Ευλάβεια, κατάνυξη και συγκίνηση στον εορτασμό του Πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου, όπου συμμετείχαν παρά την κακοκαιρία πλήθος πιστών

Συμπλωτήρας και συγκυβερνήτης σε θάλασσα και στεριά

Ειδική μνεία του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β' στην επαναλειτουργία του Νεωρίου
  • Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:20

Αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πλήθος πιστών συμμετείχαν στους εορτασμούς, προς τιμήν του πολιούχου της Ερμουπόλεως και της Σύρου, από το πρωί της Πέμπτης, 6 Δεκεμβρίου, που κορυφώθηκαν με την πάνδημη λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου, από τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου έως το λιμάνι της Ερμούπολης.

Κατάνυξη, αλλά και συγκίνηση, για το πλήθος των ναυτικών, που υπάρχουν, σε σχεδόν κάθε Συριανή οικογένεια, ήταν τα συναισθήματα, που κυριάρχησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις, για τον προστάτη άγιο της Ερμούπολης και της Σύρου, τον Άγιο Νικόλαο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, ανήμερα της εορτής, ξεκίνησαν από το πρωί, με την τέλεση του Όρθρου, της Αρχιερατικής Χοροστασίας και της τέλεσης της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β', στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης.

Ακολούθησε Πάνδημη Λιτανεία της ιεράς Εικόνας του αποτμήματος εκ των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, την οποία συνόδευσε με τα εμβατήριά της η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και πλαισίωσαν μέλη των Προσκόπων Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του νησιού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανευτική πομπή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, κ. Πέτρος Στεφάνου, ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι του Α' και Β' βαθμού της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμών και τοπικών φορέων, καθώς και ο πρόεδρος της εταιρείας ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας.

Παρά την κακοκαιρία, πλήθος κόσμου ακολούθησε τη Λιτανεία, η οποία ξεκίνησε από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Μιαούλη, όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων, ενώ εκφώνησαν τα μηνύματά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β' και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Στη συνέχεια, η πομπή κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κανάρη, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απομάχων Ναυτικών, έριψαν στέφανα στη θάλασσα, στη μνήμη των ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα, ενώ πλοία του Λιμενικού Σώματος, όπως και πλοιάρια του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Νεωρίου και των αλιέων, έπλευσαν εντός του λιμένα, τιμώντας τον προστάτη Άγιο της θάλασσας και των Ναυτικών, με χρήση και βεγγαλικών.

Στο σημείο αυτό, ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β', ευχαρίστησε τον Λιμενάρχη Σύρου, τον προϊστάμενο των περιφερειακών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, όπως επίσης και τους πλοιάρχους και τα πληρώματα των σκαφών “τα οποία, παρ' όλες τις δυσκολίες, που έχει σήμερα το λιμάνι μας, ήταν εδώ και αποδίδουν τιμές στον Άγιό μας. Να τους ευχηθώ καλή υγεία και καλή επιτυχία στο έργο τους”. Επιπλέον, ευχαρίστησε τα παιδιά του Ν.Ο.Σ. και τους αλιείς, ευχόμενος “καλές θάλασσες και τα δίχτυα τους να είναι πάντοτε γεμάτα από τον καρπό του μόχθου και του κόπου τους, για τις οικογένειές τους και για την κοινωνία μας”.

Αίσθηση στους ακολουθούντες της Λιτανείας, έκανε η προσέγγιση του Blue Star Paros, μετά τη ρίψη στεφάνων, καθώς προ της αναχώρησής του από το λιμάνι της Ερμούπολης, πλησίασε το θαλάσσιο χώρο, όπου πραγματοποιούνταν οι εορτασμοί, σφυρίζοντας πανηγυρικά και εκτινάσσοντας νερό συμβολικά από τις δύο πλευρές της πλώρης του, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις τιμής.

Τέλος, η λιτανευτκή πομπή επέστρεψε, μέσω των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Ο Άγ. Νικόλαος να μας σκεπάζει κάτω από το ωμοφόριό του”

Το εόρτιο μήνυμά του προς τους ευσεβείς πιστούς της Σύρου και τους εκπροσώπους φορέων, Αρχών και αυτοδιοίκησης, ο Μητροπολίτης Σύρου ξεκίνησε, λέγοντας, πως “βλέπω τη θάλασσα, πολυτάραχη και πολυκύματη σήμερα και τον ουρανό γκρίζο. Προσπαθεί ο ήλιος να παίξει κρυφτό με τα σύννεφα, ώστε να μας ζεστάνει λίγο. Και σκέφτομαι, οι θαλασσινοί μας, οι ναυτικοί μας, που ταξιδεύουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες της οικουμένης, που βλέπουν μπροστά τους να υψώνονται τεράστια κύματα, πολλών μέτρων, που δεν έχουν ορίζοντα, από τον κυματισμό της θάλασσας. Και κάνω αυτή την ώρα στην ψυχή μου μία προσευχή. Και παρακαλώ τον Άγιό μας και τον παρακαλώ, να είναι συμπλωτήρας και συγκυβερνήτης στις γέφυρες και στις μηχανές των πλοίων, να τους συνοδεύει και να τους διαφυλάττει και να τους σκεπάζει, κάτω από το ωμοφόριό του”.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε επισημαίνοντας, πως “σήμερα γιορτάζει η πόλη μας. Είναι η μέρα της γιορτής της. Κι όπως όταν γιορτάζει ο πατέρας ή η μητέρα, χαίρει η οικογένεια όλη, έτσι σήμερα όλοι οι Ερμουπολίτες και οι κάτοικοι της Σύρου χαίρουμε, διότι γιορτάζει ο στοργικός “πατέρας” μας, ο Άγιος Νικόλαος. Γι' αυτό και χτες και σήμερα, είμεθα εδώ όλοι παρόντες, στον Εσπερινό, στη Θεία Λειτουργία, στη μεγαλόμορφη πολιτιστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες [σ.σ. την Τετάρτη] στο ιστορικό μας θέατρο, το θέατρο Απόλλων και που έφερε τους ήχους της θάλασσας, από τα βάθη των ωκεανών στις καρδιές μας και μας χαροποίησε και γέμισε τα μάτια μας με χρώματα, νεανικά και παιδικά πρόσωπα και ξύπνησε μέσα μας ωραίες παιδικές αναμνήσεις. Σήμερα γιορτάζει η πόλις μας, γι' αυτό είμεθα όλοι εδώ, οι τα πρώτα φέροντες, οι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι έντιμοι δικαστές”.

Ορμώμενος εκ της τελευταίας φράσης, ευχαρίστησε, ως εκπρόσωπος των Συριανών, τους δικαστές του Πρωτοδικείου Σύρου, καθώς “έστεξαν στο πανσυριανό αίτημά μας, ώστε γρήγορα, οι πύλες του ναυπηγείου να ανοίξουν και πάλι. Και γρήγορα, οι δεξαμενές του Νεωρίου, να είναι γεμάτες από τις τσιμινιέρες, τις πλώρες και τις πρύμνες των καραβιών, που θα έρχονται εδώ να επισκευαστούν. Και να δώσουμε μία νέα προοπτική και ένα καινούριο όραμα, σε αυτό τον οικονομικό 'πνεύμονα' της Σύρας μας”, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Ξενοκώστα, ευχόμενος να είναι πάντοτε πρεσβευτής του τόπου, τόσο στον κόσμο, όσο και στη ναυτιλιακή οικογένεια.

“Βλέπω εδώ το τιμόνι, που κρατούν τα παιδιά του κατηχητικού μας σχολείου και τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων. Και στα μάτια μου έρχονται οι γέφυρες των πλοίων που θα ταξιδέψουν τα παιδιά της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, αλλά και όλων των γεφυρών, όσων καραβιών ταξιδεύουν σήμερα στις θάλασσες και εύχομαι στα παιδιά αυτά, όταν κρατούν το τιμόνι στη γέφυρα του καραβιού, να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον Άγιο Νικόλαο”, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος. “Βλέπω αυτό το ομοίωμα του πολεμικού αυτού πλοίου και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, όλα τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και του εμπορικού, να έχουν ήσυχες και γαλήνιες θάλασσες. Τα δε πρώτα, φυλάσσοντας τα όρια της πατρώας γης, μαζί με τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα δε άλλα, να μας ταξιδεύουν ασφαλείς στους προορισμούς μας, όπου ο καθένας από εμάς έχει αποφασίσει να ταξιδέψει”.

Αναγνωρίζοντας τον κρύο καιρό της ημέρας, ο Μητροπολίτης τόνισε, πως “εμείς λίγο κρυώνουμε. Ο Άγιος Νικόλαος υπέστη τα πάντα, χάριν της Εκκλησίας και της αγάπης του Θεού, αλλά και της αγάπης του λαού. Γιατί υπήρξε φιλανθρωπότατος και στοργικός πατέρας του λαού. Και οι θαλασσινοί μας και οι ψαράδες μας, υπομένουν τα πάντα στις θάλασσες, για να εξοικονομήσουν τίμια τα προς το ζην και να ζήσουν τις οικογένειές τους”.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β', ευχήθηκε εγκάρδια “σε όλη τη Σύρο, χρόνια πολλά κι ευλογημένα, ο Άγιος Νικόλαος να μας σκεπάζει κάτω από το ωμοφόριό του και να μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο και εμείς, που δεν είμαστε ναυτικοί και δεν ταξιδεύουμε, αλλά περπατάμε σε ένα καθημερινό πέλαγος προβλημάτων, προβληματισμών, δυσκολιών, αλλά και όμορφων και χαρούμενων στιγμών, να τον έχουμε συμπλωτήρα και συγκυβερνήτη μας. Χρόνια πολλά στην πόλη μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα στο νησί μας. Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας”.

Ο Αγ. Νικόλαος μας καλεί να αγαπάμε σε έναν κόσμο που μισεί”

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην παράδοση που κρατά ήδη από την αρχαία Ελλάδα, όσον αφορά στην επιλογή πολιούχων θεών τότε, αγίων αργότερα, για κάθε πόλη, για την προστασία της και την μέριμνα της ευημερίας της.

“Οι Ερμουπολίτες ίδρυσαν στο φιλόξενο βράχο της Σύρου την πρώτη πόλη του ανεξάρτητου Ελληνισμού και θέλησαν, μέσω της ονομασίας της, να τη συνδέσουν με τον αρχαίο Ελληνισμό και με την επιλογή του Αγίου Νικολάου, ως προστάτη τους, να τη στηρίξουν στον άλλο πυλώνα της εθνικής μας παράδοσης, το Χριστιανισμό. Επέλεξαν ως προστάτη τους έναν εμβληματικό Άγιο, που αναγνωρίζεται και τιμάται απ' όλους τους χριστιανούς, για να ευλογεί τις δραστηριότητές τους, να προστατεύει την κύρια πηγή της ανάπτυξής τους, τη ναυτιλία, να προφυλάσσει από κάθε κίνδυνο τους ναυτικούς τους, να τους στηρίζει στην πίστη, να τους εμπνέει στις δράσεις της φιλανθρωπίας και να τους εμποτίζει με τις αρχές της δικαιοσύνης”.

Τονίζοντας την πραότητα, την ταπεινότητα, την ασκητική ιδιοσυγκρασία του Αγίου Νικολάου, καθώς και τον αγώνα του για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Δήμαρχος κατέληξε, πως “σήμερα, τη μέρα της γιορτής του, ο πολιούχος μας, Άγιος Νικόλαος, μας καλεί να είμαστε αισιόδοξοι, σε έναν κόσμο που στηρίζεται στο φόβο. Μας καλεί να αγαπάμε σε έναν κόσμο που μισεί τον άλλο, για διάφορους λόγους, από τη φυλή και το χρώμα, μέχρι τη σεξουαλικότητα και από την κοινωνική τάξη, μέχρι τα ήθη και τα έθιμα. Μας καλεί να έχουμε αγάπη για τους άλλους, ώστε να είμαστε μία πραγματική κοινότητα επιμονής, στον αγώνα για το κοινό καλό. Μας καλεί να συνεργαστούμε όπως οι πατέρες μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας και του νησιού μας, μακριά από μικρότητες και μικροψυχίες. Μας καλεί να είμαστε στην καθημερινότητά μας 'άγιοι' άνθρωποι, στη διάθεση του Θεού και του συνανθρώπου μας”.

 

 

 

Ετικέτες: