O Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Στους πειρασμούς μπορώ να αντισταθώ”

  • Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2020 - 09:58

Διανύοντας τη διαδρομή για το Άγιο Πάσχα, η Καθολική Εκκλησία Σύρου αναλύει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, “τους Πειρασμούς του Ιησού στην έρημο”, καλώντας τους Χριστιανούς να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, κατά την οποία Ο Ιησούς αντιμετωπίζει τρεις βασικούς πειρασμούς που του παρουσιάζει ο διάβολος.

Τη σχετική περικοπή αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός στη σημερινή διαδικτυακή εκπομπή “Ο Λόγος του Κυρίου”.

“Μπήκαμε στην Τεσσαρακοστή και η η Εκκλησία προσφέρει στη μελέτη μας το αρχικό επεισόδιο της δημόσιας ζωής του Χριστού που είναι γνωστό ως “Οι πειρασμοί στην έρημο”.

Οι πειρασμοί του Ιησού είναι και οι πειρασμοί που βιώνει κάθε Χριστιανός, κάθε άνθρωπος στη σχέση του με τον Θεό και τους συνανθρώπους του.

Δηλαδή από ένστικτο αυτοσυντήρησης ο άνθρωπος θέλει να είναι σίγουρος για την ύπαρξή του, για ότι υπάρχει γύρω του και θέλει να το υποτάξει στη δύναμή του. Ακόμα κι αυτό που ονομάζει Θεό, κατά κάποιο τρόπο το θέλει κι αυτό στην υπηρεσία του.

Ας ακούσουμε πώς ο ευαγγελιστής Ματθαίος μας μεταφέρει το επεισόδιο των πειρασμών του Ιησού στην έρημο.

Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς οδηγήθηκε από το πνεύμα στην έρημο για να πειραχθεί από τον διάβολο. Και αφού νήστεψε για σαράντα ημέρες και για σαράντα νύχτες, ύστερα πείνασε. Και πλησιάζοντας, ο πειρασμός του είπε: Αν είσαι ο γιος του Θεού, πες να γίνουν ψωμιά αυτές οι πέτρες. Αλλά εκείνος απαντώντας είπε: Λέει η Γραφή, δεν θα ζήσει ο άνθρωπος μόνο με ψωμί. (...)”.