Τα χρώματα των τοπικών εθίμων και των θρησκευτικών παραδόσεων έλουσαν τον Ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής

Η Σίφνος γιόρτασε την πολιούχο της

  • Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Με μεγαλοπρέπεια και παρουσία πλήθους πιστών, η Σίφνος τίμησε και φέτος τη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και την πολιούχο του, Παναγία Χρυσοπηγή.

Μετά την άφιξή του στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου, απ’ όπου παρέλαβε κατά το έθος την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, το πλοίο Speed Runner περιέπλευσε τη Σίφνο και προσορμίσθηκε έναντι του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής, επί του οποίου ανέμεναν την αγία Εικόνα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, επικεφαλής εκατοντάδων προσκυνητών από τη Σίφνο και τα πέριξ νησιά.

Μετά την αποβίβασή της, δια χειρών του Πανηγυρά, η ιερά Εικόνα μετεφέρθη στον Ιερό Ναό υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, διά χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου, ο οποίος προεξήρχε του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος ακολούθησε.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, αφού αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Κυρίου προς τους μαθητές Του και δι’ αυτών προς την Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίγειας παρουσίας Του, περιέγραψε με λυρισμό το τελετουργικό της εορτής της Χρυσοπηγής, ενώ απηύθυνε εγκάρδιες ευχές προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο, καθώς ο φετινός εορτασμός στη Σίφνο συνέπεσε με τη μνήμη του Αγίου Δωροθέου.

«Δωρόθεος σημαίνει δώρο του Θεού και κάθε Επίσκοπος με τη χάρη της αρχιεροσύνης πρέπει να την αξιοποιήσει έτσι ώστε να καταστεί δώρο Θεού στην Εκκλησία και στους ανθρώπους. Θέλω λοιπόν να σας ευχηθώ αυτή τη χάρη που σας προσφέρε ο Θεός να την προσφέρετε για πολλά χρόνια στους κατοίκους των νησιών και να είστε με τη ζωή σας η επιβεβαίωση της παρουσίας Του».

Σημειώνεται ότι, στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Συρμαλένιος, ο Ενδοξότατος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης, οι Δήμαρχοι Σίφνου, Σερίφου και Μήλου, ο Έπαρχος Σίφνου-Μήλου, η νεοεκλεγείσα Έπαρχος κα Χωριανοπούλου, η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζης, ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Λιμενάρχης Μήλου, ο Λιμενάρχης Σίφνου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντ. Ζαμπέλης και πλήθος πιστών.

 Μετά το πέρας του Εσπερινού, παρετέθη σε όλους Μοναστηριακή δοχή.

 Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τους Ιεράρχες και τον πιστό λαό για την παρουσία τους και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης Αρχιμ. Ιωαννίκιο, και τον συνεργό του Αρχιμ. Αγαθάγγελο για την κοπιώδη προετοιμασία και άψογη διεξαγωγή της Πανηγύρεως.[

Διπλός εορτασμός στο Κυκλαδίτικο νησί

Με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σίφνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσογαίας κ. Νικολάου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου , Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου και Σύρου κ. Δωρόθεου Β’, η Σίφνος γιόρτασε την Ανάληψη του Κυρίου και την τοπική Θεομητορική εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής, με την παρουσία, εκτός των και εχθές παραστάντων, της Ειρηνοδίκη Μήλου, Εκπαιδευτικών και Μαθητών όλων των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους και νεανίδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου με παραδοσιακές στολές.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου, στην συνεχή και αέναη παρουσία Του στην ζωή των ανθρώπων και προέβη στην διαπίστωση ότι ο άνθρωπος χωρίς Χριστό δεν έχει ουδεμία αξία.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο απερχόμενος δήμαρχος Σίφνου κ. Ανδρέας Μπαμπούνης ευχήθηκε με θερμά λόγια προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και του προσέφερε Αρχιερατικό Εγκόλπιο με την Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τον ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία τους και τον συνεχάρη για τα όσα κατά τη θητεία του προσέφερε στη Σίφνο.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος ανέπεμψε και δέηση υπέρ των μαθητών.

 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος στα Προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού.