Αίτημα αποκατάστασης του μνημείου του Εθνομάρτυρα Δον Ι. Δαλεζίου στην Άνω Σύρο

Συντήρηση της τοπικής ιστορίας

  • Παρασκευή, 17 Αυγούστου, 2018 - 06:14

Τη συντήρηση μνημείων που αποτελούν “κομμάτια” της τοπικής ιστορίας της Σύρου και ειδικότερα του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, προωθεί η αρμόδια τοπική Κοινότητα, μέσω αποφάσεών της που έρχονται σε συνέχεια των προτάσεων για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2019.

Συγκεκριμένα, στην νέα καταγραφή των αιτημάτων που προχώρησαν τα μέλη του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, πρόταξαν και την αποκατάσταση της λιθοδομής στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου, που έχει υποστεί με τον καιρό σημαντικές φθορές.

Πρέπει να σημειωθεί πως, ο λόφος της Άνω Σύρου αποτελεί ένα ξεχωριστό “κόσμημα” για τον αρχιτεκτονικό πλούτο του τόπου, που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου, το αίτημα αποκατάστασης του εν λόγω μνημείου αποτελεί ένα σημαντικό “βήμα” για την συντήρηση και προάσπιση των μνημείων της τοπικής ιστορίας του νησιού που θαυμάζουν οι επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται πως, ο Δον Ιωάννης Δαλέζιος ήταν εθνομάρτυρας στον αγώνα κατά των Τούρκων, εφημέριος της Καθολικής Εκκλησίας, φοίτησε στη Σύρο και επέστρεψε κατόπιν σπουδών στο νησί.

Ετικέτες: