Μεγαλοπρεπής εορτασμός του πολιούχου της Νάξου, Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, με πλήθος πιστών και εκπροσώπων θεσμών να ακολουθούν τη λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων του

«Η πνευματική ομορφιά, που αντανακλά στον Αξιώτη Άγιο»

  • Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 06:11
Naxostimes

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νάξο ο πολιούχος του νησιού, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, παρουσία πλήθους πιστών, αλλά και εκπροσώπων της κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και των τοπικών φορέων.

Ο διήμερος εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο, 13 Ιουλίου, με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου μόνασε η μητέρα του Αγίου Νικοδήμου, μετά την αναχώρησή του για το Άγιον Όρος, ως μοναχή Αγαθή. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Οσίου Αρσενίου, το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει από την Πάρο η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου (όπου και φυλάσσεται) Γερόντισσα Αρσενία. 

Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Άρτης κ. Καλλίνικος.

Ακολούθησε η Ιερά Αγρυπνία (Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου, οι εορτασμοί ξεκίνησαν με τον Όρθρο και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε το Θείο λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης, κ. Καλλίνικου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου και Παροναξίας, κ. Καλλίνικου.

Τελέστηκε επίσης και η ακολουθία Μεθέορτου Αρχιερατικού Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, χοροστατούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λιβαδείας, κ. Γεωργίου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και συλλιτανευόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδίας, Άρτης και Παροναξίας, στην παραλιακή οδό, προς το Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλλει η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Ο Άγιος γεννήθηκε έχοντας μέσα του την ομορφιά»

Στη μαρμάρινη εξέδρα τελέστηκε Δέηση και πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης, κ. Καλλίνικο, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε, ότι «η Νάξος ομορφαίνει από τα λευκά της εκκλησάκια. Ομορφαίνει από την πίστη στο Χριστό. Ομορφαίνει από αυτή την παράδοση την εκκλησιαστική, την οποία πάντοτε φύλαγε και συνεχίζει να φυλάσσει μέχρι σήμερα». 

«Σήμερα, ήρθαμε όλοι εδώ ευλαβείς προσκυνητές, να τιμήσουμε αυτό το κάλλος, αυτή την πνευματική ομορφιά, που αντανακλά στον Αξιώτη Άγιο, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη. Αυτόν, ο οποίος περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, φρόντισε να αφήσει σε όλους εμάς αυτή τη φιλοκαλία, αφενός ως βιβλίο, αλλά και τη φιλοκαλία, ως πόθο για το κάλλος το πραγματικό, τον πόθο για αυτό, το οποίο βρίσκεται ψηλότερα από εμάς και στο οποίο κατατείνουμε», συνέχισε ο Σεβ. κ. Καλλίνικος, καταλήγοντας, ότι «ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, γεννημένος κάτω από αυτόν τον ήλιο, γεννημένος για να αντικρίζει αυτό το γαλάζιο, το οποίο κυκλώνει τη Νάξο. Αυτός ο Άγιος που γεννήθηκε έχοντας μέσα στην ψυχή του αυτή την ομορφιά, δεν μπορούσε εύκολα να ανεχθεί την ασχήμια των καιρών εκείνων, στη σκλαβωμένη Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγιος Νικόδημος διατηρούσε αλληλογραφία με πολλούς λογίους της εποχής του και ιδιαιτέρως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εθνομάρτυρα Γρηγόριο Ε' και τον όσιο Αθανάσιο τον Πάριο. Ως μοναχός συνέταξε μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων και βιβλίων στα οποία γίνεται εμφανής η ορθόδοξος θεολογία. Στόχος του ήταν μια δυναμική απόκρουση των αιρέσεων και των κακοδοξιών των ημερών του.

Παράλληλα, τον πολιούχο Άγιο της Νάξου τίμησε και η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η οποία όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, εόρτασε την μνήμην του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του εκ Νάξου, προστάτου της Εταιρείας, στον φερώνυμο ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Νικοδήμου στα Άνω Πατήσια.