Εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το όνομα του μαέστρου της ζωγραφικής και της αγιογραφίας, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Πνευματικό «καταφύγιο» για τους μαθητές της Σύρου

Τις πόρτες του στη μαθητιώσα νεολαία που αναζητά έναν χώρο ανάπαυλας και χαλάρωσης στα κενά μεταξύ των σχολικών υποχρεώσεών της, ανοίγει από σήμερα το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», που ανακαινίστηκε με την ευγενική χορηγία των Μεγαθύμων Ευεργετών Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης των ιερών Εικόνων, που τελέστηκαν στην «ενορία των Ψαριανών», προέξαρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, πολιτευτές του νομού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και τοπικών συλλόγων, συνόδευσαν αντιπροσωπεία μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Άλλο ένα δώρο αγάπης από το ζεύγος Μαρτίνου

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, η ανακαίνιση του μικρού αυτού χώρου ξεκίνησα δειλά δειλά από τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Τσιουχάρη, ο οποίος διέθεσε τις οικονομίες του για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, η εκ θεμελίων αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου δεν θα ήτο δυνατή χωρίς την πολύτιμη βοήθεια, τη στοργή και την αγάπη του μεγάλη ευεργέτη της Σύρου και της Ιεράς Μητροπόλεως, Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του. «Όταν μοιραστήκαμε μαζί του τη σκέψη μας για τη δημιουργία ενός χώρου πνευματικής ενασχόλησης όπου τα παιδιά και οι νέοι του νησιού μας θα περνούν την ώρα τους μέχρι να πάνε στα φροντιστήρια και τα μαθήματά τους, εκείνος αποδέχθηκε εγκάρδια το αίτημά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σύρου.

Ο κ. Μαρτίνος ανέθεσε στον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου να συνεργαστεί με το γραφείο του και τους τεχνικούς συνεργάτες του, ώστε να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον χορηγό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι όλα τα παιδιά της Ερμούπολης θα ευγνωμονούν τόσο τον ίδιο και την οικογένειά του, όσο και όλους εκείνους που συνέπραξαν για το συγκεκριμένο σκοπό.

Το Πνευματικό Κέντρου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φέρει το όνομα του μαέστρου της ζωγραφικής και της Αγιογραφίας, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το πολυτιμότερο έργο του οποίου φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό. Την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεόραση για προβολές, έχει ο π. Ιωάννης Παγώνης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «Η Παλάμη του Θεού» παρουσίασαν ένα μικρό ιστορικό του El Greco με τη μορφή ποιημάτων που έφερε τον τίτλο «Για Πάντα Ποτέ».

Από την πλευρά του, ο π. Φλαβιανός Αλμπέσκου ενημέρωσε ότι ο χώρος εκτός από την καθημερινή φιλοξενία μαθητών, ενδείκνυται και για ομιλίες και διαλέξεις που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν τοπικοί φορείς.