Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Ύψιστη ανάγκη η σωτηρία της ψυχής

  • Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2016 - 11:00

Λίγο πριν τη σύντομη παύση των εκπομπών για τη θερινή περίοδο, η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή επισημαίνει προς όλους την ανάγκη τακτικής μέριμνας στην πορεία του αγώνα για τη σωτηρία της ψυχής.

Στο πλαίσιο των Μηνυμάτων Πίστεως της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου η ίδια λίγες ημέρες πριν την “αυγή” του Αυγούστου που είναι ο μήνας της Παναγίας εφιστά την προσοχή σε όλους τους πιστούς ώστε να μην αδρανήσουν στην πίστη τους και στην πνευματική διαδρομή τους.

“Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς μας. Γιορτάζει η Παναγία, γιορτάζει η μητέρα όλου του κόσμου. Όλα τα άλλα υποχωρούν μπροστά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που είναι πανελλήνια, είναι το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού. Εύχομαι όλοι να τη γιορτάσουμε και να τη ζήσουμε.

Όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα, είναι ανάγκη το καλοκαίρι να μην χαλαρώσουμε τα χριστιανικά μας καθήκοντα γιατί η εποχή που ζούμε έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ανάγκες και πάρα πολλά προβλήματα. Αλλά παρ΄ όλα αυτά υπάρχει και μία που είναι ζωτική και πρωταρχική ανάγκη για τον άνθρωπο. Αλίμονο αν η ανάγκη της καθημερινότητας, μας κάνει να αδιαφορήσουμε γι αυτή τη ζωτική ανάγκη. Θα μου πείτε ποιά είναι αυτή; Μα ποιά άλλη από τη σωτηρία της ψυχής μας. Κι όταν μιλάμε για τη σωτηρία της ψυχής μας εννοούμε την υγεία της ψυχής μας. Και για τη σωτηρία της ψυχής μίλησε και ο ίδιος ο Χριστός.

(...) Όταν η ψυχή είναι άρρωστη τότε είναι όλο το σώμα μας άρρωστο. Είναι σαν να είσαι ένας ζωντανός νεκρός. Αν θέλουμε να έχουμε σώμα γερό και δυνατό πρέπει να έχουμε και ψυχή που να είναι υγιέστατη. Το ερώτημα είναι αν πράγματι εμείς ενδιαφερόμαστε γι αυτήν την ψυχή. Ο διάβολος δυστυχώς μας αποπροσανατολίζει και απορροφά τον χρόνο μας. (...)

Η μεγάλη ανάγκη είναι να μην αρρωστήσει η ψυχή μας. Όταν το πλοίο της ζωής σου υποστεί επικίνδυνη κλίση και βυθίζεται εσύ τι πρέπει να κάνεις; Να φωνάξεις “σώστε με””. (...) Και που πρέπει να απευθυνθείς; Σε αυτόν που κρατά τα σύμπαντα, που έχει τη δύναμη που μπορεί οπωσδήποτε να σε βοηθήσει. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Χριστό. (...)”.