Μεταφορά του σε όλες τις Ενορίες του νησιού από τις οποίες οι πιστοί μπορούν να το παραλάβουν μετά την επαναλειτουργία των ναών

Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ερμούπολη

Στη Σύρο κατέφτασε το βράδυ της Κυριακής το Άγιο Φως, μεταφερόμενο από τις Δυτικές Κυκλάδες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και με προσωπική μέριμνα και φροντίδα του πλοιάρχου του, Στέλιου Περιστεράκη.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καμαρών Σίφνου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Γιανναράκης, ο οποίος για εκπαιδευτικούς λόγους παρέμεινε στην Αθήνα αποκλεισμένος, λόγω των μέτρων περιστολής της πανδημίας, πριν την αναχώρησή του για το νησί όπου υπηρετεί, μετέβη στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, απ’ όπου παρέλαβε το Άγιο Φως.

Ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου μετέφερε το Άγιο Φως στις Δυτικές Κυκλάδες, ενώ το απέστειλε και στην Ερμούπολη, όπου κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, το παρέλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόλαος Γαβαλλάς, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναστάσεως στο Βροντάδο.

Οι Εφημέριοι της Σύρου πήραν χθες το Άγιο Φως και το μετέφεραν στις Ενορίες τους, απ’ όπου θα μπορούν να το παραλαμβάνουν και οι πιστοί. Η άφιξή του συνέπεσε με την επαναλειτουργία των ναών για τους Χριστιανούς και την πληθωρική παρουσία τους στη Θεία Λειτουργία της περασμένης Κυριακής.

Συγκινητική η επιστροφή στον Οίκο του Πατρός

Η άρση των ληφθέντων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία στους πιστούς να επιστρέψουν στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, να ψάλουν μαζί το «Χριστός Ανέστη» και να προσκυνήσουν την εικόνα της Ανάστασης, 29 ημέρες μετά την εορτή του Πάσχα, τηρώντας πάντα τα ισχύοντα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β´, με εμφανή τη συγκίνηση και την πνευματική αγαλλίασή του, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, εκφράζοντας τη χαρά της Εκκλησίας και την προσωπική του για την επιστροφή των πιστών στους Ιερούς Ναούς. Όπως τόνισε, η ημέρα αυτή ήταν πράγματι αναστάσιμη για τις Εκκλησίες και τον ιερό κλήρο που είδε ξανά τα οικεία πρόσωπα των πιστών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, κατά την οποία ο Κύριος, με την Ανάσταση Του, συνέδεσε τα παρελθόντα με τα παρόντα και έδωσε προοπτική και ελπίδα στα μέλλοντα. Τέλος, αφού ευχήθηκε να υποχωρήσει γρήγορα η πανδημία, η οποία απέδειξε την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου, που με την τεχνολογία του έχτισε ένα νέο Πύργο της Βαβέλ, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και, μαζί με το αντίδωρο, τους διένειμε, ως ευλογία, αναμνηστική εικόνα της Αναστάσεως με πασχαλινές ευχές.

Καθίσταται γνωστό ότι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα μεταφέρει ιδιοχείρως το Άγιο Φως στα νησιά Τήνο, Μύκονο και Άνδρο, κατά τις προσεχείς ποιμαντικές και λειτουργικές επισκέψεις του σ’ αυτά.