Μήνυμα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νικόλαου

"Να ζήσετε Χριστούγεννα χριστιανικά ως «πειστικοί χριστιανοί» και όχι απλώς ως «πιστοί»"

  • Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:14

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σας εύχομαι κάθε καλό, αλλά προπάντων σας εύχομαι να ζήσετε τα φετινά Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που τα γιορτάζει η εμποροποιημένη και εκκοσμικευμένη κοινωνία μας. Να ζήσετε Χριστούγεννα χριστιανικά ως «πειστικοί χριστιανοί» και όχι απλώς ως «πιστοί».

Εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εύκολη σιωπή για να μη χάσουμε την ευμένεια των σημερινών ισχυρών της γης, ούτε να καθησυχάζουμε τη συνείδησή μας, απλώς επειδή την ημέρα της πρωτοχρονιάς ξεχωρίζουμε στη βασιλόπιτά μας μια μερίδα για το φτωχό της χρονιάς.

Παίρνω λοιπόν το θάρρος να σας απευθύνω και τις φετινές μου θερμές Χριστουγεννιάτικες ευχές, επιθυμώντας να συμβάλλω στο σωστό τρόπο να γιορτάσουμε μαζί τις επερχόμενες εορτές των Χριστουγέννων.

Ευχές σε σας που έχετε μέσα στην καρδιά σας περισσότερο το Χριστό από το χρυσό και βαδίζετε αντίθετα στο ρεύμα της σημερινής ευδαιμονίας. Μην ανησυχείτε που πολλοί δεν σας καταλαβαίνουν, μπράβο σας που θα συνεχίσετε με θάρρος και παρρησία να προβάλετε, όχι τον εαυτό σας αλλά το ελπιδοφόρο και σωτήριο μήνυμα του Χριστού.

Ευχές σε σας που δεν αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την απληστία της καταναλωτικής κοινωνίας και στις γιορτές των Χριστουγέννων αφιερώνετε λίγο χρόνο για να κατηχήσετε τα παιδιά σας στο Μυστήριο της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου. Αυτό είναι το όμορφο και χρήσιμο δώρο. Αξίζει πολύ περισσότερο από τα χίλια πλαστικοποιημένα παιχνίδια, από κάποιο σύγχρονο τάμπλετ ή ένα «κινητό» τελευταίας τεχνολογίας.

Ευχές σε σας που ξέρετε να είστε κοντά στα παιδιά σας και να μοιράζεστε μαζί τους τη χαρά του Ευαγγελίου. Που μετατρέπετε την οικογένειά σας σε «κατ’ οίκον Εκκλησία», που μέσα της βιώνετε την ενότητα και την αγάπη και συνεχώς σκορπάτε στο σπιτικό σας αλλά και γύρω σας, το άρωμα αυτής της αγάπης.

Ευχές σε σας που υπερασπίζεστε το θεσμό της χριστιανικής οικογένειας όπως την θέλησε και την ευλόγησε από την αρχή ο Δημιουργός Θεός.

Ευχές σε σας που διαθέτετε λίγο από το χρόνο σας για να επισκεφθείτε έναν άρρωστο ή ηλικιωμένο που τόσο έχει ανάγκη από το φάρμακο της παρουσίας σας που θεραπεύει τη μοναξιά του.

Ευχές σε σας που δεν περιορίζεστε να λέτε πριν το φαγητό και το δείπνο σας: «Κύριε πρόβλεψε και γι’ αυτούς που δεν έχουν να φάνε», αλλά, όταν έξω από την πόρτα σας αντιληφθείτε έναν πεινασμένο, του ανοίγετε την καρδιά και την πόρτα σας και τον καλείτε να καθίσει στο τραπέζι της αγάπης σας. Είναι τότε που δέχεστε στην οικογένειά σας τον φτωχό περαστικό Χριστό. Είναι τότε που γιορτάζετε τα αληθινά Χριστούγεννα.

Ευχές σε όλους εσάς που σπέρνετε την ελπίδα εκεί που φυτρώνει ο θάνατος, οι πόλεμοι, οι «ένοπλες» προσπάθειες για ειρήνη, η απάνθρωπη βία, η σκληρή τρομοκρατία, κάθε μορφή πτωχείας και κάθε λογής δουλείας.

Ευχές τέλος σε σας αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες που είστε πρόθυμοι να προσφέρετε στην Εκκλησία και στην κοινωνία τον ενθουσιασμό, την αισιοδοξία, τη δυναμικότητα σας και τα όνειρά σας. Μάθετε να είστε ευαίσθητοι συνοδοιπόροι των αδύναμων, των φτωχών, των προσφύγων και των μεταναστών που τόσο μοιάζουν στο νεογέννητο Χριστό.

Καλά Χριστούγεννα, ευλογημένο και ευτυχισμένο το νέο έτος 2019, σε όλους και σε όλες σας!