Η Σύρος τίμησε την Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου και την 82η επέτειο από την εύρεση της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου

Διπλός εορτασμός

  • Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2018 - 06:15

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν οι ευσεβείς πιστοί της Σύρου στην ιερά και ευωδιάζουσα Εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Σουμελά, η οποία διακομίσθηκε στη Σύρο για τον συνεορτασμό της 81ας Επετείου από την Εύρεση της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και της ιεράς μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου.

Την ιερά Εικόνα, που συνόδευσε στο νησί η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, Μοναχή Παρθενία, υποδέχτηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κηφισίας κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, κληρικοί της Σύρου, καθώς και κληρικοί από άλλα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των παρισταμένων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Τιμές απέδωσε άγημα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης.

Στη συνέχεια, αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας τελέσθηκε Τρισάγιο επί του παρακειμένου τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, η Αρχιερατεία του οποίου συνδέθηκε με τα γεγονότα της Ευρέσεως της Εκόνας του Αγίου Δημητρίου και της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ναού.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, προ του πέρατος του οποίου ο Σεβασμιωτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στα γεγονότα της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στις 25 Μαΐου 1936 και στην θαυματουργό Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία για πρώτη φορά βγήκε εκτός των ορίων της ομωνύμου Ιεράς Μονής της Άνδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Εικόνες της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Δημητρίου μετεφέρθησαν λιτανευτικώς στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο τελέσθηκε χθες το πρωί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β'.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για την πρόσκλησή του και αναφέρθηκε στην πολυχρόνια κοινή τους πορεία από τα φοιτητικά χρόνια, ομίλησε για το πρόσωπο της Θεοτόκου, ως τη μεγαλύτερη προσφορά του ανθρώπινου γένους προς το Θεό και για το μαρτύριο και τη μαρτυρία των Αγίων Δημητρίου και Δωροθέου, οι οποίοι προσέφεραν τον εαυτό τους στο Θεό.

Τέλος ευχήθηκε με θερμούς λόγους αγάπης προς τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της μητρός του, την οποία ευχαρίστησε για τις αρετές, με τις οποίες τον διαπαιδαγώγησε και οι οποίες τον διέπουν, την αγάπη, την επιείκεια και την ακατακρισία.

  Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τους ευχήθηκε έτη Δωροθέϊα.