«Ω γλυκύ μου έαρ»: Μεγαλειώδης και μυσταγωγική η Μεγάλη Παρασκευή στη Σύρο

  • Σάββατο, 23 Απριλίου, 2022 - 00:21

Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες, πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, με τεράστιο πλήθος πιστών, ντόπιων κι επισκεπτών, η περιφορά των επιτάφιων των ενοριών της Ερμούπολης στο κέντρο της πόλης.

Οι πιστοί κατέκλυσαν τους ναούς, ενώ πλημμυρισμένη από κόσμο ήταν και η πλατεία Μιαούλη, με το φωτισμένο Δημαρχιακό μέγαρο, το φως των λαμπάδων στα χέρια του κόσμου και τα πένθιμα εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, να δημιουργούν μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα, που θύμιζε την προ-covid εποχή.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των ακολουθιών της Μ. Παρασκευής στους Ιερούς Ναούς της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι επιτάφιοι λιτανεύτηκαν με συγκίνηση και κατάνυξη και συναντήθηκαν στην κατάμεστη πλατεία Μιαούλη, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β' ανέπεμψε δέηση, ενώ στο μήνυμά του, ο Ποιμενάρχης των νησιών, συνέδεσε τα μηνύματα που αποκομίζει κανείς από το Θείο Δράμα, με τις σύγχρονες συγκυρίες που θυμίζουν Γολγοθά, τονίζοντας όμως, πως όπως πρώτος δίδαξε ο Χριστός, υπομένοντας στις πνευματικές και σωματικές κακουχίες διατηρώντας υψηλά την πίστη και την αγάπη στο Θεό,δεν υπάρχει θάνατος, αλλά μόνο ζωή.

Το παρών στις λατρευτικές τελετές, έδωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κ.α.