Με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Αρχόντισσα του Αιγαίου

Ιστορική ημέρα για την Τοπική Εκκλησία και τη Σύρο

Τα νερά του λιμένα της πρυτανευούσης πόλεως του Αιγαίου, Ερμούπολης άγιασε η ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, η υψηλή παρουσία τόσο του ίδιου, όσο και του Εξοχοτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου λάμπρυνε τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στη Σύρο.

Εκτός από τους αρχηγούς του κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων επισκέφτηκαν επίσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Γιάννης Βρούτσης και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Στις φετινές εόρτιες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, με τη διπλή, θρησκευτική και εθιμική-τοπική, σημασία, που είναι βαθύτατα ριζωμένη στις καρδιές όλων και ιδιαίτερα των ναυτικών παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του α’ και β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστές και αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τοπικών συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθος ευσεβών δημοτών της Σύρου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός τελέστηκαν, κατά το έθος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ιερουργούντος του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας κ. Ιερωνύμου Β’.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτανευτική πομπή στο λιμάνι της Ερμούπολης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β΄, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές, τους Εκπροσώπους Φορέων, Οργανισμών, Οργανώσεων, Σωματείων και τον ευγενικό, φιλακόλουθο και αρχοντικό λαό της Σύρου.

Την πομπή συνόδευσαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, το Λιμενικό Σώμα, η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με υπεύθυνη την αρχιμουσικό Alice Labarche, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η λιτανεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε και απηύθυνε ευχές σε πολίτες που συμμετείχαν με ευλάβεια στον εορτασμό, διήλθε δια των οδών Καραολή και Δημητρίου, Πλατείας Θεάτρου, έμπροσθεν ΟΤΕ, Ελευθερίου Βενιζέλου (πρ. Ερμού), και παραλιακής (Πέτρου Ράλλη) και κατέληξε στην αποβάθρα του λιμανιού της Πλατείας Κανάρη.

Παρουσία πλήθους κόσμου ο αγιασμός των υδάτων

Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους της Ιεράς Μητρόπολης στην αγκαλιά της Σύρου, της κορυφαίας του χορού των νήσου του Αρχιπελάγους. Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ τόνισε ότι, η λειτουργική παρουσία του, καθώς και η δια των χειρών του κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη Θάλασσα πλημμυρίζουν την καρδιά όλων με αισθήματα αγάπης και σεβασμού στο σεπτό πρόσωπό του. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η ευλογία του από το λιμάνι της Ερμούπολης ήρθε να αγιάσει τα νερά του και να είναι αεί συμπαρούσα στα μικρά και μεγάλα επί της ράχης των κυμάτων ταξιδεύοντα πλοία, πολεμικά που με αυτοθυσία φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρώας γης και τα εμπορικά που διακινούν ανθρώπους και μεταφέρουν αγαθά και να οδηγεί τους κυβερνήτες, τα πληρώματα και τους επιβαίνοντες πάντοτε σε πελάγη ευτυχίας και ειρήνης. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ευχόμενος στον ίδιο η Παναγία Τριάδα να χαριτώνει τη ζωή του, να κατευθύνει τα έργα του και να του χαρίζει πολλά έτη.

Ευχές για μία ευλογημένη, ειρηνική, πολύκαρπη και δημιουργική χρονιά απηύθυνε προς το λαό της Σύρου, ο οποίος στηρίζει πάντα το λειτουργικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Όπως τόνισε, οι ωραίες αναμνήσεις που κουβαλά στο μυαλό και την καρδιά του από προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί της Σύρου, τον έφεραν και πάλι κοντά στο λαό της, για να γιορτάσει μαζί με τον ίδιο αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα Θεοφάνεια.

«Το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει το Έθνος μας, την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τη Διεθνή Κοινότητα»

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε από τη Σύρο, την καρδιά των Κυκλάδων, την καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, της θάλασσας του απέραντου γαλάζιου και του ανέσπερου φωτός του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει πρώτα από όλα το Λαό μας και το Έθνος μας έτσι ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. «Εύχομαι να χτίσουμε το μέλλον αυτό υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε επίσης το Άγιο φως της χριστιανοσύνης να φωτίζει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, το μέλλον και την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. «Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ιδρύθηκε μόνο για τους λαούς της, αλλά για να εγγυηθεί για όλο τον πλανήτη βασικές αρχές και αξίες, όπως αυτές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Την προσοχή του εστίασε, τέλος και στη Διεθνή Κοινότητα με την ευχή αυτή, να πορευθεί υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων, αποδόθηκαν τιμές από το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης», δεκάδες πλωτά σκάφη ιδιωτών, σκάφη του λιμενικού, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ρυμουλκά του Νεωρίου καθώς και το ΕΓ/ΟΓ "Blue Star Paros". Σημειώνεται ότι, ο εορτασμός μεταδόθηκε ζωντανά από την Κρατική Τηλεόραση.

Αρκετοί κολυμβητές βούτηξαν και φέτος στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, ωστόσο η ελληνική μικροπονηριά φαίνεται πως βασίλεψε για μία ακόμη φορά, καθώς αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, ο σταυρός ανασύρθηκε από τα χέρια πολίτη ο οποίος δε βούτηξε από το προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης, αντιθέτως προχώρησε και μετέβησε πλησίον του σημείου κατάδυσής του.

«Με ομόνοια, ενότητα και συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε πολλά»

Μετά το πέρας της τελετής, παρατέθηκε γεύμα στο Ξενοδοχείο «Ερμής», στην έναρξη του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου απένειμε στον προκαθήμενο της αποστολικής και αυτοκέφαλους εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο έναν σταυρό αγιασμού διακοσμημένο με πήλινα φύλλα που αποτυπώνουν φύλλα βασιλικού που φιλοτέχνησε Συριανή καλλιτέχνιδα, ως ανάμνηση της χθεσινής παρουσίας τους στο νησί.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε στο ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης ημέρας, την οποία χαρακτήρισε ιστορική για την τοπική Εκκλησία και τη Σύρο.

«Ουσιαστικό, διότι τιμάμε διά της υψηλής παρουσίας σας μία ιστορική πόλη, την Ερμούπολη, η οποία γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες της Επαναστάσεως και αναπτύχθηκε σε οικονομικό και εμπορικό κέντρο της νέας Ελλάδος και το λιμάνι της ανεδείχθη στο πρώτο λιμάνι του Αιγαίου. Συμβολικό, γιατί η Ερμούπολη συμβολίζει και εκφράζει το δυναμισμό του ελληνικού πνεύματος, την ικανότητα του ελληνισμού να αναγεννάται από τις στάχτες του, τη θέληση των Ελλήνων να δημιουργούν νέες πόλεις ακόμα και μέσα σε συνθήκες καταστροφής, πολέμου, προσφυγιάς και σφαγής» ανέφερε, προσθέτοντας πως οι κατατρεγμένοι έποικοι της Ερμούπολης μας υπενθυμίζουν ότι με θέληση, αποφασιστικότητα, ενότητα, ομόνοια και συνεργασία, με σεβασμό στον άλλον, με αναγνώριση των ικανοτήτων τους και την αξιοποίησή τους μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Πρ. Παυλόπουλος: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός και το Ελληνικό Πνεύμα είναι Φως»

Στο λόγο του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η χθεσινή τους συνάντηση απέδειξε πως στην Ιστορία μας η Ελλάδα πορεύεται από κοινού με την Ορθοδοξία και το Φως της.

«Σήμερα εδώ, στη Σύρο, σ' αυτή τη διαχρονική πόλη με τη μεγάλη ιστορία, από τότε που ιδρύθηκε το νεώτερο Ελληνικό Κράτος, γιορτάζουμε την Εορτή των Θεοφανίων. Η Εορτή των Θεοφανίων για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί όπως γνωρίζετε αυτή η γιορτή, ναι μεν εμπνέει εμάς τους Ορθόδοξους και τους Χριστιανούς πρωτίστως, πλην όμως είναι μια γιορτή που απευθύνεται στον Άνθρωπο, στον κάθε Άνθρωπο. Γιατί στο επίκεντρο αυτής της γιορτής είναι το Φως: το Φως της Βάπτισης στον Ιορδάνη αλλά και το διαχρονικό Φως της Χριστιανοσύνης ώστε να οδηγεί τον Άνθρωπο στην αέναη πορεία του, για να γίνει εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

Θέλω όμως να τονίσω πολύ περισσότερο, πως για εμάς τους Έλληνες, το Φως εδώ που βρισκόμαστε κυρίως εδώ στη Σύρο, είναι και το Φως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος που παραμένει πάντοτε το Φως και του σύγχρονου Ελληνικού Πνεύματος αλλά και του σύγχρονου Πνεύματος της Ευρώπης, και της Δύσης. Γιατί ο Ελληνικός Πολιτισμός και το Ελληνικό Πνεύμα είναι Φως, κι αυτό το αποδεικνύει αυτή η θάλασσα, το Αιγαίο. Σε εσάς τους Κυκλαδίτες ιδίως, δεν έχω παρά να θυμίσω μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία, τη σημασία που ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας, αλλά και πνευματικούς ανθρώπους έδωσε στο Φως. Μάλιστα έφυγε από τη ζωή έχοντας μέσα του, την αγωνία ότι δεν μπόρεσε να συνθέσει αυτή την ελεγεία του Φωτός που ήθελε να συνθέσει, και μιλώ για τον Οδυσσέα Ελύτη. Το Φως ξέρετε για εμάς τους Έλληνες είναι πολλαπλώς πηγή έμπνευσης. Γιατί συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα του Ανθρώπου με κάθε μορφής σκότους. Κι επίσης συμβολίζει και τον αγώνα της Ειρήνης, γιατί το Φως είναι Ειρήνη και Ειρήνη σε τελική ανάλυση, είναι Φως. Κι εμείς οι Έλληνες και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας αγωνιζόμαστε: για την Ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Και σε τούτο εδώ το νησί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτός ο αγώνας της Δημιουργίας. Και ξέρω καλά ότι σ' αυτό το νησί ΄-αυτούς τους καιρούς ιδίως- πέρασαν δύσκολες στιγμές, μέσα από μια βαθειά οικονομική κρίση που περνάει σιγά-σιγά και ο δρόμος είναι πάντα όπως λέω ανηφορικός.

Και τελειώνοντας, θέλω να ξαναπώ αυτό που λέω πάντοτε τέτοιες ιστορικές ώρες για εμάς τους Έλληνες: Ότι είμαστε -όπως είπα πριν- Λαός της Ειρήνης, Λαός της Δημιουργίας, και το ίδιο μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους γείτονες μας. Και ιδίως, στους γείτονες οι οποίοι βλέπουν κι εκείνοι το Αιγαίο απέναντί τους. Εμεις το Αιγαίο το θέλουμε θάλασσα της Ειρήνης, θάλασσα της Δημιουργίας, όπως είπα θάλασσα του Φωτός. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σεβόμαστε όλοι θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να υπάρξει Ειρήνη και ειρηνική συνύπαρξη.

«Τα Θεοφάνεια αποτελούν γιορτή για τον Άνθρωπο και τη Δημιουργία του»

Όσο λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Γιατί ξέρουμε και να το υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να το επιβάλλουμε, πολλώ μάλλον όταν σήμερα έχουμε τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα λοιπόν, είναι μια γιορτή για τον Άνθρωπο και για την Δημιουργία του. Στέλνουμε σε όλους τους γείτονές μας, αυτό το μήνυμα και τους λέμε είμαστε εδώ, να ζήσουμε από κοινού και ειρηνικά, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξης, το Διεθνές Δίκαιο. Και σ’ αυτό εμείς οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, υπό συνθήκες, όπως συνηθίζω να λέω αρραγούς ενότητας, γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση το τι μας στοίχησε στο παρελθόν η διχόνοια και ο διχασμός».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο Β’, όσο και τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για τη δυνατότητα που του έδωσαν να βρίσκεται μαζί τους στη Σύρο, στην Ερμούπολη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπερασπίζονται την Ειρήνη και την Ασφάλεια των ανθρώπων σε αυτόν τον Τόπο. «Να έχετε δύναμη και να ξέρετε ότι όλοι αναγνωρίζουμε την τεράστια προσφορά σας, την αφοσίωσή σας στο καθήκον, την προσφορά σας στην πατρίδα, στο λαό μας και στο Έθνος μας».