Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' για την εορτή του Αγίου Δημητρίου

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2022 - 20:48

Απευθύνομαι με πολλή αγάπη προς όλους τους κατοίκους των 12 νησιών της Μητροπόλεως μας, αλλά ιδιαίτερα προς τον ευσεβή και αρχοντικό λαό της Σύρου.

Και αναφέρομαι στη Σύρο γιατί το μήνυμα αυτό αφορά στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου, επειδή το νησί μας αξιώθηκε 25 Μαΐου του 1936 με ένα όραμα στον τότε έμπορο Μανούσο Πελέκη, να ανασυρθεί μέσα από τα σπλάχνα της γης της Σύρας μας, η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Δημητρίου εκεί όπου βρίσκεται ο πετρόχτιστος Βυζαντινός ναός του, που όλοι γνωρίζουμε, και η καμάρα του οποίου από τότε μέχρι σήμερα καλωσορίζει τα εισερχόμενα πλοία στο λιμάνι μας αλλά και τα αποχαιρετά όταν απέρχονται για τον Πειραιά ή άλλους προορισμούς.

Παρακαλώ όλους αύριο το απόγευμα που θα τελεστεί ο εόρτιος εσπερινός και μεθαύριο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας να εκκλησιαστείτε, να προσκυνήσετε την εικόνα του Αγίου, να ζητήσετε την βοήθειά του. Ο Άγιος έχει κάνει πάρα πολλά θαύματα καταγεγραμμένα. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, της πείνας, των προβλημάτων και της δυστυχίας του λαού μας, όλοι οι κάτοικοι της Σύρας και της Ερμούπολης, προσέφευγαν στον Άγιο και έβρισκαν πάντοτε λύση στα προβλήματα και παρηγοριά στις δυσκολίες τους.

Ιδιαίτερα θέλω να απευθυνθώ προς τα νέα παιδιά της Σύρας μας και να τους πω ότι ο Άγιος Δημήτριος ήταν συνομήλικός σας αγαπημένα μου παιδιά, νέες και νέοι. Ο ιερός υμνογράφος λέει ότι το σώμα του ήταν αθλητικότατο και γυμναζόταν ο Άγιος, ήταν ανώτατος αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού, αλλά δεν γύμναζε μόνο το σώμα του για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εχθρική παρέμβαση που θα έπρεπε να πολεμήσει αλλά γύμναζε ταυτόχρονα και την ψυχή του, αθλούσε την καρδιά του, αθλούσε την σκέψη του. Και τα γύμναζε όχι στο γυμναστήριο όπου με τους άλλους συναθλητές του γύμναζε το σώμα του αλλά τα γύμναζε στην διδασκαλία και την διδαχή του Ευαγγελίου του Χριστού.

Πολύ λοιπόν σας παρακαλώ αγαπημένα μου παιδιά, κάνετε κάθε μέρα πολλές βόλτες και καλώς πράττετε. Καλά κάνετε και αθλείστε, έτσι πρέπει, σας βλέπουμε ευθυτενείς και σας καμαρώνουμε όλοι και σας θαυμάζουμε αλλά σας παρακαλώ ελάτε αύριο το απόγευμα και μεθαύριο στον Άγιο Δημήτριο. Ανάψτε ένα κεράκι κι εσείς, προσκυνήστε την εικόνα του Αγίου, ζητήστε τη βοήθειά του, χρειάζεται η πίστη μας στον Χριστό, μαζί με όλα τα άλλα που κάνετε κάθε μέρα στη ζωή σας, χρειάζεται και η πίστη στον Χριστό, είναι μια δύναμη όσο και αν δεν το καταλαβαίνετε, είναι το πιο μεγάλο εφόδιο μέσα στη ζωή σας, για να εκπληρώσετε αύριο τα όνειρά σας, τις προσδοκίες σας, να ανοίξετε τα φτερά σας να πετάξετε και όπως ο Άγιος Δημήτριος κατόρθωσε να κατακτήσει τον ουρανό, εσείς να κατακτήσετε τη ζωή, να επιτύχετε τους σκοπούς σας και όπως εκείνος με την προσευχή του έβαλε τον μικρόσωμο Νέστορα στο στάδιο και νίκησε τον μεγαλόσωμο και άγριο στην όψη και στο σώμα Λυαίο, έτσι κι εσείς με την πίστη στον Χριστό, γιατί θα εμφανιστούν πολλοί Λυαίοι, δυσκολίες δηλαδή στην ζωή σας, να τους νικήσετε και να φανείτε αντάξιοι πράγματι του ονόματος που πήρατε κατά το Άγιο βάπτισμα.

Εύχομαι λοιπόν και σε όσους και όσες εορτάζουν αύριο και μεθαύριο, Χρόνια Πολλά, υγιεινά και ευλογημένα.

Και παρακαλώ όλους να ζητήσουμε την προσευχή και την πρεσβεία προς το Χριστό του Αγίου Δημητρίου και στα παιδιά μας εύχομαι να έχουν με την προσευχή του, καλή πρόοδο.