«Αδελφοί όλοι - Fratelli Tutti». Για την Αδελφοσύνη και την Κοινωνική Φιλία.

Παρουσίαση της εκδήλωσης για την εγκύκλιο επιστολή του πάπα Φραγκίσκου
  • Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες Τετάρτη, ο καθολικός επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου Πέτρου Ρούσσου καθώς και του γραμματέα του Συνδέσμου Λεονάρδου Παλαιολόγου, σχετικά με την επικείμενη εκδήλωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, σε συνεργασία με την ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου, για την παρουσίαση της εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι - FRATELLI TUTTI».

Ο π.Πέτρος Στεφάνου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στην ουσία της εγκυκλίου, η οποία, όπως είπε, όταν εκδόθηκε πριν τρία χρόνια προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, όχι μόνο στην Καθολική εκκλησία αλλά και σε όλες τις εκκλησίες του κόσμου. “Αγκαλιάστηκε αυτό το κείμενο γιατί πραγματικά είναι ένα κείμενο ιδιαίτερο και ξεχωριστό” είπε χαρακτηριστικά.

Για την αδελφοσύνη και την κοινωνική φιλία

Μία εγκύκλιος είναι μία δημόσια επιστολή του Πάπα που αναπτύσσει και εξελίσσει το διδακτικό σώμα της Εκκλησίας σε ένα θέμα υπό το φως των σημείων των καιρών, μία μορφή του συνεχούς διαλόγου της της Καθολικής εκκλησίας με τον σύγχρονο κόσμο.

Όπως εξήγησε ο καθολικός επίσκοπος π.Πέτρος Στεφάνου, ο τίτλος της εγκυκλίου προέρχεται συνήθως από τις πρώτες λέξεις του κειμένου: “Οι εγκύκλιοι δεν λαμβάνουν έναν επίκαιρο τίτλο, ονομάζονται αντ’ αυτού από την εναρκτήρια φράση τους, η οποία συχνά υποδηλώνει ένα μείζον θέμα του εγγράφου. Τα πρώτα λόγια της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η ιταλική έκφραση Fratelli Tutti όπου στα ελληνικά μεταφράζεται “Αδελφοί Όλοι”, όπως έγραφε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης απευθυνόμενος στους αδελφούς και τις αδελφές του για να τους προτείνει μία μορφή ζωής που να έχει τη γεύση του Ευαγγελίου”.

Η “Fratelli Tutti” είναι μία εγκύκλιος του πάπα Φραγκίσκου που δόθηκε στην Ασίζη, πλησίον του τάφου του Αγίου Φραγκίσκου στις 03/10/2020, παραμονή της εορτής του Φτωχούλη του Θεού. Εστιάζει στην αδελφοσύνη και σε ευρύτερα θέματα για τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη σχέση μας με τον Θεό, όπως δηλώνει και ο υπότιτλός της: “για την αδελφοσύνη και την κοινωνική φιλία”, ανέφερε ο καθολικός επίσκοπος.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αποτελείται από 8 κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία μπορούν να διαβαστούν σε περίπου 30 λεπτά. Το πρώτο κεφάλαιο “Οι σκιές ενός κλειστού κόσμου” αποτυπώνει περιεκτικά τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Για τα όνειρα που γκρεμίζονται, για την απουσία ενός σχεδίου για όλους, για την παγκοσμιοποίηση και την πρόοδο χωρίς κοινή πορεία, για τις πανδημίες, για την απουσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα σύνορα, για την αυταπάτη της επικοινωνίας, την υποταγή και την αυτοπεριφρόνηση αλλά και την ελπίδα. Το δεύτερο κεφάλαιο “ Ένας ξένος στο δρόμο”, αντλεί από τη Βίβλο για να εμβαθύνει και να θέσει το πλαίσιο της κατάστασης. Μιλάει για τον εγκαταλειμμένο, για την ιστορία που επαναλαμβάνεται, για τα πρόσωπα και τη συμφιλίωση, για το πλησίον χωρίς σύνορα και για την έκκληση του ξένου. Στο τρίτο κεφάλαιο “Σχεδιάζοντας και δημιουργώντας έναν ανοιχτό κόσμο”, βρίσκεται ο πυρήνας τους σκεπτικού της εγκυκλίου που μας τοποθετεί πέρα από τον εαυτό μας, σε μία προοδευτική διεύρυνση της Αγάπης.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της εγκυκλίου

Η παρουσίαση της εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι - FRATELLI TUTTI», για την Αδελφοσύνη και την Κοινωνική Φιλία, με καλεσμένο ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κερκύρας Σεβασμιότατο π. Ιωάννη Σπιτέρη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 7.00 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης (αίθουσα Γ. ΡΙΤΣΟΣ).

Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσουν, στην αίθουσα «Εμμ.Ροίδης», τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας, που πραγματοποιείται με τη φροντίδα της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ, του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, καθώς και τη φιλική συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, που διαθέτει τους χώρους του Πνευματικού Κέντρου για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Το φωτογραφικό υλικό που θα εκτεθεί είναι έργο προσφύγων και μεταναστών, που συμμετείχαν στο Εργαστήριο Φωτογραφίας του Κοινωνικού Κέντρου της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ, στο Νέο Κόσμο Αθήνας και αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους σημεία της Αθήνας που τους έκαναν εντύπωση και έχει γενικό θέμα «ΑΘΗΝΑ, Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου και θα λειτουργεί κατά τις ώρες 11.00-13.00 και 17.00- 19.00, καθημερινά.

Βιογραφικό Σεβασμιότατου π. Ιωάννη Σπιτέρη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 27 Αυγούστου του 1940.Γόνος πολυμελούς χριστιανικής οικογένειας, αφιερώθηκε στους Φραγκισκανούς Καπουκίνους Μοναχούς και στις 24 Ιουλίου του 1968 χειροτονήθηκε ιερέας. Στη συνέχεια ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεολογία και απέκτησε διδακτορικό με θέμα την Ανατολική Ορθόδοξη Θεολογία. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Οικουμενικό Ιντσιτούτο του Bossey της Ελβετίας και του Αγίου Σέργιου στο Παρίσι.

Στη συνέχεια, θα οριστεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’, Σύμβουλος στην Επιτροπή για τις Ανατολικές Εκκλησίες ενώ η μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του έργου του θα ερθει με την εκλογή του ως τακτικό μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας της Θεολογίας θέση στην οποία προσφέρει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του ως σήμερα. Μέχρι σήμερα, δίδασκε την ανατολική πνευματικότητα και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Antonianum, την βυζαντινή και σύγχρονη θεολογία στο Pontificia Universita Lateranese και στην Gregoriana της Ρώμης καθώς και οικουμενική εκκλησιολογία στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Θεολογίας “San Bernandino’ της Βενετίας. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Επίσημου Διαλόγου με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και είναι μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας.

Το 2003 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Τοποτηρητής τπυ Αποστολικου Βικαριάτου Θεσσαλονίκης