Τελετή υποδοχής νέας Μοναχικής Κοινότητας από την Καθολική Επισκοπή Σύρου

Την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7:30 μμ, η τοπική καθολική εκκλησία υποδέχτηκε επίσημα τη μοναχική κοινότητα του τάγματος «του Ενσαρκωμένου Λόγου» στο νησί, με μια σεμνή τελετή στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, στην Άνω Σύρο.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα με την είσοδο στον ναό όλων των ιερέων ενώ τους περίμεναν ήδη οι πιστοί. Ο ναός ήταν από νωρίς γεμάτος νέους, ηλικιωμένους και παιδιά που περίμεναν στωικά την έναρξη του μυστηρίου. Στην αρχή της λειτουργίας ακούστηκε ένα απόσπασμα από τις πράξεις των Αποστόλων και στη συνέχεια οι ιερείς έψαλλαν μαζί με το εκκλησίασμα.

Έπειτα, πήρε το λόγο ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου αναφέροντας πως η μέρα αυτή είναι μια λαμπρή ημέρα όχι μόνο για την ενορία του Αγίου Σεβαστιανού αλλά και για ολόκληρο το νησί. “Είμαστε εδώ για να κάνουμε τα εγκαίνια μιας νέας μοναχικής κοινότητας , της κοινότητας του Ενσαρκωμένου Λόγου αλλά και γιατί ένα από τα μέλη της, ο πατέρας Φερνάντο αναλαμβάνει επίσημα ως εφημέριος σε αυτήν την ενορία” είπε ο Σεβασμιότατος και παρουσίασε τους παρευρισκομένους, ξεκινώντας από τους φιλοξενούμενους, τον πατέρα Ανδρέα ο οποίος είναι ο νέος έπαρχος του Ενσαρκωμένου Λόγου και τον πατέρα Σέργιο που θα παραμείνει στη Σύρο.

Μετά το λόγο του , οι ιερείς - μέλη του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου, ανανέωσαν τους μοναχικούς τους όρκους, κάτι που κάνουν κάθε 25 του μηνός κι αφού προσευχήθηκαν όλοι μαζί, κοινώνησαν μαζί με τους πιστούς.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, παίρνοντας ξανά το λόγο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα η επιθυμία όλων να ενισχυθεί με ιερείς , μοναχούς και μοναχές το ποιμαντικό έργο της τοπικής εκκλησίας. Ευχήθηκε να αποδειχτεί ιστορική η συγκεκριμένη μέρα ώστε να ριζώσει και να μακροημερεύσει η νέα κοινότητα του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου και καλωσόρισε τους δύο ιερομόναχους , με καταγωγή από την Αργεντινή, τον πατέρα Φερνάντο ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα ως εφημέριος της ενορίας του Αγίου Σεβαστιανού και τον πατέρα Σέργιο,ο οποίος ξεκίνησε κι εκείνος ήδη μαθήματα ελληνικών ώστε σύντομα να αναλάβει ποιμαντικές ευθύνες. Τέλος, τους ευχήθηκε το Άγιο Πνεύμα να τους καθοδηγεί και να παραμένουν διαρκώς ενωμένοι με τον Ιησού.

Λίγο πριν το τέλος της τελετής , ο π. Φερνάντο ως νέος εφημέριος, ανανέωσε τις ιερατικές του υποσχέσεις ενώ αργότερα στο λόγο του ευχαρίστησε όλους όσους του έδειξαν από την αρχή την αγάπη τους. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο έπαρχος π. Ανδρέας για να απευθύνει χαιρετισμό, ευχαριστώντας τους επισκόπους και λέγοντας αστειευόμενος πως ελπίζει να παραμείνουν εδώ για τουλάχιστον άλλα 100 χρόνια.

Το μοναχικό Τάγμα «του Ενσαρκωμένου Λόγου» ιδρύθηκε στην Αργεντινή την 25η Μαρτίου 1984 από τον π. Κάρλος Μιγέλ Μπουέλα (Carlos Miguel Buela), με την πρόθεση να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό μέσα από τους όρκους της ακτημοσύνης, της παρθενίας και της υπακοής και μέσα από τον τέταρτο όρκο της «αφιέρωσης στην Παναγία», σύμφωνα με την πνευματικότητα του Αγίου Louis-Marie Grignion de Montfort. Ονομάζεται «του Ενσαρκωμένου Λόγου», προς τιμήν του μυστηρίου της Ενσάρκωσης του Υιού του Θεού – του μεγαλύτερου και αξεπέραστου γεγονότος της ιστορίας του χριστιανισμού.

Η μοναχική οικογένεια «του Ενσαρκωμένου Λόγου» αποτελείται από δύο μοναστικά τμήματα, το ανδρικό Τάγμα «του Ενσαρκωμένου Λόγου» και το γυναικείο τάγμα των «Δούλων του Κυρίου και της Παναγίας από το Ματαρά»  καθώς και από το «Τρίτο Τάγμα των λαϊκών». Βασίζει την πνευματικότητά της σε αυτό το μυστήριο και αυτό έχει ως πρότυπο, για να εκπληρώσει τον ειδικό σκοπό της, την εισαγωγή του Ευαγγελίου και κατ΄ επέκταση της ενσάρκωσης του λόγου μέσα στο σύγχρονο πολιτισμό, δηλαδή την ολοκλήρωση κάθε ανθρώπου χωριστά και της ανθρωπότητας στο σύνολο της αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το Μοναχικό Τάγμα έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008, έχοντας κλείσει πλέον 14 χρόνια στην Αθήνα. Οι μοναχοί της πρώτης κοινότητας εγκαταστάθηκαν στην Κηφισιά Αττικής και ανέλαβαν την ποιμαντική διακονία στο Ναό «Απόστολος Παύλος» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2017, το Τάγμα ίδρυσε μια νέα μοναχική κοινότητα στην εκκλησιαστική επαρχία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου - Τήνου, στην Ξινάρα. Από σήμερα, η νέα κοινότητα, η τρίτη στην Ελλάδα, εγκαθίσταται πλέον και στη Σύρο, με τη μόνιμη παρουσία δυο ιερομονάχων οι οποίοι θα ενισχύσουν το ποιμαντικό έργο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.