Τηρώντας τα τοπικά έθιμα και τις μακραίωνες παραδόσεις, οι Κυκλάδες αναβίωσαν το Θείο Δράμα και γιόρτασαν την Ανάσταση του Χριστού

Δέος, φαντασμαγορία και κατάνυξη

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Τρίτη, 10 Απριλίου, 2018 - 06:17

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Κυκλάδες απέδειξαν, πως διαθέτουν ένα μοναδικό τρόπο να τιμούν και να εορτάζουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, κατά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Με την προσήκουσα ευλάβεια και λαμπρότητα, τηρώντας πάντοτε τα κατά τόπους πατροπαράδοτα έθιμα, οι Κυκλάδες τίμησαν την υπέρτατη θυσία του Υιού του Θεού, για την εξάλειψη των αμαρτιών του Ανθρώπου. Τα Πάθη, η Σταύρωση, το πένθος και η Ανάσταση του Χριστού, αναβίωσαν μέσα από τελετές, σε όλα τα νησιά, σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ντόπιων, αλλά και επισκεπτών.

«Πρωταγωνίστρια» η Τήνος της Μεγαλόχαρης

Στο νησί της Παναγίας, την Τήνο, η κορύφωση του Θείου Δράματος γιορτάστηκε με κατάνυξη και ευλάβεια στην πόλη της Τήνου, με την περιοφορά των Επιταφίων όλων των ενοριών της Χώρας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία Παντανάσσης.

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμη μία χρονιά η θεαματική περιοφρά του Επιταφίου της ενορίας του Αγίου Νικολάου – Αγίου Ελευθερίου, μέσα στη θάλασσα της παραλίας Καλάμια.

Όπως θέλει το έθιμο, ο Επιτάφιος εισέρχεται στα νερά της παραλίας, όπου και τελείται επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των ναυτικών που χάθηκαν άδικα στη θάλασσα. Παράλληλα, από τις βάρκες και τα σκάφη που τη συνοδεύουν, η τελετή φωτίζεται με βεγκαλικά και πυρσούς, ενώ από την απέναντι βραχονησίδα υψώνονται φωτιές, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η Τήνος υποδέχτηκε την Ανάσταση του Θεανθρώπου, με πλήθος πιστών να κατακλύζουν όλες τις εκκλησίες, μικρές και μεγάλες, σε όλο το εύρος του νησιού. Στον Ναό της Ευαγγελίστριας, κατόπιν της ανάγνωσης της Ποιμαντορικής Εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου, κ. Δωρόθεου Β’ , πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ανάστασης του Κυρίου, στην οποία παρέστησαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η ηγεσία της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, πολιτευτές, καθώς και μεγάλο πλήθος πιστών, που γιόρτασαν την απελευθέρωση του Ανθρώπου από τα δεσμά του Θανάτου, μέσα από την πίστη στο Θεό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο νησί βρέθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου στον Ναό της Αγίας Τριάδος στην Καρδιανή, ενώ συμμετείχε στην Αναστάσιμο Ακολουθία το πρωί του Μ. Σαββάτου, στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας της Τήνου, με το πέρας της οποίας, έστειλε το μήνυμά του για τις Άγιες αυτές Ημέρες.

Τέλος, την Ημέρα του Πάσχα, τελέστηκε και ο Εσπερινός της Αγάπης, με συμμετοχή πλήθους Ιερέων, θεσμικών εκπροσώπων και πιστών, όπου το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώστηκε σε πάνω από δέκα γλώσσες, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία των λαβάρων της αναστάσεως του Ναού της Μεγαλόχαρης και των ενοριών, στους δρόμους της Χώρας.

Από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, τελέστηκε δέηση και αναγνώστηκε ο κατηχητικός λόγος του Ιερού Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, κ. Δωροθέου Β’.

«Φωτίτσες» και… δυναμιτοπόλεμοι

Στην Άνδρο, οι Επιτάφιοι στολίστηκαν και ενώ αρχικά η Μεγάλη Εβδομάδα δεν έδειχνε να έχει προσελκύσει αρκετό κόσμο στο νησί, κατά την συνάντηση και περιφορά τους στην πλατεία Καΐρη, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε, γεμίζοντάς τη και δημιουργώντας ατμόσφαιρα ευλάβειας και κατάνυξης.

Το βράδυ της Ανάστασης, το νησί σείστηκε από τις κροτίδες και έλαμψε από τα πυροτεχνήματα, ενώ νωρίτερα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, είχαν τελεστεί, τηρώντας τα παραδοσιακά έθιμα, οι αναστάσιμες δοξολογίες στις εκκλησίες όλης της Άνδρου.

Την Κυριακή του Πάσχα, το χωριό των Στενιών τήρησε για ακόμη μία χρονιά το έθιμο, «ανατινάζοντας» την ατμόσφαιρα, με τη χρήση δυνατών κροτίδων, μικρών «δυναμιτών» και «μάσκουλων» και ευαγγελίζοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Στην Σαντορίνη, το νησί φωτίστηκε, από τις χιλιάδες μικρές «φωτίτσες», την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, από κατοίκους και επισκέπτες, κατά την περιοφρά των Επιταφίων των ενοριών, που τήρησαν το έθιμο, στο νησί του ηφαιστείου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, που δημιούργησε κλίμα συγκίνησης.

Συμμετοχή με όλες τις αισθήσεις

Το έθιμο με τα αναμένα τενεκεδένια φαναράκια, τηρήθηκε και στο νησί της Αμοργού, όπου από το πρωί της Μ. Παρασκευής οι πιστοί είχαν τοποθετήσει φαναράκια κατά μήκος της διαδρομής των Επιταφίων, ενώ παράλληλα είχαν σκορπίσει κλωνάρια από αρωματικά φυτά, όπως θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο, στο δρόμο. Αποτέλεσμα της προετοιμασίας αυτής, ήταν οι Επιτάφιοι να περάσουν μέσα από φωτισμένους από μικρές φωτίτσες δρόμους, μέσα σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα, αλλά και μυρωδιές. Την ίδια ώρα, στα Κατάπολα, καϊκάκια και βάρκες, φώτισαν τα νερά, συνοδεύοντας την περιοφρά του Επιταφίου.

Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου, σε όλες τις εκκλησίες της Αμοργού, ενώ την επομένη, ακολούθησε η παραδοσιακή «τιμωρία» του… προδότη Ιούδα, το ομοίωμα του οποίου, αφού περιφέρθηκε, κατέληξε στις φλόγες.

Ετικέτες: