Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για το Νέο Έτος στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο

Προσευχή για την προσωπική και κοινωνική Ειρήνη

Εγκάρδιες ευχές για μία ευλογημένη και ειρηνική χρονιά απηύθυναν στους πιστούς της Σύρου οι Επίσκοποι των δύο Εκκλησιών, κατά τη διάρκεια της πρώτης Θείας Λειτουργίας για το 2019 που μόλις ανέτειλε.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ σημείωσε πως, οι ευχές που ανταλλάσσουμε τις ημέρες των εορτών, μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν ο καθένας από εμάς θεωρήσει ότι μπορεί να οικοδομήσει στην ειρήνη του Θεού, στην ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων και στην ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας, συνεισφέροντας το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης.

«Μόνο έτσι οι ευχές θα καταξιωθούν και θα ολοκληρωθούν και στο τέλος αυτού του χρόνου, κατά τη διάρκεια του απολογισμού, ο καθένας μας θα μπορεί να θερίσει καρπό και να τον αποθησαυρίσει στην εσχάτη μνήμη της ζωής μας, που είναι οι σιταποθήκες της καρδιάς μας, πηγή δύναμης και πνευματικού πλουτισμού για να πορευόμαστε στο δύσκολο δρόμο της ζωής», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος επίσης στην Ελλάδα, τη Σύρα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τις  Κυκλάδες και ιδιαιτέρως τα παιδιά, το 2019 να είναι ένας χρόνος γεμάτος από τις ευλογίες του Θεού.

Αμέσως μετά, τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του νέου έτους, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου, Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

Η σωστή πολιτική είναι στην υπηρεσία της ειρήνης

Η 52η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης τελέστηκε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου αναφέρθηκε στο φετινό μήνυμα του Πάπα που έχει τίτλο «η σωστή πολιτική είναι στην υπηρεσία της ειρήνης». Μήνυμα επίκαιρο και στη χώρα μας, καθώς κατά τη διάρκεια του 2019 θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Πάπας, ομιλεί για την πρόκληση της σωστής πολιτικής και αναφέρει ότι η πολιτική είναι ένα μέσο θεμελιώδες για να οικοδομήσουμε την πολιτεία και τα έργα του ανθρώπου, αλλά όταν από αυτούς που την ασκούν δε βιώνεται ως υπηρεσία της ανθρώπινης συλλογικότητας, μπορεί να αποβεί όργανο καταπίεσης, περιθωριοποίησης, ακόμη και καταστροφής. «Ο ρόλος και η πολιτική ευθύνη αποτελούν μία διαρκή πρόκληση για όλους αυτούς που λαμβάνουν την εντολή να υπηρετήσουν τη χώρα τους, να προστατεύσουν τους κατοίκους της και να εργαστούν για να θέσουν τους όρους ενός άξιου και δίκαιου μέλλοντος. Αν πραγματοποιείται με σεβασμό της ζωής, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, η πολιτική μπορεί να γίνει πραγματικά μία έξοχη μορφή αγάπης».

Στη Θεία Λειτουργία – Δοξολογία παρευρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος τόνισε ότι στις μέρες μας, η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη, αλλά ένα ιδανικό που κατακτάται στη ζωή μας. «Από τότε που ο άνθρωπος έστησε έχθρα με το Θεό και έφυγε από την κοινωνία αγάπης μαζί του, αυτή η ειρήνη που πλουσιοπάροχα του δώρισε, χάθηκε. Για να την αποκτήσει και πάλι ο άνθρωπος χρειάστηκε να γίνει ο Θεός άνθρωπος και να σαρκωθεί από την Αγία Παρθένο, λαμβάνοντας όλη την ανθρώπινη φύση για να μας σώσει και να επαναφέρει στην ειρήνη του Θεού» υποστήριξε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας ότι η καταξίωση όλων των ευχών μας προϋποθέτει τη δική μας προσωπική καρδιακή ειρήνη.