“Έκλεισε” χθες επισήμως, ο κύκλος του Γιάννη Βαμβακούση στο Λιμεναρχείο Σύρου

Πορεία 35 ετών στο Λιμενικό Σώμα με αφοσίωση και ήθος

Αυταπάρνηση, αφοσίωση, ήθος και αποτελεσματικότητα διακρίνουν συνολικά την πολυετή πορεία του Γιάννη Βαμβακούση στο Λιμεναρχείο Σύρου, η οποία έκλεισε και επίσημα χθες, με τον ίδιο να έχει αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη σε επίπεδο διοίκησης από τη θέση του Λιμενάρχη, κάτι που αναγνωρίζει συλλογικά το Λιμενικό Σώμα στο νησί και στις Κυκλάδες, καθώς όμως και οι υψηλοί εκπρόσωποί του παρέστησαν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο κ. Βαμβακούσης εμφανώς συγκινημένος παρέδωσε τη σκυτάλη της διοίκησης του Λιμεναρχείου Σύρου στον Παναγιώτη Καραμήτσα, παρουσία του μητροπολίτη Σύρου, κκ Δωροθέου Β΄, του καθολικού επισκόπου Σύρου, π. Πέτρου Στεφάνου, του προέδρου του Ναυτοδικείου Πειραιά, του διοικητή της 6ης ΠΕΔΙΛΣ, του λιμενάρχη Τήνου, καθώς επίσης, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, όπως επίσης παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, υποψήφιων δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, αλλά και εκπροσώπων δικαστικών αρχών.

Ο κ. Βαμβακούσης προέβη σε έναν αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων για τη μακρόχρονη πορεία του, ενώ έδωσε έμφαση στο έργο που παρήχθη ειδικότερα κατά τη θητεία που ο ίδιος υπηρέτησε ως λιμενάρχης.

Με χαρά, τόνισε πως συνταξιοδοτείται και αποστρατεύεται, έχοντας την ευλογία να έχει υπηρετήσει στο ιστορικότερο Λιμεναρχείο των Κυκλάδων, αλλά και σε ένα ιδιαίτερα ιστορικό Λιμεναρχείο της χώρας, που ιδρύθηκε το 1921 με βασικό έργο του την καλή λειτουργία του λιμένα Ερμούπολης, που αποτέλεσε “σημείο αναφοράς οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα καθώς και της Σύρου μέχρι σήμερα”.

Υπενθύμισε ακόμη πως, από το 2014 μέχρι σήμερα αυτό έχει στην “ομπρέλα” του και τις Λιμενικές Αρχές Κύθνου και Σερίφου.

“Αυτή τη Λιμενική Αρχή είχα την τύχη και συνάμα την ευλογία να υπηρετήσω πιστά επί 29 και πλέον συναπτά έτη, ξεκινώντας αρχικά από στέλεχος νευραλγικών τομέων (Λιμενική Αστυνομία, Ανάκριση, Δικαστικό, Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αλιεία, Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Επιθεώρηση Πλοίων, κλπ), στη συνέχεια προϊστάμενος των τομέων αυτών, ακολούθως υπολιμενάρχης Σύρου κατά τα έτη 2015 έως 2018 και τέλος, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ (ε.α) Ράπτη Σταματίου, Λιμενάρχης Σύρου, από την 26 Απριλίου 2018 έως σήμερα (21/09/2023), ήτοι επί 5,5 συναπτά έτη”, ανέφερε προλογικά, εισπράττοντας τα θετικά σχόλια και τα συγχαρητήρια όλων εκείνων που μίλησαν εν συνεχεία για τον ίδιο και τη συνεργασία τους.

Η διαδρομή ήταν δύσκολη και συναρπαστική”

Στον απολογισμό του, ο Γιάννης Βαμβακούσης μοιράστηκε τα συναισθήματά του για τη μακρά διαδρομή του στο Λιμενικό Σώμα και την παρουσία του σε θέσεις ευθύνης, όπως αυτή του λιμενάρχη μέχρι πρότινος.

“Σήμερα λοιπόν, δεν κλείνει μόνο ένας κύκλος ή κεφάλαιο, αυτό του Λιμενάρχη Σύρου, κλείνει ένα βιβλίο τριαντακονταπενταετούς διάρκειας και αναγνωσιμότητας και δεν είναι άλλο από το βιβλίο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο με αυταπάρνηση, σθένος και προσήλωση υπηρέτησα επί τριάντα πέντε έτη, υπηρετώντας όχι μόνο τη Λιμενική Αρχή Σύρου, αλλά και την βαρύνουσας σημασίας και οντότητας Λιμενική Αρχή Μυκόνου, κατά την έναρξη της υπηρεσιακής-επαγγελματικής διαδρομής μου. Η όλη υπηρεσιακή διαδρομή μου ήταν συναρπαστική. Τα συναισθήματα συχνά πυκνά μεταλλάσσονταν. Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση μιας επιτυχίας, ενίοτε διαδέχετο η βαρυθυμία και ο προβληματισμός για την τροπή που δυνητικά θα μπορούσε να λάβει κάποιο σύνθετο και δυσεπίλυτο υπηρεσιακό θέμα. Την τρικυμία διαδεχόταν η γαλήνη και το αντίστροφο”, ανέφερε, ενώ τόνισε πως, “όταν το υπηρεσιακό πλοίο κλυδωνιζόταν, όλο το πλήρωμά του, τα έμπειρα και άριστης κατάρτισης στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύρου, οι άνθρωποι που πάντοτε με στήριζαν, έπρατταν στο ακέραιο το καθήκον τους και έτσι πάντοτε, όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, το οδηγούσαμε σε ασφαλές και γαλήνιο λιμάνι. Ακριβώς αυτή ήταν και η μαγεία. Η εναλλαγή των συναισθημάτων. Το απρόβλεπτο, που με την κοινή προσπάθεια και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις, χειρισμούς και πρακτικές το καθιστούσαμε προβλέψιμο και διαχειρίσιμο”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “όταν ερχόταν η ώρα του απολογισμού και της αποτίμησης των πεπραγμένων και το ισοζύγιο του υπηρεσιακού αποτελέσματος ήταν θετικό και το προσδοκώμενο για την κοινωνία, τότε ερχόταν η δικαίωση, η ανακούφιση και η υπερηφάνεια ότι πράξαμε το καθήκον μας και είμαστε χρήσιμοι”.

Σημαντική ενίσχυση σε κάθε επίπεδο

Συγκεκριμένα, για το αποτέλεσμα των προσπαθειών και του έργου του στο Λιμεναρχείο Σύρου, υποστήριξε πως δεν θα το κρίνει ο ίδιος, αλλά ο κόσμος, απαριθμώντας τέλος σημαντικές επιτυχίες όλα τα τελευταία χρόνια. “Για το εάν πετύχαμε ή όχι δεν θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνει η κοινωνία, η συνείδησή μας όμως, για τα πεπραγμένα μας, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε γαλήνια και ακόλουθοι με τις ηθικές αρχές και αξίες μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος γνωστοποίησε πως αφήνει πίσω του και στα χέρια του κ. Καραμήτσα ένα Λιμεναρχείο περισσότερο στελεχωμένο και ισχυρότερο σε μέσα και εξοπλισμό για μία σύγχρονη λειτουργία.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του απολογισμού του.

“1. Πετύχαμε την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού το οποίο όταν ανέλαβα καθήκοντα Λιμενάρχη απαριθμούσε περί τα 35 στελέχη και σήμερα απαριθμεί περί τα 60 στελέχη.

2. Πετύχαμε την αντικατάσταση του Ν/Γ σκάφους 511 από το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 603, με σκοπό την ενίσχυση της προληπτικής και κατασταλτικής αστυνόμευσης.

3. Εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του Λιμεναρχείου Σύρου, κατόπιν ευγενικής δωρεάς της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων NISSAΝ Ν.Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε, περιπολικό όχημα μάρκας NISSAN X-TRAIL, το οποίο ήρθε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον μοναδικό περιπολικό όχημα.

4. Την 18/06/2019 εξασφαλίσαμε σημαντική οικονομική δωρεά, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (WWF ΕΛΛΑΣ), ύψους 45.000 ευρώ, για κάλυψη αναγκών επισκευής - συντήρησης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 603.

5. Την 26/09/2019 ο επιχειρησιακός βραχίονας και χερσαία μέσα της υπηρεσίας μας, ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω, με την ευγενική συνδρομή, αυτή τη φορά, της ONEΧ, η οποία προσέφερε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

6. Την 19/04/2022 ο Πλοηγικός Σταθμός Σύρου, για πρώτη φορά, απέκτησε υπηρεσιακό όχημα.

7. Το μήνα Δεκέμβριο, του έτους 2022, κατόπιν ευγενικής δωρεάς του ιδρύματος ΑΝΤ. Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ η Λιμενική Αρχή Σύρου απέκτησε, νέο, σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο.

8. Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ικανοποιώντας σχετικό αίτημά μας, διέθεσε στο Λιμεναρχείο Σύρου ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο μεταφοράς αστυνομικού σκύλου, μετά σχετικού εξοπλισμού, προκειμένου συσταθεί η απαραίτητη για την περιοχή μας Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών. Ο αστυνομικός σκύλος, δωρεά της εταιρίας ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS S.A, μετά του συνοδού του, λίαν συντόμως θα ενταχθεί στο δυναμικό του Λιμεναρχείου Σύρου.

9. Τέλος, ετέθη σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που αποτελούσε όραμά μου, αυτό της πλήρους ανακατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου Σύρου, με πρόβλεψη δυνατότητας πρόσβασης σε αυτό των ΑΜΕΑ, καθώς μεταξύ άλλων θα εγκατασταθεί και ειδικός προς τούτο ανελκυστήρας. Το κόστος του υπόψη έργου θα αγγίξει τις 500.000 ευρώ”.