Με λιγοστό κόσμο, λόγω κακοκαιρίας, ο εορτασμός των Θεοφανείων στα νησιά των Κυκλάδων

Οι «γενναίοι» των Κυκλάδων τίμησαν τα Θεοφάνεια

Πάρος

Ενώ ο “Ηφαιστίων” σφυροκοπούσε με μεγάλη ένταση τα νησιά των Κυκλάδων, οι πιστοί αψήφισαν το κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους και τη βροχή και παραβρέθηκαν στις τελετές των Θεοφανείων, για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων, ενώ λίγοι αλλά... θαρραλέοι βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό.

Ένας ή δύο τολμηροί νέοι – ή σε μερικές περιπτώσεις και κανείς – σε κάθε λιμάνι των νησιών, έπεσαν προκειμένου να ανασύρουν το σταυρό, κατά την τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων, όπως είθισται. Αιτία για την μικρή προσέλευση πιστών, αλλά και την περιορισμένη... προθυμία για χειμερινές βουτιές, η σφοδρότατη κακοκαιρία.

«Το Αιγαίο να είναι πάντα μια θάλασσα ειρήνης»

Στην Ιερά Νήσο Τήνο, κατά την παραμονή των Θεοφανείων στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο ο Μέγας αγιασμός των υδάτων κατά το Τηνιακό τυπικό. Μαζί με το Σεβασμιότατο συλλειτούργησαν επίσης, ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος, o εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Μάρκος Βιδάλης και ο διάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Ανήμερα των Θεοφανείων, τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου, ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία της μεγάλης δεσποτικής εορτής, καθώς και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού η οποία τελέστηκε εντός του Ιερού Ναού, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, Δωρόθεου Β', παρουσία της Επάρχου Τήνου, του Δημάρχου Τήνου, του αντιπροέδρου της Δ.Ε. Του ΠΙΙΕΤ, εκπροσώπων των Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, όπως και αρκετού κόσμου, παρά την κακοκαιρία.

Ανάμεσα στους λιγοστούς “γενναίους” που έπεσαν στο λιμάνι της Τήνου, το σταυρό ανέσυρε ο υπάλληλος του Λιμεναρχείου Τήνου, λιμενοφύλακας κ. Αλέξανδρος Δημαράς, ενώ τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ-609 και ΠΛΣ-219, που βρίσκονταν προσορμισμένα στο λιμάνι, απέδωσαν τις δέουσες τιμές.

Στο μήνυμά του, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ο Κύριος μας χαρίζει μια καινούργια κτήση, που οφείλουμε να την διατηρήσουμε, να την σεβαστούμε, καθώς είμαστε φύλακές της, γιατί ζούμε μέσα και μαζί με αυτήν και από αυτήν, και ζώντας ιδιαίτερα σ' αυτόν τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου πελάγους να ευχηθούμε και να προσευχηθούμε όλα να είναι ένα πέλαγος ειρήνης γύρω μας.

Πολλοί πόλεμοι και φωτιές δημιουργούν πληγές στις ψυχές των ανθρώπων, ανθρώπινες ζωές χάνονται, άνθρωποι μένουν άστεγοι και μικρά παιδιά απορφανίζονται. Να προσευχηθούμε αυτή την ώρα, να επικρατήσει ειρήνη στις γειτονικές μας Χώρες, που δεν είναι και πολύ μακριά μας, στην εγγύς Ανατολή και το Αιγαίο να είναι πάντα μια θάλασσα Ειρήνης, Ελπίδος και Φωτός».

Υπό θύελλα τα Θεοφάνεια στην Πάρο

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παρονναξίας, στο νησί της Πάρου, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παρονναξίας, κ. Καλλίνικος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως, σύμφωνα με την τάξη της Αγίας Εκκλησίας, τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων, κ. Κατερίνας Μονογυιού, του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και των λοιπών Τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση φέτος λόγω των δυνατών θυελλωδών ανέμων, αντί του κεντρικού Λιμένος Πάρου, την θέση «Βίντσι» Παροικίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα.

Τηρώντας την παράδοση, δύο νέοι αψηφώντας το δριμύ ψύχος, έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας, για να «πιάσουν» τον Σταυρό. Και στους δύο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε μικρές ευλογίες, ενώ στον Στυλιανό Πατρίκη που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό, μια Εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, πιστό αντίγραφο της εφεστίου Ιεράς Εικόνος. Σε όλους τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πλούσια την Χάρη του Επιφανέντος Χριστού και το Θείο Φως να φωτίζει και να καταυγάζει την ζωή και τα έργα τους.

Μικρή συμμετοχή στον εορτασμό σε Θήρα, Νάξο και Σίφνο

Στη Σαντορίνη, η Τελετή Καθαγιάσεως των Υδάτων πραγματοποιήθηκε στους όρμους του νησιού. Ο Δήμαρχος Θήρας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου, βρέθηκε στην τελετή καθαγιασμού που τελέστηκε στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, όπου μόνο ένας νεαρός βούτηξε για το σταυρό, ενώ η Αντιδήμαρχος, κ. Θήρας κ. Σοφία Κίτσου συμμετείχε στις τελετές καθαγιασμού των υδάτων στο Αμμούδι και τον έξω Γιαλό Φηρών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεταφορά των πιστών στο λιμάνι του όρμου Φηρών πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά δωρεάν από το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού.

Στο νησί της Σίφνου, η Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι του Δήμου, των τοπικών φορέων και συλλόγων, συγκεντρώθηκαν σε “απάγκιο” σημείο του λιμένα των Καμαρών, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων. Ωστόσο, κανείς από τους νέους του νησιού δεν έπεσε στα ρηχά νερά, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας, να κάνει το μεγάλο βήμα εντός των παγωμένων νερών, για να ανασύρει το σταυρό.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Νάξου, τελέστηκε το μυστήριο του Μέγα Αγιασμού νωρίς το πρωί, παρουσία του Επάρχου Νάξου, κ. Γιάννη Μαργαρίτη, του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανού, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, μελών της δημοτικής αρχής και του Δ.Σ., εκπροσώπων των δημοτικών και τοπικών φορέων, συλλόγων και πλήθους πιστών, οι οποίοι, ωστόσο δεν ακολούθησαν την πολύ μικρή πομπή, που έφτασε τελικώς στο λιμάνι της Νάξου, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, με ανέμους που άγγιζαν και τα 11 Μποφόρ.

Για το λόγο αυτό, η ρίψη του σταυρού δεν πραγματοποιήθηκε από το καθιερωμένο σημείο όπου στήνεται κάθε χρόνο η ειδική εξέδρα, αλλά από τον παραλιακό δρόμο της Χώρας, ενώ παράλληλα την τελετή δεν συνόδευσαν παραπλέοντα σκάφη, επίσης για λόγους ασφαλείας.

 

Ετικέτες: