Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ στα εγκαίνια της έκθεσης "Ρήγας κι Επανάσταση"

  • Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, 2018 - 10:29

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Διοικούσης το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Επιτροπής, παρέστη χθες στα Εγκαίνια της Έκθεσης «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο στο περιστύλιο της Βουλής.

Η Έκθεση επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα -το Βελεστίνο, το Ναύπλιο, την Τήνο, το Μέτσοβο, τον Βόλο, τη Χίο, τη Ζαγορά, την Καστοριά, τη Σιάτιστα, τα Ιωάννινα- τους πνευματικούς και ιδεολογικούς όρους που οδήγησαν τον Ρήγα στην επαναστατική δράση και το μαρτυρικό του θάνατο.

Στην είσοδο της Εκθέσεως παρουσιάζεται ξυλόγλυπτη προτομή του Εθνομάρτυρα, φιλοτεχνημένη από τον Τήνιο Γλύπτη Εμμανουήλ Σώχο, που φυλάσσεται στην ομώνυμη αίθουσα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Τήνου και την οποία δάνεισε με απόφασή της για το σκοπό αυτό η Διοικούσα Επιτροπή.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσηςμ Αντιπρόεδροι της Βουλής, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Υπουργοί, Βουλευτές, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, η διατελέσασα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρωθυπουργός κα Βασιλική Θάνου και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου.