Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται

Έκκληση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα σταλούν και θα διανεμηθούν μέσω των τοπικών Εκκλησιών στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, απευθύνει προς τους πιστούς της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τονίζοντας ότι, μετά τις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στη Μάνδρα, η πατρίδα μας δοκιμάζεται, για μία ακόμη φορά, από αναπάντεχες συμφορές.

«Αυτές τις μέρες ζούμε κάτι τραγικό, οδυνηρό, που δεν υπάρχουν ανθρώπινα λόγια για να το περιγράψουμε, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας».

Ανυπολόγιστο το μέγεθος της τραγωδίας

Τον πόνο και τη θλίψη που συνοδεύουν τη σκέψη ότι οι πυρκαγιές αυτές, που σκόρπισαν τον θάνατο, παίρνοντας ζωές και περιουσίες, προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες κατά της φύσης και κατά του ίδιου μας του είδους, αποτυπώθηκαν στα λόγια του Σεβασμιωτάτου.

«Κατά τους χρόνους των διωγμών, ο Νέρωνας έκαιγε τους Χριστιανούς και σήμερα, το 2018 οι Χριστιανοί καίνε άλλους Χριστιανούς, για λόγους τους οποίους πραγματικά είναι αδύνατον να συλλάβει το μυαλό μας και να καταλάβει, πώς είναι δυνατόν είτε απερίσκεπτα, είτε εσκεμμένα να καίμε τα δάση, να καίμε φύση, αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, χωρίς να υπολογίζουμε πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει μία μικρή συμφορά, όπως αυτή που ζει σήμερα η πατρίδα μας».

Ο κ. Δωρόθεος πληροφόρησε το λαό ότι, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου η οποία προστρέχει πάντοτε στα προβλήματα των ανθρώπων, όπως στην περίπτωση των σεισμοπαθών της Κεφαλληνίας, θα προσφέρει και πάλι ό,τι μπορεί διά των τοπικών Μητροπόλεων της Αττικής, οι χριστιανοί των οποίων πλήγηκαν από αυτή την αναπάντεχη συμφορά.

«Βεβαίως ό,τι κι αν προσφέρουμε, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πολυτιμότερο που χάθηκε, την ανθρώπινη ζωή. Όταν μάλιστα αυτή πολλαπλασιάζεται επί δεκάδες και όταν ανάμεσα σε αυτούς τους νεκρούς, τους απανθρακωμένους είναι μικρά παιδιά».

Αναντικατάστατη η ανθρώπινη ζωή

Πρόσθεσε δε, πως για όλα αυτά δεν υπάρχουν λόγια παρηγορητικά ούτε απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται. «Ωστόσο, αυτή η συμφορά μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη γιατί, λιγότερο ή περισσότερο, όλοι συνεισφέρουμε στην καταστροφή του οικοσυστήματος, που δυστυχώς είναι η αφορμή και η αιτία αυτών των καταστροφών. Έχουμε ξηλώσει τα δέντρα από τα βουνά με αποτέλεσμα τα νερά να κατεβαίνουν ορμητικά και να καταστρέφουν τα πάντα. Καίμε λίγα χόρτα για να καθαρίσουμε το χωράφι μας και μαζί με αυτά καίμε ανθρώπους. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει όχι απλώς να ζούμε μέσα σε αυτό, αλλά και να το διαφυλάττουμε. Και ακόμα περισσότερο δε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη και αναντικατάστατη είναι η ζωή του ανθρώπου».

Έκκληση στους κατοίκους της Σύρου

Ο κ. Δωρόθεος δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους φορείς της Σύρου και των υπολοίπων νησιών, που άμεσα κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες συνανθρώπους μας. «Ήδη, η Ιερά Μητρόπολη, διά της Αρχιερατικής Επιτροπής στην Τήνο συγκεντρώνει στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, γάζες, betadine, παυσίπονα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα, πάνες και εμφιαλωμένο νερό».

Κατόπιν επικοινωνίας με τις Μητροπόλεις των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές, καταγράφηκαν όλες οι ανάγκες, τις οποίες η Ιερά Μητρόπολη θα επιδιώξει με τη σειρά της να καλύψει, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους της Σύρου.

Για το σκοπό αυτό, στη μικρή αίθουσα, δίπλα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως, εντεταλμένος υπάλληλος, κληρικός ή λαϊκός θα παραλαμβάνει καθημερινά (10:00-12:00 & 19:00-21:00) τα προαναφερόμενα είδη, καθώς και ρούχα τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα επεκταθεί μέσω των Αρχιερατικών επιτρόπων και στα 12 νησιά της Μητρόπολης. Τα προσφερόμενα είδη θα συγκεντρωθούν και διά της νήσου Τήνου θα διεκπεραιωθούν με εντεταλμένους κληρικούς και θα παραδοθούν επί τόπου στις Ιερές Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου οι οποίες επλήγησαν για να διανεμηθούν στους πυροπαθείς.

«Σας παρακαλώ να συνεισφέρουμε όλοι όσοι μπορούμε. Πρώτοι, η Μητρόπολη, το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας και τα Μοναστήρια μας θα προστρέξουν τόσο με αγορά αναγκαίων ειδών όσο και με κατάθεση χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί και ανακοινωθεί από τους κατά τόπους δήμους ή άλλους φορείς. Νομίζω ότι, ο λαός μας που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην πορεία της ζωής του και της ιστορίας του, έχει δείξει αισθήματα αλληλεγγύης και φιλαδελφίας σε όποιον χρειάστηκε. Το δείξαμε με τους πρόσφυγες που κατέκλυσαν την πατρίδα μας, το δείξαμε στη Μάνδρα και στον Κάλαμο τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να το δείξουμε και τώρα».

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για να παρακαλέσουν τον Θεό να στηρίξει αυτές τις οικογένειες που μένουν πίσω και δοκιμάζονται. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι φρόνιμοι και προσεκτικοί, καθώς το ελάχιστο που θεωρούμε ασήμαντο μπορεί να φέρει μία καταστροφή, αλλά και να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τη φύση και τον τόπο τους.

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις πυρκαγιές

Τη συμμετοχή της στον πόνο και την οδύνη των οικείων των θυμάτων από τις πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, εκφράζει προς το χριστεπώνυμο πλήθος της Ελλάδος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Τονίζει ότι «δέεται όπως ο ελεήμων Κύριος αναπαύση εν χώρα ζώντων τις ψυχές των βιαίως τεθνεώτων» και ορίζει, κατά την προσεχή Κυριακή 29η Ιουλίου, να πραγματοποιηθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών τους.