Χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Σεβ. π. Ιωσήφ Πρίντεζη

Χαρμόσυνη ημέρα για την τοπική Εκκλησία

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου υποδέχθηκε με χαρά τον νέο της ποιμένα, που θα υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των εκκλησιαστικών κοινοτήτων και θα οδηγεί το ποίμνιό του σε αστείρευτες πηγές της χάρης του Θεού.

Η Επισκοπική Χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου, Σεβασμιώτατου π. Ιωσήφ Πρίντεζη -μέχρι σήμερα εφημέριου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου και προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής για τη Θεία Λατρεία- τελέστηκε χθες το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου, παρουσία μελών τις Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, εκπροσώπων του εφημεριακού κλήρου και των μοναχικών ταγμάτων, ιερέων και αδελφών, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεου Β’, των Βουλευτών των Κυκλάδων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και ευσεβών πιστών.

Υπενθυμίζεται πως, ο Πάπας Φραγκίσκος, αποδεχόμενος, σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας, την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου Πρίντεζη, η οποία υποβλήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του έτους 2016, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, ονόμασε νέο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου τον γεννημένο το έτος 1970, πανοσιολογιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη, του Εφημεριακού Κλήρου της Επισκοπής Σύρου.

Σύμφωνα με την αποστολική εντολή, οι Επίσκοποι ως μέλη του σώματος των επισκόπων που διαδέχτηκε το σύλλογο των αποστόλων χειροτονήθηκαν όχι για μία μόνο εκκλησιαστική επαρχία αλλά για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης, ασκώντας την πνευματική διακονία προς τους πιστούς, αλλά φροντίζοντας και αγαπώντας τη θεία λατρεία της Εκκλησία, διακρίνεται για την πνευματική φροντίδα και είναι προικισμένος με τα απαραίτητα χαρίσματα. «Γι’ αυτούς τους λόγους, σε θεωρούμε Άξιο να επιτελέσεις αυτό το έργο» υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Διακονίας… ένεκεν

Την εις Επίσκοπον Χειροτονία τέλεσε ο απελθών Αρχιεπίσκοπος Νάξου- Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου Σεβ. π. Νικόλαος Πρίντεζης, πλαισιωμένος από τα μέλη της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, μεταξύ αυτών, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

«Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα σήμερα, την οποία η εκκλησία αποκαλεί και Κυριακή του καλού ποιμένα, παγκόσμια ημέρα προσευχής για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που η τοπική εκκλησία δέχεται σήμερα από τον θεό πατέρα τον νέο της ποιμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβ. π. Νικόλαος.

Κατέστησε γνωστό πως, ο Χριστός διάλεξε για τον εαυτό του την εικόνα του καλού ποιμένα για να προσδιορίσει τη σχέση αγάπης του αναμεσά στον ίδιο και το ποίμνιο του, την εκκλησία του. «Ο αναστημένος Χριστός δεν είναι μόνο ο συνοδοιπόρος μας, αλλά και ο καλός ποιμένας μας, που θυσίασε τη ζωή του για τα πρόβατά του. Σήμερα έχουμε ενώπιόν μας τον εκλεγμένο από το Άγιο Πνεύμα νέο ποιμένα αυτής της εκκλησίας, τον π. Ιωσήφ Πρίντεζη, που με την επισκοπική χειροτονία και την ενθρόνισή του στον εδώ καθεδρικό ναό και την ερχόμενη Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ναό στη Νάξο, θα αναλάβει να υπηρετεί τον Άγιο του Θεού λαό που παροικεί στα νησιά του Αιγαίου, τη Νάξο, την Τήνο, την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο».

Μήνυμα Καθολικού Επισκόπου Σύρου

Ευχές προς τον Σεβ. π. Ιωσήφ Πρίντεζη απηύθυνε μέσω του μηνύματός του και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

«Στον Άγιο Ιωσήφ,  προστάτη των κλήσεων, κατ’ αυτό το έτος  το  αφιερωμένο  σ΄ εκείνον,  εμπιστευόμαστε το νέο Αρχιεπίσκοπο, ικετεύοντας   να  τον συνοδεύει, και να δώσει  τη χάρη ώστε και κατά τη δική του ποιμαντορία, νέοι και νέες της εκκλησιαστικής του επαρχίας  να ακούσουν το κάλεσμα που ο Θεός τους απευθύνει.

Στον ΄Αγιο Ιωσήφ εμπιστευόμαστε και  τη δική μας  εκκλησιαστική επαρχία της Σύρου, που  αποχωρίζεται έναν ακόμη άξιο ιερέα της και του ζητούμε να μεσιτεύει ώστε νέοι και νέες να  αναγνωρίσουν κάλεσμα Του Κυρίου και να το ακολουθήσουν.

Ανάμεσα στις πολλές εικόνες παρμένες από τη  Γραφή, με τις οποίες μπορούμε να αποδώσουμε την επισκοπική διακονία, εκείνη του Ιησού ως Καλού Ποιμένα είναι που  με ιδιαίτερο τρόπο μαρτυρά  το νόημα, το σκοπό και το δυναμισμό του καθοδηγητή, του  δασκάλου και του υπηρέτη του λαού του Θεού, που είναι ο επίσκοπος για το ποίμνιό του.

Ας προσευχηθούμε  λοιπόν όλοι για τον π. Ιωσήφ, ώστε μέσα από την αλήθεια της ευαγγελικής εικόνας  του καλού Ποιμένα να  ανακαλύπτει ως Επίσκοπος το νόημα της καθημερινής προσφοράς του εαυτού του και να βρίσκει την αστείρευτη πηγή της ποιμαντορικής του διακονίας, για να  ασκεί  την τριπλή αποστολή: να διδάσκει, να αγιάζει και να καθοδηγεί το λαό του, με πρότυπο τον Καλό Ποιμένα».