«Σταυρός και αγάπη είναι συνώνυμα»

  • Σάββατο, 29 Αυγούστου, 2020 - 10:46

Στο σημερινό απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς αποκαλύπτει στους μαθητές Του, τα γεγονότα που πρόκειται να ακολουθήσουν, σχετικά με τη σταύρωσή Του. Σύμφωνα με τον π. Γιάννη Μαραγκό, οι μαθητές, στο άκουσμα των λόγων του Ιησού ενίστανται. Μάλιστα, ο Πέτρος "επιπλήττει" τον Ιησού, λέγοντάς του «έλεος για Σένα, Κύριε. Να μη σου συμβεί αυτό».

Με αφορμή την σκέψη αυτή του Πέτρου, ο Ιησούς λέει προς τους μαθητές:

«Αν κάποιος θέλει να Με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Όποιος πράγματι θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει. Και όποιος χάσει τη ζωή του για Μένα θα τη βρει».

Εξηγώντας το πνεύμα των λόγων του Ιησού, ο π. Γιάννης τονίζει, πως «"παίρνω το σταυρό μου", σημαίνει ότι ασπάζομαι τη λογική του σταυρού με την οποία έζησε ο Ιησούς. Ζω κι εγώ όπως ο Ιησούς για χάρη όλων. Ο σταυρός του μαθητή δεν είναι η κόπωση, η ασθένεια, ο καθημερινός πόνος, αλλά πρπει να τον καταλάβουμε σε συνάρτηση με την αγάπη. Σταυρός και αγάπη είναι συνώνυμα. "Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας πάρει όλη την αγάπη για την οποία είναι ικανός για τον πλησίον του και ας με ακολουθήσει". Αυτό ήθελε να πει ο Ιησούς. Αλλάζοντας την αντίληψή μας για το Θεό, αλλάζει και η αντίληψη που έχουμε για τους συνανθρώπους μας, για τον κόσμο μας, για τη φύση μας».