Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

“Το βράδυ που το φως, η καλοσύνη και η ειρήνη απόκτησαν Υπόσταση”

  • Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου, 2017 - 10:33

“Στη φάτνη της Βηθλεέμ περιγράφεται σε ποιον Θεό πιστεύουν οι Χριστιανοί, σε ποιον Θεό εμπιστεύονται τη ζωή τους, σε ποιόν Θεό ακουμπούν το νόημα της ζωής τους” αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημερινό μήνυμα Χριστουγέννων η Καθολική Εκκλησία, με τον π. Γιάννη Μαραγκό να κάνει αναφορά στη σχετική ευαγγελική περικοπή.

“Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζουμε μία συναισθηματική επέτειο, τα γενέθλια του Χριστού, μία ανάμνηση παλιά, αλλά τη νέα τάξη πραγμάτων που άρχισε να εγκαθίσταται και μας αφορά άμεσα και σε πρώτο πρόσωπο. Εκείνη τη νύχτα το νόημα της ιστορίας πήρε μία άλλη κατεύθυνση. Δεν είναι πια ο άνθρωπος που αναζητά να βρει τον Θεό, αλλά ο Θεός που έρχεται να βρει τον άνθρωπο.

Από τον ουρανό στη γη, σε έναν στάβλο, κοντά σε ένα βοσκοτόπι. (…) H ιστορία πια δεν αρχίζει από τους μεγάλους τους πρώτους, αυτούς που λέμε αφέντες. Αλλά από τους τελευταίους, τους περιθωριακούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης. Ας ακούσουμε το ευαγγέλιο από τον ευαγγελιστή Λουκά που μας αφηγείται τη γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.  “Εκείνες τις ημέρες εκδόθηκε διαταγή από τον Αύγουστο Καίσαρα να απογραφεί όλη η οικουμένη. Αυτή η απογραφή ήταν η πρώτη που έγινε όταν ήταν ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος και πήγαν όλοι να απογραφούν ο καθένας στην πόλη του. Ανέβηκε τότε και ο Ιωσήφ από τη Γαλιλαία, από την πόλη Ναζαρέτ στην Ιουδαία, στην πόλη του Δαυίδ που ονομάζεται Βηθλεέμ. Επειδή καταγόταν από την οικογένεια και την γενιά του Δαυίδ για να απογραφεί μαζί με τη Μαριάμ, τη μνηστή του που ήταν έγκυος. (...)””.