ΕΜΔΥΔΑΣ

Απεργούν οι διπλωματούχοι μηχανικοί στις Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2017 - 12:26

Την απόφαση απεργίας - αποχής από τα καθήκοντά τους ανακοινώνουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί των Κυκλάδων, για το διάστημα από 4 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου, δίνοντας στη δημοσιότητα και το σχετικό εξώδικο που απεστάλη προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από τις Εκτός Έδρας μετακινήσεις καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες οι συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Επιτροπές Διαγωνισμού Έργων και Προμηθειών, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Παραλαβής Έργων και Προμηθειών) από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

  2. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην υλοποίηση της με Αρ. Πρωτ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017) απόφαση του Συντονιστή Α.Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου» από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

 

 

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Εσωτερικών.

  2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

  4. Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

**************************

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και στους παρακάτω Υπουργούς καθώς και στους εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς ευθύνης τους.

 

  1. Υπουργείο Οικονομικών (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).

  2. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών.

  3. Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  4. Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  5. Υπουργείο Υγείας.

  6. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  7. Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

  8. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του 16ου Τακτικού μας Συνεδρίου που θέτει το σύνολο των αιτημάτων του Κλάδου (οικονομικά – θεσμικά - ασφαλιστικά), καθώς επίσης και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 22-11-2017, όπου αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

 

Η με αρ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 ) απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου», αποτελεί «την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» όσο αφορά στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού στις Κυκλάδες.

 

Η υποστελεχωμένη Υπ. Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρέχει ήδη την ανωτέρω υποστήριξη και στους Δήμους Κέας και Κύθνου. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην υπηρεσία , είναι επιφορτισμένοι με σημαντικό όγκο εργασιών και η αδυναμία παροχής της διοικητικής υποστήριξης προς τον Δήμο Μυκόνου τεκμηριώνεται και από τις αποφάσεις 142/2017 και 303/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Είναι φανερό, ότι με το άρθρο 25 του Ν. 4483/2017 «Ρυθμίσεις για την παροχή διοικητικής υποστήριξης», μεθοδεύεται η παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων / δημοτικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο την παράδοση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα διευκολύνονται ορισμένες διοικήσεις δήμων σε ρόλο «λαγού» που ενώ ανέλαβαν εκ του νόμου αρμοδιότητες, δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές ως όφειλαν. Αντί να λάβουν όλα τα αναγκαία ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες λόγω «ελλείψεων πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού» όπως επί λέξει αναφέρεται στο ανωτέρω άρθρο, παρακάμπτεται ολόκληρη η φιλοσοφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά απαλλάσσονται κάθε ευθύνης και συνέπειας.

Ακόμα και το ίδιο το άρθρο 25 του Ν. 4483/2017, προβλέπει την συνδρομή των εξαιρετικών περιπτώσεων. Που προφανώς σημαίνει ότι προέκυψε κάποιο γεγονός ανωτέρας βίας ή απέβησαν άκαρπες όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών κατά το άρθρο 32 του ίδιου νόμου.

Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, παρακάμπτονται πλήθος θεμάτων που η διοίκηση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη όπως την ορθή και αποδοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, την προστασία των εργαζομένων, την νησιωτικότητα και την στελέχωση των υπηρεσιών.

Ειδικά για τα πολεοδομικά θέματα είναι δεδομένη η εμπλοκή των διπλωματούχων μηχανικών του δημοσίου, οι οποίοι ήδη είναι επιφορτισμένοι με ένα πλήθος αρμοδιοτήτων. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των διπλωματούχων μηχανικών που αυστηροποιούνται συνεχώς ( π.χ. ήδη με τον ν. 4495/17 αρ.38 παρ. 5 προβλέπεται ότι «Αν ο υπάλληλος, που έχει εξουσιοδοτηθεί για τον έλεγχο, ( σημ.: ανεξάρτητα του φόρτου εργασίας και των χρεώσεων!!!, π.χ. στις ΥΔΟΜ Θήρας και Μήλου υπηρετεί από ένας υπάλληλος!!!) δεν εκδώσει την οικοδομική άδεια, σύμφωνα με τα ανωτέρω και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο τρόπος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του άρθρου 36, ελέγχεται πειθαρχικά από το αρμόδιο Εποπτικό Συμβούλιο του άρθρου 156 του ν. 4389/2016, στο οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος με ευθύνη του Διευθυντή της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ.»), γίνεται αντιληπτό ότι οδηγούνται στην εξόντωση.

Προξενεί αγανάκτηση σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται σε νησιώτικες υπηρεσίες το γεγονός ότι για πολλοστή φορά, αγνοούνται παντελώς οι εργαζόμενοι, την στιγμή που αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας όσο αφορά στην Διοίκηση. Είναι προφανές ότι το απόλυτο διοικητικό "μπάχαλο", που επιβλήθηκε με τον ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, δεν προέκυψε από «λάθη» ή άγνοια της νησιώτικης πραγματικότητας.

Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής ως το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών στις Κυκλάδες, από την ίδρυσή του, κρούει προς όλους τους αρμόδιους (;) των εκάστοτε κυβερνήσεων τον κώδωνα του κινδύνου της αποψίλωσης των νησιώτικων υπηρεσιών από καταρτισμένα στελέχη και μάλιστα Διπλωματούχους Μηχανικούς, λόγο του κόστους ζωής στα νησιά αλλά και των άλλων ειδικών συνθηκών ( δύσκολες και ακριβές μετακινήσεις, ελλείψεις υποδομών κλπ). Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η κατάργηση στα χρόνια των μνημονίων κάθε κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων. Ειδικά για τους διπλωματούχους μηχανικούς που εργάζονται σε συγκεκριμένα νησιά με την γνωστή άναρχη τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνθήκες εργασίας όσο αφορά στην αντιμετώπιση οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν αισθάνονται την ανάγκη να σεβαστούν το νομικό πλαίσιο. Αυτοί οι υπάλληλοι με τους άγρια πετσοκομμένους μισθούς έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με ισχυρά επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, σε συνθήκες απόλυτης έλλειψης οποιασδήποτε μορφής πραγματικής νομικής προστασίας ( όπως πχ ορθά προβλέφθηκε για την ΕΛΣΤΑΤ (!) - ν.4484/17), …. Έτσι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο οι μικροί ΟΤΑ των νησιών αλλά ακόμη και εύρωστοι οικονομικά δήμοι ( πχ Μύκονος ή Θήρα να αδυνατούν (;) ( ή δεν επιθυμούν) να στελεχώσουν συγκεκριμένες «ευαίσθητες» υπηρεσίες…

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εξοντωτική ποινή της δεκαοχτάμηνης (18) φυλάκισης για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση που επιβλήθηκε πρωτόδικα σε δύο συναδέλφους της Υ.ΔΟΜ. Μυκόνου, μετά από μήνυση ιδιοκτήτη, παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα (!!!).

Βλέπουμε λοιπών, ότι όχι μόνο δεν συντρέχουν «εξαιρετικές περιστάσεις», ούτε τεκμηριώνεται έλλειψη πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες έχει αποδυναμωθεί η υπηρεσία με αποτέλεσμα την εξουθένωση των υπηρετούντων συναδέλφων σε αυτή, οι οποίοι εύλογα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Οι ειλημμένες αποφάσεις για την παράδοση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, αποδεικνύονται από το γεγονός ότι ακόμα και πριν τα χρόνια των μνημονίων, ενώ ουδέποτε υπήρχαν επαρκείς πόροι για προσλήψεις ή προσέλκυση στελεχών, οι πόροι πάντα περίσσευαν όταν επρόκειτο να πληρωθούν μεγαλοεργολάβοι για έργα και προμήθειες αμφίβολης ποιότητας και χαμηλής προτεραιότητας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε :

  • Να ανακληθεί η με αρ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 ) απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου». Να καταργηθεί το άρθρο 25 του Ν. 4483/2017 ή να τροποποιηθεί ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τυχόν υποστελέχωση των υπηρεσιών του μητροπολιτικού δήμου.

  • Να εξετασθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι που απαιτεί ο νόμος να συντρέχουν και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την άμεση στελέχωση του Δήμου Μυκόνου.

  • Να νομοθετηθεί πρόβλεψη διαδικασιών κατ΄ εξαίρεση προσλήψεων για τις νησιώτικες υπηρεσίες.

  • Να θεσπιστούν  κίνητρα ( θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα)  προσέλκυσης και παραμονής στελεχών στις υπηρεσίες των νησιών.

  • Να αντιμετωπιστούν νομοθετικά οι δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών μικρών νησιών με ρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στις νησιώτικες συνθήκες ( π.χ. η δημιουργία ισχυρών υπηρεσιών στήριξης περιφερειακής συγκρότησης με διαδικασίες  κατ΄ εξαίρεση στελέχωσης).

  • Να τροποποιηθεί το άρθρο 38 του Ν. 4495/2017 που αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων των Υ.ΔΟΜ. σε περίπτωση μη τήρησης προθεσμιών, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η υποστελέχωση των υπηρεσιών, εφόσον διαπιστώνεται με π.χ. Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Πλήρη νομική στήριξη/κάλυψη των διπλωματούχων μηχανικών, στα πρότυπα του ν.4484/17 που αφορά στους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, για όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώπιον διοικητικών και αστικών δικαστηρίων.

  • Να ρυθμιστεί νομοθετικά η απόρριψη αγωγών ιδιωτών ενάντια σε υπαλλήλους για λόγους σχετικούς με την άσκηση των καθηκόντων τους, αν δεν έχουν προηγηθεί προσφυγή και δικαστικά μέσα ενάντια σε σχετική απόφαση της Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοι από εκδικητικές διώξεις.

  • Να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ανεπαρκούς ύψους και της καθυστερημένης της καταβολής αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις με προσαρμογή στις νησιώτικες συνθήκες ( αποζημίωση της ημέρας επιστροφής, κατάργηση περιορισμών απόστασης για διανυκτέρευση, ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών/ αεροπορικών μετακινήσεων, προσαρμογή των ποσών που προβλέπονται στην οικονομική πραγματικότητα των νησιών).

Και αποφασίζουμε:

 

  1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από τις Εκτός Έδρας μετακινήσεις καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Επιτροπές Διαγωνισμού Έργων και Προμηθειών, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Παραλαβής Έργων και Προμηθειών) από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

  2. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην υλοποίηση της με Αρ. Πρωτ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017) απόφαση του Συντονιστή Α.Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου» από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράψει αυτή στην έκθεση επίδοσης.

Αθήνα, 28/ 11 /2017