Μήνυμα του Καθολικού Επισκόπου, κ. Πέτρου Στεφάνου

"Δεν μπορούμε να βρούμε το Θεό παρά μόνο μέσα από τον συνάνθρωπό μας"

  • Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 21 Δεκ. 2018 - 7:48

Η Γέννηση του Ιησού είναι μια συνεχής υπόμνηση ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, ένας από εμάς και ζει ανάμεσά μας. Στη φάτνη της Βηθλεέμ, ο Θεός αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανθρώπου.

Μετά την ενσάρκωσή του, ο Θεός μας αποκαλύπτεται πλέον στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας. Μας αποκαλύπτεται σε ένα βρέφος που χρειάζεται την υποδοχή πριν και μετά τη γέννησή του, ή σε ένα νέο που έχει δικαίωμα να τον συνοδεύσουμε στην αναζήτηση της Αλήθειας και να του δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ανησυχίες του. Ο Θεός μας αποκαλύπτεται, τέλος, στο πρόσωπο κάθε ηλικιωμένου ή ανήμπορου και μοναχικού ατόμου, που έχει δικαίωμα στη φροντίδα και στην αγάπη.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της Αποκάλυψης του Θεού, ενώ από τότε ανοίχτηκε για μας ο πιο σίγουρος δρόμος για να Τον συναντήσουμε μέσα από τον συνάνθρωπο, τον πλησίον μας, τον αδελφό μας. Πουθενά αλλού πλέον δεν μπορούμε να βρούμε το Θεό παρά μόνο μέσα από τον συνάνθρωπό μας. Ας μην ξεχνάμε αυτόν που ζει δίπλα μας και ας μην αγνοούμε πλέον τον ίδιο το Θεό, μέσα από τα χαρακτηριστικά αυτού που φέρνει τα σημάδια της ασθένειας, εκείνου που βιώνει την αδικία, ή όποιου αισθάνεται την απόρριψη και την εγκατάλειψη!

΄Οπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει στον συνάνθρωπό του το πρόσωπο του Θεού, εκεί συνεχίζει να γράφεται η ιστορία της Σωτηρίας, που άρχισε τη βραδιά των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ. Συνειδητοποιώντας τη μοναδική αλήθεια πως ο Θεός γίνεται άνθρωπος και ο άνθρωπος γίνεται πλησίον-, το θαύμα της ενσάρκωσης του Θεού πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της «νέας εν Χριστώ ζωής» μας και των σχέσεών μας με τους άλλους!

Είθε, αυτά τα Χριστούγεννα να τα ζήσουμε με την ευλογία του Θεού, πλημμυρισμένοι από την ειρήνη και την ελπίδα που το Φως του Ιησού φέρνει στη ζωή μας, και αλληλέγγυοι με τους αδελφούς μας!

Καλά και Άγια Χριστούγεννα και Ειρηνικό το Νέο Έτος.