Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Εισόδια της Θεοτόκου: Η αρχή του Θείου Σχεδίου για τον άνθρωπο

  • Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, 2018 - 12:41

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης Πίστης τιμώνται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου. Μέσω των Εισοδίων, η Εκκλησία κάνει ένα προανάκρουσμα των Χριστουγέννων. Ψάλλοντας « Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε», μας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε για να δεχτούμε τη γέννηση του Χριστού. Του υιού του Θεού, που γίνεται άνθρωπος και κατεβαίνει στη γη για να μπορέσουμε να γίνουμε κι εμείς Θεοί, κατά χάρη.

«Το βαθύτερο νόημα της γεννήσεως του Χριστού είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής, ώστε αυτός να γίνει πιο χριστιανικός», επισημαίνει η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου αποτελούν την αρχή του μεγάλου σχεδίου για τον άνθρωπο, την εκδήλωση της αγάπης Του γι’ αυτόν, η εκπλήρωση της υπόσχεσης Του προς τον ίδιο ότι θα του ανοίξει ένα δρόμο, προκειμένου η ζωή του να είναι ποιοτική και χαρούμενη.

Η Είσοδος της Παναγίας στο ναό είναι προδρομική, καθώς ακολουθεί η μεγάλη Είσοδος, η Είσοδος του Χριστού. Ο άχρονος Χριστός μπαίνει μέσα στο χρόνο της ζωής. Ο αιώνιος ζωής εισέρχεται μέσα στην ιστορία της ζωής. Η είσοδος της παναγίας στο ναό είναι μια επουράνια σκηνή, που δεν την σκέφτηκαν άνθρωποι, αλλά τη σκέφτηκε και τη σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Θεός.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι γονείς της Παρθένου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, οι οποίοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, στο Θεό πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.

Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου».

Εκεί την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Παναγία παρέμεινε συνολικά δώδεκα χρόνια στο ναό.

Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.