Απάντηση της Ι.Μ. Σύρου και Σίφνου στο Δήμαρχο Σίφνου

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 06:12

Απάντηση σε σειρά θεμάτων, που είχε θέσει με επιστολή του ο Δήμαρχος Σίφνου, σχετικά με το νησί και η οποία είχε δημοσιοποιηθεί, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Σίφνου.

Ένα εκ των θεμάτων που θίγεται αφορά στο παραδοσιακό έθιμο παραμονής της εικόνας της Παναγίας Χρυσοπηγής εντός της ενορίας, ενώ επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρεται και σε “αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους της Ι.Μ. Βρύσεως”.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου, που δημοσιοποιήθηκε στις 8/4/19:

ΠΡΟΣΑ

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου

κ.κ. Δωρόθεο Β΄.

Θέμα: Ενημέρωση επί θεμάτων που απασχολούν το νησί μας

Σεβασμιώτατε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί στο νησί μας έντονη φημολογία περί επικείμενων αλλαγών στο πατροπαράδοτο έθιμο της ετήσιας παραμονής της εικόνας της πολιούχου της Σίφνου Παναγίας Χρυσοπηγής στην ενορία του πανηγυρά και γενικότερα ως προς το τελετουργικό του εορτασμού.

Επίσης, οι αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους της Ιεράς Μονής Βρύσεως, οι οποίες δεν συνάδουν με το μέτρο, την απλότητα και τη λιτότητα που χαρακτηρίζουν τα εκκλησιαστικά μνημεία της Σίφνου, έχουν προκαλέσει πολλαπλά ερωτηματικά και αρνητικότατο σχολιασμό.

Ενόψει και του φετινού εορτασμού της Παναγίας της Χρυσοπηγής κι επιθυμώντας να γνωρίζουμε την επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας μας επί των παραπάνω θεμάτων, θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

Ο Δήμαρχος Σίφνου

Ανδρέας Ν. Μπαμπούνης

Σε απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Σίφνου απάντησε με έγγραφό της, το οποίο επίσης δημοσιοποιήθηκε, με την υπογραφή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου Σίφνου, κ. Δωρόθεου Β'.

Αναλυτικά η επιστολή της Μητρόπολης:

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Σε απάντηση του υπ'αρίθμ. 1014/01.04.2019 εγγράφου σας, διά του οποίου διαπυνθάνσθε παρ' ημών “ενημέρωση επί θεμάτων που απασχολούν το νησί σας” και ιδιαίτερα για την “έντονη φημολογία περί επικείμενων αλλαγών στο πατροπαράδοτο έθιμο της εορτής της Παναγίας Χρυσοπηγής”, το οποίο μετ' εκπλήξεως ανεγνώσαμε δημοσιευμένο στην τοπική Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”, με κάθε τιμή προς το πρόσωπό σας και τη εγνωσμένη προς εσάς αγάπη μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε και δηλώσουμε τα κατωτέρω:

  1. Ο επίσκοπος δεν απαντά σε φήμες, ούτε στις συζητήσεις που γίνονται στις διόδους και τριόδους, αλλά σε πραγματικά γεγονότα.

  2. Θα περιμέναμε, ασφαλώς, αντί να μας ζητείται να απαντήσουμε σε φήμες και καθώς λήγει η θητεία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει αναλάβει διά της υπ. Αριθμ. 5634 “Δωρεάς εν ζωή ακινήτων σε. 6 ως αντίδωρο για τη μεγάλη προσφορά της Ιεράς Μονής Βρύσης, του οικοπέδου στο οποίο ανοικοδομήθηκε το υπερσύγχρονο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου, τη συμβατική υποχρέωση να συντηρήσει τις τοιχογραφίες των ιερών Ναών της περιοχής Απολλωνίας Σίφνου, Αγίου Σώζοντος, Αγίου Αθανασίου, Ταξιαρχών, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Μεταμορφώσεως, Χριστού (Αγ. Μανδηλίου), Παναγίας Ουρανοφόρας, Αγίου Αντωνίου, Αγίας Παρασκευής, Ταξιαρχών “Πέρα Γειτονιάς”, Αγίου Αρτεμίου, Παναγίας Μπάρου και Αγίου Νικολάου, θα περιμέναμε, επαναλαμβάνουμε, μία δικαιολογία για το γεγονός ότι ουδεμία από τις παραπάνω υποχρεώσεις του εξεπλήρωσε, οι οποίες αποτελούν, μάλιστα και διαλυτικό όρο για την ανάκληση της δωρεάς της Ιεράς Μονής και τις οποίες προς επίρρωση της αλήθειας εζήτησε να συμπεριληφθούν στο Συμβόλαιο ο τότε Διευθυντής Οικονομικών της Εκκλησίας κ. Αντώνιος Ζαμπέλης.

Επί τούτοις και προσεπιδηλούντες ότι η παρούσα κοινοποιείται και στην Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”, προς δημοσίευση, ώστε να μη θεωρηθεί ότι εκκωφεύσαμε στην επιστολή σας και ευχόμενοι υγεία και κάθε παρά Κυρίου ευλογία επί τη ζωή και τα έργα σας.

Ο Μητροπολίτης Σύρου & Σίφνου

Δωρόθεος Β'