Η εύρεση της ιεράς εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη έγινε το 1936

Η Σύρος τίμησε την 88η επέτειο

Την 88η επέτειο από την εύρεση της ιεράς εικόνας του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, εόρτασε το Σαββατοκύριακο 25 και 16 Μαΐου η Σύρος.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του μητροπολίτη Λαρίσης, Ιερώνυμου, του συνόλου του κλήρου της ορθόδοξης εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Σύρου.

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες

Ογδόντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα, 25 Μαΐου 1936, της ευρέσεως της εικόνας του του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ιστορικό, στη θέση Βαπόρια λίγο έξω από την Ερμούπολη στις 25 Μαΐου 1936, με όραμα του Ερμοπουλίτη Μανούσο Πελέκη, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα και μετά από εντολή του τότε Μητροπολίτη Σύρου, Φιλάρετου χτίστηκε ένας πέτρινος μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, που υποδέχεται τα πλοία κατά την άφιξή τους.

"Ο Μάιος είναι μήνας που σημάδεψε την ιστορική πορεία της Σύρου και την εκκλησιαστική ζωή της και συγκεκριμένα από την ημέρα που βρέθηκε στις 25 Μαΐου 1936, η εικόνα του Αγίου Δημητρίου”, έχει αναφέρει πολλάκις φορές για την συγκριμένη επέτειο, ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.

Οι φετινές διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην 88η επέτειο, άρχισαν το Σάββατο το βράδυ, με τον αρχιερατικό εσπερινό, παρουσία του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, του αντιδημάρχου, Νικόλαου Σκευοφύλακα, του συνόλου του κλήρου της ορθόδοξης εκκλησίας της Σύρου, πιστών, του στρατού αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού.

Να σημειωθεί ότι, λόγω των δυσκολιών πρόσβασης των πολιτών στον ομώνυμο ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου που έχουν ανακύψει από τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Βούρλη. η επέτειος τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, λόγω απουσίας του μητροπολίτη Σύρου, τέλεσε ο μητροπολίτης Λάρισας, κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε και την ιερά παράκληση.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, με την αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ιερώνυμου, αλλά και με το ιερό ευχέλαιο τόσο υπέρ μαθητών που συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, όσο και υπέρ των εκπαιδευτικών και των γονέων τους.