Ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη

«Ο Κύριος μας δείχνει τη Δόξα Του»

  • Τρίτη, 7 Αυγούστου, 2018 - 06:15

Το θαυμαστό γεγονός της ενδόξου Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ εορτάστηκε με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια  στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εφεστίου Εικόνας της Μεταμορφώσεως, πλαισιωμένης από μέλη του Σώματος Προσκόπων Σύρου και τους Ιεροψάλτες της νήσου, προς την ιστορική πλατεία Μιαούλη.

Παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων,  του Εισαγγελέως και Αντεισαγγελέως Εφετών Αιγαίου, του Λιμενάρχη Σύρου, εκπροσώπου του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος και πλήθους πιστών, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ανέπεμψε Δέηση υπέρ των αιφνιδίως των θυμάτων και των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Να γίνουμε το αντίδωρο από το οποίο θα μεταλάβει η νέα γενιά»

Στην ομιλία του προς τους παρισταμένους, ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στη θεολογική διάσταση του γεγονότος της Μεταμορφώσεως και στην προσέγγιση του ανθρώπου προς το Θεό και το συνάνθρωπο, μέσω των χαρισμάτων και των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, όπως αυτά εκφράζονται διά της μεθέξεως του ανθρώπου με το άκτιστο φως της θεότητες και της συμμετοχής του στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Όπως τόνισε, με τη Μεταμόρφωσή του, ο Κύριος δεν μας δείχνει μόνο τη δική του δόξα, αλλά και τη δική μας, ότι το ανελεύθερο, η σκυθρωπάδα και η σιωπή δεν αποτελούν χαρακτηριστικά του Χριστιανού, ο οποίος είναι ελεύθερος, δυνατός και ξέρει ότι στην αγκαλιά του Πατέρα του, του Θεού, μπορεί να βρει αγάπη, στοργή και θαλπωρή.

«Ο Κύριος μας δείχνει πώς να ζήσουμε και να ζυμωθούμε ο ένας με τον άλλον για να γίνουμε το αντίδωρο εκείνο από το οποίο θα μεταλάβει η κάθε γενιά, ιδιαίτερα τα παιδιά μας, που μεγαλώνοντας θα ανασύρουν όλα αυτά τα όπλα, την αρετή, την αλήθεια, την παράδοση της πατρίδας μας και την πίστη για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να μη λησμονούν όσα μας έχουν πληγώσει, τους δύο Έλληνες στρατιώτες, που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, και να προσεύχονται για την απελευθέρωσή τους και τις οικογένειές τους, τους πλημμυροπαθείς και τους πληγέντες από το επ´ εσχάτων ολοκαύτωμα στην Αττική και τους μαρτυρικώς τελειωθέντες, οι φωνές των οποίων μας υπενθυμίζουν τις ευθύνες μας για την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος, η καταστροφή του οποίου θα σημάνει και την καταστροφή της ανθρωπότητας.