Δωρόθεος Β': "Ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό της στο όνομα των Σκοπίων"

  • Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2018 - 12:36

Την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων υπογράμμισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.

 

 

«Η Εκκλησία σέβεται και γνωρίζει τους διακριτούς ρόλους της απέναντι στην Πολιτεία, ούτε εξωτερική πολιτική χαράσσει ούτε αναμειγνύεται αυτή. Όμως το συγκεκριμένο εθνικό και πολιτικό θέμα έχε και μια εκκλησιαστική διάσταση. Είναι φυσικό και επόμενο ότι όποια ονομασία δοθεί στο κρατίδιο αυτό μετά από τις πολιτικές διαβουλεύσεις, σε πιθανή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας, θα της προδώσει και αυτό το όνομα, το οποίο και θα αναγνωρίσει επιμελώς. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να αναγνωριστεί καμία άλλη εκκλησία η οποία να φέρει το όνομα Μακεδονία ή το όποιο παράγωγο της λέξης εκτός από τις Μητροπόλεις της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, η Ιερά Σύνοδος, με μια ομόφωνη απόφασή της την οποία ανακοίνωσε προς την Κυβέρνηση, καταθέτει την αγωνία της και την ανησυχία της για το θέμα και αναμένει την κατανόηση των εχόντων την ευθύνη αυτής της υποθέσεως.