Καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης δηλώνει ο 33χρονος Τούρκος που συνελήφθη για τις φωτιές στο όρος Αιγάλεω

  • Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024 - 10:36

Από τον Έβρο είχε πέρασει στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο ο 33χρονος Τούρκος που συνελήφθη, χθες για τριπλό εμπρησμό στον περιφερειακό στο Αιγάλεω.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα σήμερα, είχε καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας διαμονής του στη χώρα, ωστόσο δεν είχε λάβει άσυλο.

Στο μεταξύ, λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο εμπρηστής, Τούρκος οπαδός του Γκιουλέν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως έγινε γνωστό, ομάδα της ΔΙΑΣ καθώς κινείτο στον περιφερειακό  στο Αιγάλεω είδε πυκνό καπνό, πλησίασε στο σημείο, όπου βρισκόταν ήδη η ΟΠΚΕ. Σε αυτήν την ομάδα μάρτυρας έδινε περιγραφή του Τούρκου που είχε βάλει φωτιά.

Η σύλληψη από την ομάδα ΔΙΑΣ έγινε ύστερα από διευρυμένες αναζητήσεις, σε απόσταση τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου από το σημείο της πρόκλησης πυρκαγιάς, όπου ο εμπρηστής εντοπίστηκε με δύο αναπτήρες και ένα σφουγγάρι που χρησιμοποιείται για προσάναμμα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Αρχές αναφέρουν τα εξής για τη σύλληψη: 

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με κωδικό κλήσης Δ 513-1/Α΄ Αλλαγής, η οποία εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου κατά το ωράριο 07:00-13:00, εντόπισε τον (Α) ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα, η οποία επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανεμών. Στην κατοχή του (Α) ανευρέθησαν δύο (2) αναπτήρες και (1) σφουγγάρι, τα οποία κατασχέθηκαν. Στο σημείο προσήλθαν δέκα (10) οχήματα της Π.Υ καθώς και εναέρια μέσα τα οποία βρίσκονται επί το έργον.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Ο ανωτέρω (Α) προσήχθη στο Τ.Α ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, όπου επιλήφθηκε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας.

Η ταυτότητα του εμπρηστή και το βεβαρημένο παρελθόν 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 33χρονος είχε προσαχθεί πριν από λίγες εβδομάδες γιατί είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 33χρονος μπήκε στην Ελλάδα στις 4 Απριλίου, συγκεκριμένα από τον Έβρο. Δηλώνει καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης και με ιστορικό περιοδείας σε ευρωπαϊκες χώρες και κυρίως στη Φινλανδία.

Δεν προέκυψε από το Eurodac αίτημα ασύλου σε άλλη ευρωπαϊκή χωρα και επιπλέον δεν έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι που μπαίνουν από Έβρο λαμβάνουν για ένα έτος δελτίο ασύλου.

«Τρεις φορές αυτό τον μήνα εκδηλώθηκαν πυρκαγιες στο όρος Αιγάλεω. Και τις τρεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν τη φωτιά πριν επεκταθεί. Σήμερα όμως συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι» τόνισε χθες στην ανάρτησή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

πηγή: protothema