξης προκειμένου ο κόσμος να αναχωρήσει απρόσκοπτα και με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί”. Πρόσθεσε δε, πως, στην παραλιακή ζώνη “έχει αυξηθεί η άσκηση τροχονομικών ελέγχων βέβαια με μεγαλύτερη έμφαση εντός του λιμένα γιατί εκεί είναι το πεδίο το σημαντικό που πρέπει να ανταποκριθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Και αυτό κάνουμε”. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαμβακούση, “Παράλληλα βέβαια δίνουμε έμφαση και στη χερσαία και παραλιακή ζώνη που έχουν αυξηθεί τα μέτρα τροχονομίας προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να διακινείται ο μεγάλος όγκος των οχημάτων. Η κεντρική οδική αρτηρία του νησιού είναι η παραλιακή οδός και όπως γίνεται αντιληπτό με τέτοιους αριθμούς αφιχθέντων ή και αναχωρούντων οχημάτων, ο σχεδιασμός της πόλης είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ιδεατό βαθμό στην εξυπηρέτησή τους”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Εμείς οφείλουμε να υπερβάλουμε εαυτόν προκειμένου να παρακάμπτονται προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το υπάρχον οδικό δίκτυο”.

Κάλυψη υπηρεσιακού σχεδιασμού

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Λιμενάρχης Σύρου, εξήγησε πως, “εξελίσσεται το υπηρεσιακό σχέδιο και για τους υπόλοιπους τομείς. Γιατί δεν είναι μόνον το λιμάνι, αλλά η τροχαία κίνησης, οι παραλίες της Σύρου που απαιτείται πάντοτε και κατά περίσταση οι λιμενικοί να επιληφθούν για διάφορα θέματα που ανακύπτουν”.

Ενδεικτικά, ανέφερε τα εξής: “Προχθές είχαμε ένα περιστατικό της Απάνω Μεριάς. Δεν ήταν αμιγώς της Λιμενικής Αρχής Σύρου, όμως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσωση του ερασιτέχνη αλιέα που έσπευδε σε ακτή του νησιού, βόρεια, ώστε να ασκήσει ερασιτεχνική αλιεία μέσω της ορεινής αυτής περιοχής, με αποτέλεσμα να γίνει μία συνδυασμένη επιχείρηση μεταξύ του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ. Όλα πήγαν καλά”.

Πρόσθεσε, τέλος πως το συγκεκριμένο παράδειγμα “το αναφέρω ενδεικτικά για να γίνει σαφές το πολυσχιδές αντικείμενο. Δεν περιορίζεται στη διαχείριση του επιβατικού λιμένα και στην αναχώρηση επιβατών και οχημάτων. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις απαιτήσεις και σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν και πρέπει να επιληφθούμε”.