Περιορισμένη η συμμετοχή κόσμου στις χθεσινές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Σύρο από φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία και συλλόγους

Κομματικές “προωθήσεις” σε κινητοποίηση

Χωρίς κομματικό “καπέλωμα” οι συγκεντρώσεις των συμμετεχόντων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Απαξιωτική στάση από την πλευρά του κόσμου διαπιστώθηκε εκ νέου απέναντι στο κάλεσμα για συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αφού η συμμετοχή των πολιτών υπήρξε ελάχιστη και άκρως υποτονική.

Η σχεδόν σταθερή τακτική του προέδρου, Μάρκου Βουτσίνου να μετατρέπει τις συγκεντρώσεις σε “βήμα” προβολής και προώθησης προσώπων – μελών κομματικών παρατάξεων που δεν εκπροσωπούν κάποιον θεσμό, αλλά και πολιτευτών του νομού, ως φαίνεται εδώ και καιρό έχει καταστήσει τις συγκεντρώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού οι ομιλητές – πλην των εκπροσώπων συνταξιούχων – βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για διατύπωση κομματικής “γραμμής”.

Ως εκ τούτου, οι όποιες γενικές διατυπώσεις για τα αιτήματα των εργαζομένων και των υπαλλήλων φαίνεται να έπεται της όποιας αυστηρά κομματικής και προσωπικής προβολής, γεγονός που από μόνο του δίδει την απάντηση στον “προβληματισμό” του προέδρου και της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για τη μη ανταπόκριση του κόσμου στην απεργία.

Στον αντίποδα, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και λιγότερο μειωμένη η συμμετοχή των πολιτών στις συγκεντρώσεις των σωματείων, συλλόγων και συνδικαλιστικών πλευρών που έδωσαν “ραντεβού” έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, στους χαιρετισμούς και τις ομιλίες κυριάρχησαν οι αναφορές στα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων και των εργαζομένων, που αφορούν σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και μία αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Πορεία από το ναυπηγείο ως την Ερμούπολη

Αξίζει να επισημανθεί εξ αρχής, πως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων ξεκίνησε την πορεία του από την πύλη του Νεωρίου, με τη συμμετοχή όμως ελάχιστων απλήρωτων εργαζομένων του ναυπηγείου και από κοινού μάλιστα με τα μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων κατέληξαν στο κέντρο της Ερμούπολης, που πραγματοποιήθηκαν και οι σχετικοί χαιρετισμοί.

Προτού δώσει τον λόγο σε μέλη κομμάτων και σε πολιτευτές του νομού Κυκλάδων, ο κ. Βουτσίνος θέλησε να ασκήσει κριτική - στη γενική αναφορά του – ως προς τη στάση της κυβέρνησης να κάμψει επισήμως τη δυνατότητα πραγματοποίησης απεργιών καταθέτοντας – βράδυ – σχετική τροπολογία στη Βουλή και καλώντας τους παρευρισκομένους να καυτηριάσουν, αλλά και να αντιδράσουν στην συγκεκριμένη επίθεση απέναντι στους εργαζομένους.

Εκτός της αναφοράς των γενικών αιτημάτων όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ σχετικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, την επαναφορά κλαδικών συμβάσεων, καθώς όμως και των διεκδικήσεων για απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια, αλλά και τη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως και τη μη περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.α., ο πρόεδρος έκανε μνεία και στην υπόθεση του ναυπηγείου.

Δηλώνοντας κατηγορηματικά τη στήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων προς το σύνολο των εργαζομένων του Νεωρίου, ο κ. Βουτσίνος εξέφρασε την βούληση να “τρέξει” η διαδικασία της εξαγοράς και να υπερπηδηθούν γραφειοκρατικά εμπόδια από την κυβέρνηση.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, Γιάννη Χαρίτου, ο οποίος καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας από το ναυπηγείο έως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων απηύθυνε συνθήματα προς τους συμμετέχοντες.

 

Καταγγελτικός λόγος για τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Με ξεχωριστή συγκέντρωση έστειλαν το δικό τους μήνυμα απέναντι στην “αντιλαϊκή επίθεση” που εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέσω και της σημερινής κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου καθώς και τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και του ΠΑΜΕ Σύρου, απευθύνοντας προς τους πολίτες “μήνυμα αντεπίθεσης”.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών που πραγματοποίησαν οι ομιλητές στο ύψος του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κατήγγειλαν τη σκληρή μνημονιακή πολιτική που ασκείται και στρέφεται “αποκλειστικά ενάντια στα χαμηλά - λαϊκά στρώματα” της κοινωνίας, τονίζοντας μάλιστα την προσπάθεια “τσακίσματος της εργατικής τάξης”, μέσω των μέτρων που έχουν παρθεί κι εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και μέσω του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης. “Στον προϋπολογισμό παρουσιάζουν ανάγλυφα τί σημαίνει για τους εργαζόμενους η προώθηση των μέτρων για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων” ανέφεραν όσοι μίλησαν προ της πορείας διαμαρτυρίας, προσθέτοντας μάλιστα την κάθετη διαφωνία τους και στο “πλήγμα που δέχεται ο κόσμος της εργατικής τάξης”, στον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει ως και το δικαίωμα στην απεργία.

Καλώντας σε συσπείρωση για την οργάνωση ενός μαζικού κινήματος, κάλεσαν τον κόσμο “να βάλει στην άκρη τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες” που όπως σημείωσαν, εμποδίζουν την οργάνωση και την πάλη.