Η Άγια Εικόνα της Παναγίας “Μαγιάτισσας” «επισκέφθηκε» τα σπίτια των Φολεγανδρίων ενώ πραγματοποιήθηκε λιτανεία της προστάτιδας του νησιού γύρω από το νησί εντός του Aqua Jewel

Η Παναγία “επιβάτης” στο Aqua Jewel

  • Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2019 - 06:12

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας, της επιλεγόμενης «Μαγιάτισσας», μεταφέρθηκε λιτανευτικώς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, από τον Ι.Ν. του Αγίου Αρτεμίου στο Καραβοστάσι, προς τη Χώρα, Φολεγάνδρου, στον ομώνυμο Ι.Ν., όπου τελέστηκε Αρχιετατικός Εσπερινός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Φολεγάνδρου, κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο τοπικό έθιμο της «υποδοχής» της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της «Μαγιάτισσας», επί τριήμερο μετά το Πάσχα, από όλα τα σπίτια της Φολεγάνδρου, οι ένοικοι των οποίων την υποδέχονται με τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για τα όσα θαυμαστά η Παναγία εποίησε στους κατοίκους της νήσου, σε επικίνδυνες εποχές του παρελθόντος, τους συνεχάρη για την εμμονή τους στις παραδόσεις του νησιού τους και ευχήθηκε η Παναγία να τους δίνει δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του παρόντος.

Αμεσως μετά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ στη Φολέγανδρο, στην προβλήτα του μικρού λιμανιού του νησιού η Εικόνα της Παναγίας της επιλεγομένης «Μαγιάτισσας», «επιβιβάσθηκε» στο πλοίο «Aqua Jewel», περιήλθε όλους τους χώρους του και κατέληξε στη γέφυρα του πλοίου, όπου την κατησπάσθη συγκινημένος ο Ερμουπολίτης Πλοίαρχος κ. Πέτρος Ψωμάς και όλο το πλήρωμα.

Ακολούθως, το πλοίο έκανε τον περίπλου της Φολεγάνδρου, ενώ τα συνοδεύοντα αυτό πλοιάρια με πυροτεχνήματα και κροτίδες εξέφραζαν την τιμή, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό των Φολεγανδρίων προς τη Θεοτόκο, η οποία πριν τρεις αιώνες διέσωσε το νησί από επιδρομή πειρατών, που λυμαίνονταν τότε τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου.

Μετά την επιστροφή της στο λιμάνι της Φολεγάνδρου,η Εικόνα της Παναγίας της «Μαγιάτισσας» θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, στο Καραβοστάσι, όπου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, και εν συνέχεια η Ιερά Εικόνα συνέχισε τις «επισκέψεις» στα σπίτια των Φολεγανδρίων, κατά το τοπικό έθιμο.

Την επομένη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χώρας.

Το κείμενο και οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από την ιστοσελίδα της Ι.Μ. Σύρου.