Λιτάνευση του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου

"Οι κεκοιμημένοι προσεύχονται για εμάς από τη φωτεινή αιωνιότητα"

  • Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2019 - 15:00

Οι ψυχές των κεκοιμημένων, των συγγενών, των φίλων, των συζύγων, των παιδιών μας, των δασκάλων μας και όλων εκείνων εύχονται και προσεύχονται για εμάς από τη φωτεινή αιωνιότητα, περιέβαλαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη σημερινή λιτάνευση του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

«Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ονόμασαν τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα χαρμολύπης» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, εξηγώντας ότι αυτή την ημέρα ο άνθρωπος χαίρει γνωρίζοντας ότι ο Χριστός θα αναστηθεί, αλλά λυπάται γιατί ο ίδιος τον έστειλε στον Σταυρό και ο ίδιος τον ενταφιάζει σήμερα στην αγκαλιά της γης. Λυπάται για τον εαυτό του και τις αταξίες του και χαίρεται γιατί με τη μετάνοια μπορεί να σηκωθεί όρθιος και να συνεχίσει να πορεύεται. Λυπάται που έφερε στο Κοιμητήριο τα οικεία του πρόσωπα, αλλά χαίρεται γιατί αυτά θα αναστηθούν με την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας.

Τον Επιτάφιο συνόδευσαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσκοποι αλλά και πιστοί, οι οποίοι παρακολούθησαν τη λιτανεία με δάκρυα θλίψης αλλά και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων τους.

Τη λιτάνευση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παιανίζοντας πένθιμα εμβατήρια, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche.

«Σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, οι κεκοιμημένοι μας συνωστίζονται κάτω από τις σκιές των κυπαρισσιών και μας περιμένουν να λιτανεύσουμε τον νεκρό Χριστό ανάμεσά τους για να τους δώσει τη βεβαιότητα και την ελπίδα της Αναστάσεως» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι δε βρίσκονται στους τάφους και τα οστά, αλλά συνεχίζουν να ζουν, να υπάρχουν, να αισθάνονται και να προσδοκούν από μας λίγο λιβάνι, την προσευχή μας, την ελεημοσύνη μας προς τους συνανθρώπους μας, το πρόσφορο στην εκκλησία και το όνομά τους να μνημονεύεται στη Θεία Λειτουργία.

«Ζητήστε την ευχή εκείνου του προσώπου που αγαπούσατε και θα δείτε ότι θα αισθανθείτε δίπλα του την παρουσία του σαν μια μυστική ανοιξιάτικη αύρα και φωνή να σας παρακολουθεί και να σας συνοδεύει στο δρόμο της ζωής» κατέληξε ο Μητροπολίτης Σύρου, ευχόμενους σε όλους υγεία και μακρότητα ημερών.