Εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη την Άνδρο

  • Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, 2019 - 20:43

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν σε όλη την Άνδρο τα Θεοφάνεια. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στον καθαγιασμό των υδάτων σε όλο το νησί. Κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή,που έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση μας και μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Τα λιμάνια της Άνδρου είχαν την «τιμητική» τους, καθώς λαμβάνει χώρα η ρίψη του σταυρού στη θάλασσα. Τόσο στο Γαύριο, όσο και σε ΧώραΚόρθι και Μπατσί, παρά το τσουχτερό κρύο, παιδιά και νέοι της Άνδρου τήρησαν το έθιμο και βούτηξανστα παγωμένα νερά. Το πρωί της Κυριακής, 6 Ιανουαρίου 2019, ανήμερα των Φώτων, μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στους Ιερούς Ναούς 

της Άνδρου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων.

Στα ορεινά χωριά συνηθίζεται να αγιάζονται τα ύδατα των ποταμιώνπηγών και δεξαμενών. Φέτος, στον ποταμό που βρίσκεται μεταξύ Μεσαριάς και Λαμύρων, στο γεφύρι του Πιταρά, τελέστηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων υπό των εφημερίων των Ενοριών της Μεσαριάς, των Λαμύρων και του Υψηλού, καθώς και του Πανοσιολογιότατου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναχράντου, γέροντα Ευδόκιμου.

Στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νησί, έδωσαν το "παρών" δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των τοπικών αρχών, των πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος πιστών.

Ετικέτες: