Επιστροφή των πιστών στην Εκκλησία για το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου

Ελπίδα και φως για διέξοδο από τα σκοτάδια των καιρών

Με τάξη και τήρηση όλων των κανόνων υγειονομικής προστασίας τιμήθηκε και στους ναούς της Σύρου η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή των πιστών στην Εκκλησία, υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών, λόγω πανδημίας.

Σημειώνεται πως, με Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτράπηκε στους ιερούς ναούς η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια παρουσία πιστών που δεν θα υπερβαίνουν τα 25 άτομα και θα τηρούν την προβλεπόμενη αναλογία: ένας πιστός ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6. Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού υδάτων σε υπαίθριους χώρους, παρά μόνο εντός των ιερών ναών.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προς αποφυγή προβλημάτων.

Συγκινητικά εορταστική ατμόσφαιρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη, συμπαρατατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και τους Διακόνους του, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών, λόγω των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων, και τη νοερή συμπροσευχή πλειόνων πιστών, που παρακολούθησαν την απευθείας, από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό αναμεταδιδόμενη Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους πιστούς, που ύστερα από μακρά περίοδο αναγκαστικής απουσίας, επανήλθαν στους Ναούς, ευχήθηκε στους παρισταμένους και στους «δι’ εύλογον αιτίαν» μη δυνηθέντας να παραστούν πιστούς, καθώς και στον άγοντα τα ονοματήριά του Πρωθιερέα του Ναού, Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγο.

Ιδιαιτέρως δε τόνισε τη σημασία του μηνύματος της χαράς και της αισιοδοξίας που φέρει η Γέννηση του Κυρίου, που μας επιτρέπει ακόμη και μέσα από σκοτεινές ημέρες και ζοφερές καταστάσεις να διακρίνουμε την ελπίδα και το φως της επόμενης μέρας. Φως το οποίο, όπως είχε επισημάνει και στο μήνυμά του για τις ημέρες των εορτών, μπορούμε να αναζητούμε μέσα από την προσευχή μας ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες της συνεχιζόμενης πανδημίας. 

Τέλος κάλεσε όλους τους πιστούς να συμψάλουν τα Κάλαντα, δεδομένου ότι την παραμονή των Χριστουγέννων δεν κατέστη δυνατόν να ακουστούν. Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν μέσα σε μια συγκινητικά εορταστική ατμόσφαιρα.

Χριστούγεννα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρα μας, έστειλε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π.Πέτρος Στεφάνου κατά την Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο μαζί με τον εφημέριο π. Ιωσήφ Πρίντεζη, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Συμμετείχε το προβλεπόμενο πλήθος πιστών, με την ενεργό συμμετοχή λαϊκών, οι οποίοι διάβασαν τα αναγνώσματα και τις δεήσεις των πιστών.

“Οι συνθήκες της φετινής χρονιάς είναι ιδιαίτερες και η συμμετοχή μας στη θεία Λειτουργία πρέπει να προσαρμοστεί σ’ αυτές τις συνθήκες“, είπε απευθυνόμενος στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας της Σύρου».

Όπως τόνισε, η εκκλησία, οι ιερείς και όλοι οι πιστοί, καλεσμένοι από το φωνή των αγγέλων, φωτισμένοι από το φως του άστρου της Βηθλεέμ, αναγνωρίζουν και μελετούν αυτή τη γεμάτη ευσπλαχνία πράξη του Θεού: προσφέρει σε εμάς και σε όλο τον κόσμο αυτό το βρέφος, αυτό το μικρό σημείο αγάπης, αρχή της επερχόμενης Βασιλείας του. Αυτό το βρέφος θα αποκληθεί θαυμαστός, ισχυρός Θεός, άρχοντας ειρήνης, από τη γέννησή του και σε όλη τη ζωή του μέχρι το θάνατό του στο σταυρό είναι ο αληθινός κόκκος σιταριού που έπεσε στη γη για να καρποφορήσει.

«Τα Χριστούγεννα είναι μία ταπεινή αρχή ενός μικρού σημείου, ένα διακριτικό δώρο αγάπης. Είναι ένα κάλεσμα στην ανθρωπότητα να ανταποκριθεί και να συμμετέχει στη Βασιλεία του Θεού που εγκαινιάστηκε από τον πρώτο ερχομό του Χριστού στον κόσμο. Τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα»; Υποδέχομαι τον Ιησού στην καρδιά μου και τη ζωή μου κι αυτό με ωθεί να κάνω πράξεις αγάπης», τόνισε ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος, καλώντας τους πιστούς να μην ξεχάσουν μοναχικούς ή άρρωστους συγγενείς, φίλους και γείτονες, αλλά να τους εκφράσουν εμπράκτως ότι τους σκέφτονται και τους αγαπούν.